20 Haziran günü 11 bin 402 lira olarak açıklanan asgari ücret, Merkez Bankası’nın faiz artırım kararıyla birlikte TL’nin değer kaybetmesinin ardından 16 dolar (390 lira) eridi ve halkın alım gücü bir darbe daha aldı.

Halkın alım gücüne bir darbe daha: Asgari ücret 16 dolar eridi!
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değer kaybı, halkın alım gücünü zayıflatmaya devam ediyor.

20 Haziran’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklanan yeni asgari ücret, 500 dolar sınırının altında kalmış ve o günkü kurla (1 dolar: 23.62 lira) 482 dolar olmuştu.

1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak asgari ücret, Merkez Bankası’nın 27 ay sonra aldığı bugünkü faiz artırım kararından ise dolaylı olarak olumsuz etkilendi.

Merkez Bankası’nın yüzde 8,5 olan politika faizini yüzde 15’e yükseltmesinin ardından döviz kurları hareketlendi ve Türk Lirası ciddi bir değer kaybı daha yaşadı.

Dolar, 22 Haziran’da (bugün) 24,44 TL’yi görürken, Euro ise 27 TL’nin üzerine çıktı.

Türkiye’de çalışanların ortalama maaşına dönüşen asgari ücret, bu hareketlenmeyle birlikte 16 dolar birden eridi.

20 Haziran’da 482 dolara denk gelen asgari ücret, böylece 466 dolara düştü. TL bazında erime 390 liraya denk geldi.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, seçimden önce yaptığı açıklamada “Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak” ifadelerini kullanmıştı.