Hastanemi Açın Platformu üyeleri, Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelerek "Depremi fırsata çevirmekten vazgeçin. Hastanelerin 'yıkım' ihalelerini durdurun. Hastanelerimizi kapatma hevesinden vazgeçin" çağrısı yaptı.

Hastanemi Açın Platformu: Yıkım ihalelerinden vazgeçin

HABER MERKEZİ

Hastanemi Açın Platformu üyeleri dün "Baskılara son verin" diyerek açıklama yaptı. Mevcut hastanelerin doğru planlamaya ihtiyacı olduğunun vurgulandığı açıklamada "Ancak hastanelerimize, kente, sağlığa kâr, rant, piyasa mantığıyla bakmaktan vazgeçmiyorlar. Salgınlar, depremler de geçirsek yüz binlerce insanımız da ölse vazgeçmiyorlar. Şurada seçime bir ay kalmış, yeni seçilecek iktidara hürmet etmek için bile biraz duramıyorlar" denildi.

AYLARDIR YANIT YOK

Sağlık Bakanlığı'nın Etlik Şehir Hastanesi’nin açılışı nedeniyle geçen yıl eylül ayında Dışkapı Yıldırım Beyazıt, Dr. Sami Ulus Çocuk ve Kadın Sağlığı ile Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji, Ulucanlar Göz ve Zübeyde Hanım Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerini kapatmaya çalıştığı anımsatılan açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:

"Kapatamadığı bu hastanelerin hocalarının, hekimlerinin, personelinin, cihazlarının çoğunu Etlik Şehir Hastanesi'ne nakletti. Hastanelerimizi fiilen zayıflattı, içini boşalttı. Özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra bu hastanelerimizi yok edebilecek, o zaman dillendirmedikleri başka bir gerekçe buldular: Bu hastanelerimiz eskiydi, depreme dayanıksızdı. Gerçekten öyle mi? Aylardır soruyoruz, depreme dayanıksızlık konusundaki bilimsel raporları istiyoruz, odalarımız, sendikalarımız üzerinden talep ediyoruz. Neden bu kadar açık bir konuda bile şeffaf ve halkın yararına davranmayı beceremiyorsunuz? Çok soru var. Türkiye’de deprem bölgesinde bu kadar hastane ve sağlık kuruluşu ihtiyacı varken neden 'acil' ihaleyi Ankara’daki, üstelik çalışan ve daha önce kapatamadığınız hastaneler için yapıyorsunuz? Dr. Sami Ulus ve Onkoloji Hastaneleri için ihale 28 Nisan’da, Dışkapı Hastanesi için 8 Mayıs’ta. Yanlış duymadınız, seçimden 16 ve 6 gün önce. Seçime bu kadar az zaman kalmışken hastanelerin yıkımı için ihaleler açmak inanılır gibi değil. Hastanemi Açın Platformu altı yıldır halkın sağlık hakkına, sağlık çalışanlarının haklarına, kent bütünlüğüne yönelen tüm bu saldırılara karşı direniyor. 

Platformumuzun sözcüsü Dr. Bayazıt İlhan’a 'basına demeç verme' gibi çalıştığı kurumdaki kamu göreviyle ilgisi olmayan, platformumuzdaki görevlerinden kaynaklı açıklamaları nedeniyle soruşturmalar açılması, önce uyarı sonra kınama cezası verilmesi, kısacası susturulmaya çalışılması hepimize yönelen saldırıdır. Bu kadar zarar vererek kapattığınız, işlevlerini azalttığınız hastanelerimizin durumunun değerlendirilmesi, sağlık hizmetlerinin ve eğitiminin planlaması bilimsel ölçütlere, ülkenin ve kentin ihtiyaçlarına göre yapılmalıdır. Hastanelerin depreme dayanıklılığı dahil değerlendirmeleri yetkin bilimsel heyetlerle şeffaf biçimde yapılmalıdır. Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen hastanelerin yenilenmesinin de sağlık hizmetleri aksamadan ve bu kurumlarımızın tarihi kimlikleri korunarak yerinde yapılması sağlanmalıdır."