Hrant Dink katledilişinin 13’üncü yılında ülkenin pek çok şehrinde anıldı. İstanbul’da vurulduğu yerde yapılan törene katılan yüzlerce kişi “Faşizme inat kardeşimsin Hrant” sloganları attı

Hrant Dink katledilişinin 13. yılında anıldı: Unutmayacağız

MERAL DANYILDIZ

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün yazarı Hrant Dink, katledilişinin 13’üncü yılında İstanbul ve Ankara başta olmak üzere ülkenin çok sayıda kentinde anıldı. Dink’in Balıklı Ermeni Mezarlığı’ndaki kabri başında da anma töreni düzenlendi. Törene eşi Rakel Dink, oğlu Arat Dink, kardeşi Orhan Dink ve sevenleri katıldı. Anma töreninde Hrant Dink’in mezarına çiçekler konuldu. Ayrıca Dink, Malataya’da doğduğu evin önünde düzenlenen program ile de anıldı. İstanbul’da katledildiği yer olan Agos gazetesinin eski binasının önünde anılan Dink için yüzlerce kişi “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Katilleri koruyan cinayete ortaktır” sloganlarını attı. Hrant Dink için adalet isteyen insanlar, “On üçüncü yıl utanmak için geç değil. Biz bitti demeden bu dava bitmez. Adalet istiyoruz. Buradayız Ahparig” dedi. Törene CHP ve HDP’li milletvekilleri katıldı. Dink’in vurulduğu yere karanfiller bırakıldı, anmaya katılan yurttaşlar Kürtçe, Ermenice ve Türkçe ‘Vazgeçmiyoruz Ahparig’, ‘Adalet istiyoruz’ yazılı pankartlar taşıdı. Dink’in fotoğrafları, eski gazete binasına asıldı ve ‘Sarı Gelin’ adlı türkü çalındı. Polis anma töreninin öncesinde caddeyi kapattı, yurttaşlar alana üzerleri aranarak alındı. Anmadan önce açıklama yapan Hrant Dink’in arkadaşı Bülent Aydın, 2015 yılında Diyarbakır Sur’da öldürülen Tahir Elçi ve geçen yaz geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden BirGün yazarı Cüneyt Cebenoyan’ı andı, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’ya ise selam gönderdi.

Törende konuşan Toplumsal Bellek Platformu’ndan avukat Sertaç Ekinci, “Hrant Dink’in alçakça aramızdan alındığı o lanetli günün 13. yılında, yine aynı yerde, her gördüğümüzde boğazımızın düğümlendiği kaldırımda bir aradayız” dedi.

KARDEŞLİĞİN SEMBOLÜYDÜ

Dink’in bu ülkede kardeşliğin sembolü olduğuna dikkat çeken Ekinci, şunları söyledi: “Sanırım bizden alınışının en büyük nedeni de buydu. Çünkü bu ülkenin karanlık kalplilerinin ağızlarından düşürmedikleri birlikten çok, bölünmüşlüğe ihtiyaçları var. Oysa Hrant bize birbirimizi tekrar sevmeyi ve Anadolu’yu baştan öğretiyordu. Musa Anter, Uğur Mumcu, İlhan Erdost ve Tahir Elçi ve nicesi böldükleri için değil, tam tersine bu ülkenin ezilenlerini bir araya getirdikleri için öldürüldüler. Ve tam da bu nedenle hiçbirisinin katilleri ve onları azmettirenler gerçek bir yargılamaya tabii olmadılar.”
Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise kötülüğe karşı duyulan nefretin insanların yüzünü çirkinleştirdiğini söyledi. Fincancı, şu ifadeleri kullandı: “Hakikat arayışı bitmiyor, bitmedi hiç. Sindirmek için üzerimize gelseler de vazgeçmeyeceğiz. Biz yüzleşmedikçe, onarmadıkça yaralarımızı, yenileri açılır oldu. Sözümüz var Hrant’a. Yaralarımızı birlikte onarmak boynumuzun borcu. Buradayız, vazgeçmiyoruz Ahparig.”

VALİLİĞİN KARARI TEPKİ ÇEKTİ

Anma etkinliği süresince pek çok cadde ve yol trafiğe kapatılırken, İstanbul Valiliği'nin aldığı karar doğrultusunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı Osmanbey istasyonu işletmeye kapatıldı. Valiliğin kararı sosyal medya çok eleştiri aldı.

Fotoğraflar: Meral Danyıldız / BirGün

hrant-dink-katledilisinin-13-yilinda-anildi-vazgecmiyoruz-ahparig-677180-1.

hrant-dink-katledilisinin-13-yilinda-anildi-vazgecmiyoruz-ahparig-677182-1.

hrant-dink-katledilisinin-13-yilinda-anildi-vazgecmiyoruz-ahparig-677183-1.

hrant-dink-katledilisinin-13-yilinda-anildi-vazgecmiyoruz-ahparig-677206-1.