Gezici Araştırma’nın sahibi Murat Gezici son yapığı çalışmada, “Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda katılımcıların yüzde 47,2’sinin Erdoğan’a, yüzde 52,8’sinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini, bu anlamda Erdoğan’ın endişeleneceği birçok sebebi olduğunu, sahip olduğu iktidarın artık garanti olmadığını” belirtiyor. Ve ekliyor: “Halkın yüzde 68,9’u AKP’nin ülkeyi yönetemediği kanısında!”

***

Evet, AKP ülkeyi çok ama çok kötü yönetiyor. Tek adam rejiminde devleti var eden tüm kurum ve kuruluşlar, işlevini kaybetti. Halkın temsilcisi TBMM etkisiz bırakıldı. Yargı taraflı ve bağımlı yapıldı. Davalar talimatla açılıyor, kimliklere göre karar veriliyor! Es kaza dava, “azıcık hukuk nosyonuna” uygun bir şekilde neticelenirse ya yargıç başka yere sürülüyor ya da dosya yeniden oluşturuluyor. Yani hukuk devleti olmaktan çıkarıldık!

Açlık, insanların canına tak etti. Umutsuzluk, ülkenin üzerine kara bulut olarak çöktü. Hak, özgürlük, adalet kalmadı. Adil olmayan, devleti kurumlarıyla yönetmeyen ve anayasal düzeni çıkarları için bırakan siyasal iktidarlar, koltukta kalmak için ülke kaynaklarına mafya ve çeteyi ortak ederler… Siyasetçi, bürokrat mafya ile çeteleşen devletler, narko/devlet haline gelir, hukuk devleti olmaktan uzaklaştıkça haydut/devlet kimliğine bürünürler!

***

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, bu yılın başında Narkotik Suçlarla ilgili önemli bir rapor açıkladı. Bu raporda “güvenlik güçlerinin”;

2021 yılında Cumhuriyet tarihi rekorlarını kırarak, 22 ton 234 kilogram eroin, 2 ton 841 kilogram kokain ele geçirdiklerini…

2021 yılında ”5 ton 518 kilogram metamfetamin, 8 milyon 454 bin 308 adet sentetik eczaya el koyduklarını…

2020 yılında Türkiye’de gerçekleşen toplam 159 bin 268 uyuşturucu olayını güvenlik güçlerinin tespit ettiğini, bunlarının 2 bin 573’ünün kokain olayı olduğunu, bu olaylarda 4 bin 446 şüpheli yakalandığı ve bin 961 kilogram kokain ele geçirildiğini belirterek, 2020’de ele geçirilen kokain miktarının bir önceki yıla oranla yüzde 19,7 artış gösterdiğini açıklıyor.

***

Ayrıca rapor, “Emniyet güçlerinin yakaladığı 20 bin 165 kilogram eroinle Türkiye’nin dünyada en fazla eroin yakalayan ülke konumunda olduğunu” belirtiyor. Dahası, “Tüm AB ülkelerinde yakalanan 7,9 ton eroinin iki buçuk katı Türkiye’de ele geçirildiği” açıklanıyor. 2021 yılında, ülkedeki uyuşturucu trafiği ve AKP ile bağlantıları konusunda Sedat Peker ciddi itiraflarda bulunmuştu. İçişleri Bakanlığı’nın bu raporu, Peker’i doğruluyor. Türkiye tam bir uyuşturucu cenneti haline dönüştürüldü! Haziran 2021’de 1,3 ton kokainin ele geçirilmesi sonrasındaki 9 ay içinde Mersin Limanı’nda yaklaşık 4 ton uyuşturucu daha yakalandı. Ama ne yazık ki sahipleri yakalanamıyor! Kargoyu gönderen belli... Alacak olan firma belli ama gerçek sahibi belli değil!

***

Susurluk Komisyonu’na bilgi veren Emniyet uzmanları, “Ülkede yakalanan uyuşturucu, kaçırılan miktarın yüzde 20’sidir” demişlerdi. İçişleri’nin raporunda belirtilen durum, Türkiye için vahim bir gerçektir. Çünkü “yakalanan 20 ton uyuşturucu karşılığında, 100 ton uyuşturucunun Türkiye üzerinde dolaştığı” sonucu çıkmaktadır! İçişleri Bakanlığı’nın, “Rekor seviyede uyuşturucu yakaladık” sözü, Emniyet güçlerimiz için yerinde bir övgüdür. Ancak yakalanan miktarın “dünyada ve Avrupa’da yakalananlardan” çok fazla olması, ülkemizin tam bir “narkotik cennet” haline dönüşmüş olduğunun göstergesidir. Yakalamak önemli ama daha da önemlisi, hammadde ile katkı maddesinin ithalatçısını yakalamak, imalatı durdurmak, güzergâhtaki terminalleri bulmak, kaçırılanları takip etmek, satışı önlemek yani uyuşturucu konusunda radikal çözümler yaratmak olmalıdır!

***

11 Nisan 1997 tarihli “Susurluk Komisyonu Raporu’na” koyduğum muhalefet şerhimde, “uyuşturucu konusuna” dikkat çekmiş, siyasilerin bürokrat ve mafyayla oluşturdukları çeteler aracılıyla insan, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi yollarla ülkede kayıt dışı ekonomiyi oluşturduklarını örneklerle anlatmıştım. Kayıt dışı ekonominin oluşturduğu kara para, o dönemde 50 milyar dolarlara ulaşmıştı. Kara para mafyayı yerleşik hale getirdi, faili meçhul cinayetlerle hükmünü sürdürdü. Çünkü o gün ülke, hak, özgürlük ve adaleti sağlayan hukuk devleti olmaktan çıkarılmıştı! Bugün de aynı anlayış daha da katmerlenerek devam ediyor… Sadece bu nedenle bile, acil seçim istenerek AKP iktidarı yerine laik demokratik hukuk devletini yeniden işler hale getirecekler seçilmeli!