İklim krizinin etkileri büyüyor: Kış ortasında kuraklık!

HAZIRLAYAN: GÖKAY BAŞCAN

Yağışların en çok olduğu bu dönemde ülkenin ve dünyanın en büyük gündemlerinde biri kuraklık. Derinleşen iklim krizi ve buna bağlı olarak artan kuraklığın boyutları her gün yeni bir gerçeklikle yüzümüze çarpıyor. Boşalan barajlar, tarım ve içme sularının azalması birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Yerel yönetimler ‘su tasarrufu’ çağrısı yaparken uzmanlar, acilen eyleme geçilmesi için uyarıyor.

Yapılan araştırmalar ve sonucunda ortaya çıkan raporlar krizin somut gerçeklerini gözler önüne seriyor. Dünya Meteroroloji Örgütü’nün ‘2020 İklim Durumu Raporu’na göre 2018 yılında iklim krizi nedeniyle 208 milyon yardıma muhtaç kaldı. 2 milyon kişi ise ise hayatını kaybetti. Yine aynı rapora göre, 2030 yılına iklim krizi kaynaklı felaketler nedeniyle yüzde 50 oranında artış gösterecek.


İklim krizinin boyutları ve buna bağlı olarak artan kuraklığın; ekosisteme, tarıma olan etkisini uzmanlarla konuştuk.

***

Prof. Dr. Murat Türkeş yazdı: ‘Su zenginiyiz’ söylemi bir hayal acilen harekete geçmeliyiz

"Çeşitli iklim senaryolarına göre çalıştırılan iklim modellerine göre, gelecek on yıllarda Türkiye’nin de içinde yer aldığı coğrafi bölgenin daha az yağışlı ve daha sıcak bir iklim etkisi altına girme olasılığı oldukça yüksektir. Türkiye su zengini bir ülke değildir. Dünya’daki ve Türkiye’deki içilebilir-kullanılabilir suyun kesin sınırları vardır."

***

Kuraklık yaşam alanlarını yok ediyor!

Kuraklıkla birlikte içme ve sulama su kaynaklarının azalması sadece insan hayatına etki etmiyor. Kuraklıkla boğuşan su kaynakları yaşam alanı olmuş tüm canlılar ‘yok olmayla’ karşı karşıya. İklim krizinin ve buna bağlı olarak etkisi artan kuraklığın bugünkü konusu ekosistem ve su kaynakları oldu.

Yapılan araştırmalar kuraklıktan dolayı tür popülasyonunda büyük kayıplar yaşandığını ortaya koyarken uzmanlar, acilen önlem alınmaması halinde daha büyük felaketlerle karşı karşıya kalacağımıza dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Doğanay Tolunay, kuraklığın; derelere, göllere, ormanlara, meralara, su kenarı eko sistemlere etkisine dikkat çekerken WWF’den Ahmet Emre Kütükçü kuraklığın yaban hayatındaki yıkıcılığına mercek tuttu.

***

Prof. Dr. Doğanay Tolunay yazdı: Su kaynakları canlıların evi

Kuraklıklara sadece insan merkezli yaklaşıldığında etkilerinin tam olarak kavranması mümkün değildir. Hatta barajlar ve göllerle su tamamen depoladığında yağışlı dönemlerde dahi ekosistemler ve buralardaki türler riske girebilir.