İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in, dün gece bildirilen ziyareti bu sabah gerçekleşti. Türkiye’ye gelen Zarif, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Görüşmeye MİT Başkanı Hakan Fİdan da katıldı. İki ülke, geçen haftalarda karşılıklı olarak büyükelçilerin Dışişleri Bakanlıklarına çağrıldığı bir gerilim yaşamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Türkiye’de: Çavuşoğlu ve Fidan’la görüşme

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere bu sabah İstanbul'a geldi.

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki görüşmede, Türkiye-İran ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.

Görüşmede MİT Başkanı Hakan Fidan da yer alıyor.

Zarif’in Türkiye ziyareti, dün gece saatlerinde Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile duyurulmuştu.

İki ülke arasındaki ilişkiler, geçen haftalarda Bağdat Büyükelçisi Irec Mescidi’nin yaptığı açıklamalar nedeniyle gerilmişti.

İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne yakın Rudaw’a verdiği röportajda, “Irak'a askeri bir müdahaleyi reddediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri de Irak topraklarına karşı tehdit unsuru olmamalı ve işgal etmemelidir. Irak güçleri kendi güvenliklerini sağlamalı, Kürdistan Bölgesi güçleri kendi bölgelerinde güvenliği sağlamalı ve bölgenin güvenliği temin edilmelidir. Türkiye'nin veya başka hiçbir ülkenin Irak'a askeri müdahalede bulunmasını, orada askeri varlığını ilerletmesini doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bu ifadeler ardından İran’ın Ankara Büyükelçisi uhammed Ferazmend Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış, Büyükelçi Mescidi'nin açıklamaları kuvvetli ifadelerle reddedilmişti.

Bu gelişme üzerine İran da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ve Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız’ın sözleri nedeniyle Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs’ü Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı. Bakanlık, Soylu'nun açıklamalarını “kabul edilemez”, Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız'ın açıklamalarını da "mesnetsiz" olarak nitelendirmişti.

Soylu, yaptığı bir açıklamada, “İran ve Irak’ta toplam 3 bin 250 terörist bulunuyor. Bunlar PKK’nın uzun yıllardır asli kadrolu teröristleridir. Irak, Suriye ve İran’da 5 bin civarı kadrolu terörist bulunuyor” ifadelerini kullanmıştı.

Fatih Yıldız da Türkiye’ye, "Irak’ın sınırlarına saygı gösterilmesine ilişkin ders verecek en son kişinin İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi olduğunu" söylemişti.