İşçiye düşen pay ölüm ve sefalet
2003’ten beri en az 32 bin işçinin öldüğü ülke iş cinayetlerinin gölgesinde seçime gidiyor. İş cinayetlerinde Avrupa birincisi olan Türkiye’de dün iki işçi daha hayatını kaybetti. İşçiler iş güvenliğinden uzakta çalışıyor.
EMEK SERVİSİ
İşçi ölümlerinde Avrupa birincisi olan Türkiye bugün, iş cinayetlerinin gölgesinde seçime gidiyor. 2003’ten bu yana 30 binden fazla kişi iş cinayetleri sonucu canından olurken son günlerdeki ölümler ise gündemde.
İstanbul Kadıköy’de bulunan Söğütlüçeşme tren istasyonunda yüksek hızlı trenin (YHT) temizliğini yaparken yüksek gerilimli kabloya temas eden işçi elektrik akımına kapılan işçinin durumu ciddiyetini koruyor. Taşeron işçi İbrahim Küçük’ün yoğun bakımdaki tedavisi sürerken iş cinayetlerine ise yenileri ekleniyor.
63 yaşındaki işçi Mustafa Y., Tekirdağ Muratlı’da bir tekstil boya fabrikasında temizlik için girdiği kömür silosunda üzerine kömür boşaltılması sonucu hayatını kaybetti. Karaman'da mermer ocağı işçilerini taşıyan aracın şarampole yuvarlanması sonucu yaralanan Ali Gökmen ise 52 gündür tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Olayda işçiler Harun Keş, Mustafa Güler, Ali Çelik, Üzeyir Ceylan ve Mevlüt Güven de yaşamını yitirmişti.
Öte yandan geçen günlede de İstanbul’da D-100 Karayolu’nda İBB’nin yol işçilerine içkili sürücünün kullandığı araç çarpmış, 4 işçi hayatını kaybetmişti.
AVRUPA BİRİNCİSİ
Son yıllarda binlerce işçinin can verdiği ülkenin iş kazası ve cinayetleri konusundaki karnesi zayıflarla dolu. Avrupa Birliği’nin resmi istatistik kurumu Eurosat ve SGK’nin verilerine göre en fazla işçi ölümlerinin yaşandığı ülke Türkiye. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre Türkiye'de 2022 yılında iş kazalarında en az 1843 kişi hayatını kaybederken 2023 yılının ilk üç ayında da en az 463 işçi hayatını kaybetti. İSİG’in raporuna göre 2022 yılındaki iş kazası ölümlerinin yoğunlaştığı üç işkolu bulunuyor. ‘Güvencesiz çalışma’nın hâkim olduğu inşaat, tarım ve taşımacılık. İnşaatlarda dış cephe iskele, çatı, asansör boşluğu vb. yüksekten düşmeler ölümlerin yarıdan fazlasını oluştururken diğer iki temel neden ise ezilme/göçük ile elektrik çarpmaları.
Türkiye, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) konusunda istenilen seviyede değil. Uzmanlara göre, en önemli konuların başında gelen İSG'de yeni düzenlemeler yapılmalı ve bilinçlendirme faaliyetleri artırılmalı.
“İşyerlerinde her zaman güvenlik ve sağlık öncelik olmalı” diyen İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Şebnem Akman Balta, “İş hayatında en önemli konuların başında iş sağlığı ve güvenliği geliyor. Gerekli önlemler alınmadığı için her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı birçok kayıp yaşanıyor” dedi. Balta, “İSG’nin sağlanmasında asıl sorumluluğun işverende olduğu gerçeğinden uzaklaşılmamalı. Çocuk işçiliğin önüne geçilmeli, çocuk işçiler örgün eğitime yönlendirilmeli” ifadelerini kullandı.
***
İş güvenliği için direnmeye devam
YHT camlarını silerken elektrik akımına kapılarak ağır yaralanan işçi için açıklama yapan İSİG Meclisi, iş sağlığı ve güvenliği için direnişler örgütlemeye devam edeceklerini belirtti. Taşeron işçi İbrahim Küçük için Söğütlüçeşme YHT İstasyonu’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan İnşaat İş Örgütlenme Sorumlusu Deniz Giden, “21 yılda en az 32 bin işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Tuzla Tersaneleri, Davutpaşa, OSTİM, Soma, Torunlar, Ermenek, Pandemi, Silikozis, Asbest, Amasra ve nice işçi katliamları yaşandı, ‘yerli ve milli bir iş cinayetleri rejimi’ hayata geçirildi. Sonuç ortadadır. Taşeron firma işçileri düşük maaşlarla, iş güvencesinden yoksun ve iş güvenliği önlemleri alınmadan çalıştırılmaktadır. Arkadaşımızın ağır şekilde yaralanmasının baş nedeni işte bu taşeron çalıştırma koşullarıdır” dedi.