Google Play Store
App Store

Referanduma dönüşen Cumhurbaşkanlığı oylamasında tarihsel bir tercihte bulunulacak. Ülkenin yeni yüzyılının belirleneceği seçimde her bir oyun değeri oldukça büyük. Yurttaşlara tarihi görev düşüyor.

Tarihi seçim için herkes göreve
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

Bugün 85 milyonluk ülkenin geleceğinin belirleneceği tarihi bir gün. Cumhuriyet tarihinin en önemli seçiminde yaşamsal bir tercihte bulunulacak. Sıradan bir oylama olmanın ötesinde referanduma dönüşen seçimde yeni Cumhurbaşkanı belirlenecek.

Eşit yarışma koşullarının olmadığı, kara propagandanın, hile ve manipülasyonun kamu gücüyle devreye sokulduğu seçim süreci geride kalırken benzer vakaların oy verme gününde de yaşanmaması için yurttaşlara tarihi bir görev düşüyor.

HAYDİ SANDIK BAŞINA

14 Mayıs’taki ilk turda yüzde 50+1’e ulaşılamaması nedeniyle ikinci tura kalan seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak. İlk turda sandığa gitmeyen 8 milyonun üzerindeki seçmenin sandığa yönelmesi belirleyici durumda.

İlk turda Cumhurbaşkanı seçimine katılım oranı yüzde 87,04 olurken, 1 milyon 37 bin 104 oy geçersiz sayıldı. Geçerli oy sayısı 54 milyon 796 bin 49 olurken kayıtlı seçmenlerden 8 milyon 312 bin 351’i oy kullanmadı.

HER OY ÇOK ÖNEMLİ

Yurt içinde yaklaşık 6 milyon 700 bin kişi sandığa gitmedi. Yurt içi seçmenlerin sayısı 60 milyon 700 bin. Yani seçmenlerin yüzde 11'inden fazlası sandığa gitmemiş oldu.

Yurtdışında da geçersiz ve kullanılmayan oy sayısı oldukça fazla. Yurtiçi ve yurt dışı toplam geçersiz ve sandığa gitmeyenlerin sayısı 10 milyonu buluyor. Bu da 64 milyon 145 bin 504 olan toplam seçmen sayısının yaklaşık yüzde 16,6’sını oluşturuyor. İkinci turda yarışan adaylar arasındaki ilk tur oy farkının 2,5 milyon olması nedeniyle her bir oy büyük bir önem taşıyor.

ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Geçersiz oyların minimuma indirilmesi ve sandığa gitmeyen milyonların ikna edilmesi büyük önem taşıyor. Bu yüzden toplumun her kesiminden günlerdir yapılan çağrılarda oy kullanılarak ülkenin geleceğine sahip çıkılması istendi. Aydınlar, sanatçılar, yazarlar, partiler, sendikalar, emek, meslek ve kitle örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda sandığa gidilmesi, kullanılan her bir oya sahip çıkılması ve sandıkların korunması talep edildi.

TARİHSEL BİR GÖREV

Yapılan açıklamalarda bunun sıradan bir seçim olmadığı vurgulanırken bu hassasiyetle sandığa sahip çıkılması çağrısında bulunuldu. Sabahın ilk saatlerinden son oyun sayılacağı ve ıslak imzalı beyanların sisteme gireceği ana kadar tüm oy sürecinin dikkatle takip edilmesi bir zorunluluk. Müşahitlere, görevlilere, sandık yetkililerine ve her bir bireye bu nedenle büyük bir sorumluluk düşüyor.

Avukatlar, kitle örgütleri, gönüllü kuruluşlar sandık güvenliği için uzun bir süredir sıkı bir çalışma yürütüyorlardı. Her ilde, sandıkların kurulduğu her okulda toplumsal bir seferberlik ilan edilmiş durumda. Yurttaşlar oy kullanmanın yetmediği bu seçim ikliminde kullanılan oya sahip çıkmak için gün boyu sandık nöbetinde olacak.