İYİ Parti Sözücü Kürşad Zorlu, AKP heyetinin TBMM'de HDP yöneticilerini ziyaret etmesi hakkında, "Şuna inanıyoruz; gerçekten partiler, değer yargılarını seçim kazanmak için kullanmamalı" değerlendirmesini yaptı.

İYİ Parti'den, AKP'nin HDP'ye yönelik ziyareti hakkında ilk yorum

İYİ Parti Sözücü Kürşad Zorlu, partisinin genel merkezinde gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Zorlu, TBMM’de AKP heyetinin HDP yöneticilerini ziyaretine ilişkin, "Bu, tabii anayasa ve muhtemel tartışma, referandum konusuyla ilgili bir mesele. Şunu hatırlamamız gerekiyor; bu süreç nasıl başladı? CHP’nin bir önerisi ve çağrısı oldu, kanun değişikliği. Sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan el yükseltti adeta. ‘Bunu anayasa üzerinden çözelim ve referanduma götürelim’ şeklinde bir ifade, yeni bir çağrı geldi aklımıza. Biz, bu tartışmayı, milletimizin bu kadar ağır koşullardan geçtiği bir dönemde çok üzücü bir tartışma olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Zorlu, şöyle devam etti: "Neden? Üretici enflasyonu son 40 yılın zirvesine gelmiş. Genel Başkan’ımız ‘Kapanmış yaraları açmak değil, çözüm bekleyen sorunlar üzerine gidelim’ dedi. Biz, referandum yerine milletimizin bir seçim sandığı beklediğini ortaya koyduk. Bir; bu vakit kaybı. İki; ağır koşulların üzerinde, muhtemelen bir seçim üzerine bindirilecek ek bir külfet bu. Kutsallarımızın siyasi saiklerle tartışma konusuna getirilmesini doğru bulmuyoruz. Sayın Genel Başkan’ımız, özellikle başörtüsüyle ilgili, yani Anayasa’nın 24’üncü maddesi, bu konularla ilgili kanaatini ve burada neler olup bittiğine yönelik tartışmaları da 14 Kasım’daki Altılı Masa toplantısında dile getirecek."

"HDP konusuna gelince; zannediyorum Bülent Turan Bey'in bir açıklaması oldu, ‘Samimiyet, samimiyetsiz’ gibi bir değerlendirme okudum" diyen Zorlu, şöyle devam etti: "Biz, geçmişte bu samimiyeti iyi biliyoruz; Habur’da, Oslo’da nasıl bir samimiyet kurulduğunu iyi biliyoruz. Şuna inanıyoruz; gerçekten partiler, değer yargılarını seçim kazanmak için kullanmamalı. Seçim kazanmak için her şeyin meşru olduğu bir anlayış, aslında toplumsal ve siyasetin de tam odağında yer aldığı bir meşruiyet sorununa taşıyacaktır. Bu, kabul edilemez bir yaklaşımdır."

NE OLMUŞTU?

Adalet Bakanı Bozdağ, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 2 Ekim’de CHP ve İYİ Parti’nin yanı sıra, iktidar tarafından “terör” ile yan yana getirilmeye çalışılan HDP’ye başörtü konusunda hazırlanan Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili ziyaret gerçekleştirmişti.

AKP heyeti, bu görüşmede HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç ile HDP Mardin Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ebrü Günay ile bir araya gelmişti.

Beştaş görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, son kararın konuyu görüşecekleri partinin yetkili kurullarında verileceğini dile getirmişti.

Beştaş bununla birlikte şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Sunulmadan önce bir görüşmemiz olur, iletmiş oluruz. Tutumumuz tamamen hukuktan yana. Hem bu mesele hem de genel olarak konusu hak ve özgürlükler olan bir olguda, değişiklikte referandumu doğru bulmayız. Bu konu özelinde demiyorum ama sonuçta insanların nasıl giyeceğine dair bir özgürlüğü, hakkı halka nasıl soralım? Zaten bu vazgeçilemez bir hak.”