İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı kadınlarların protestoları devam ediyor. Yapılan eylemlerde sözleşmeden ayrılma kararıyla taciz, cinsel taciz, şiddet ve kadın cinayetlerinin önünün açılacağı belirtildi.

Kadınlar ayakta

HABER MERKEZİ

İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla bir gecede feshedilmesinin ardından kadınların öfkesi büyüyor. İşçisinden kamu görevlisine kadar ülkenin dört bir yanındaki kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmak için bir araya geldi. İstanbul, Bursa, İzmir’de sokağa çıkan kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi. Bursa ACEL Elektrik işçisi kadınlar, sözleşmenin feshedilmesine fabrikalardan itiraz etti.

İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyen kadın avukatlar, dün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde eylem yaptı. “Hukuk güvenliği ve insan haklarının hiçe sayıldığı bir düzeni savunuyorlar” diyen Avukat Sezen Eser, Cumhurbaşkanlığı kararıyla ayrılma kararını kabul etmediklerini söyleyerek, sözleşmeden ayrılma kararıyla açıkça taciz, cinsel taciz, şiddet ve kadın cinayetlerinin önünü açacağını söyledi.

İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Avrupa Konseyi’ne çağrı mektubu yazan EŞİK Platformu da sözleşme ile ilgili yapılan bildirimin yasallığını ve uluslararası hukuk açısından etkilerinin incelenmesini talep etti. Platform, konseyden sözleşmeyle ilgili yapılan bildirimin yasallığını ve uluslararası hukuk açısından etkilerini incelemesini istedi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise kadın milletvekillerinin katılımıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Başaran, “Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ni bitirmeden bir erkek bu sözleşmeyi ortadan kaldıramaz. İstanbul Sözleşmesi için mücadelemiz Meclis’te, sokakta, mahallelerde her yerde sürecek” diye konuştu.

LAS TESİS’TEN DESTEK

Öte yandan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi ‘darbe’ olarak değerlendiren Las Tesis eylemcileri de sosyal medyada yayımladıkları videoyla Türkiye’de sokağa çıkan kadınlara destek verdi. Türkiye’de yaşayan kız kardeşlerine güç gönderdiklerini aktaran kadınlar, şunları dile getirdi: “Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin Türkiye coğrafyasındaki kadınlara yönelik çok ağır bir darbe olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca farklı coğrafyalarda sürmekte olan ataerkil yapısal şiddeti pekiştiren oldukça şiddetli bir olay olduğunu düşünüyoruz.”