Cevahir İnşaat’ın, Cendere üzerine yaptığı ve İSKİ’nin 15 gün içinde yıkılması yönünde ihtar gönderdiği köprüye DSİ sahip çıktı. DSİ 14. Bölge Müdürlüğü’nün ‘plana uygun’ yazısına tepki gösteren Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi Eş Sözcüsü Gülseren Onanç, "Görünmez bir el tüm kamu kurum ve kuruluşlarını bu hukuksuzluğa alet ediyor. DSİ olmayan planı onaylayarak yağmaya yol verdi. Yaşananlar tam bir hukuk skandalı" dedi.

Kemerköy'de talan devam ediyor: DSİ, İSKİ'nin yıkın dediği kaçak köprüyü akladı

Demirören Grubu’nun borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devredildikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “rezerv alan” ilan etmesiyle imara açılan Kemerköy’deki yeşil alan talanında yeni bir skandal daha yaşandı.

Emlak Konut’un taşeron şirketlerinden Cevahir İnşaat’ın, Cendere üzerine yaptığı ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İSKİ) 15 gün içinde yıkılması yönünde ihtar gönderdiği köprüye Devlet Su İşleri (DSİ) sahip çıktı.

DSİ, 14. Bölge Müdürlüğü, Emlak Konut’un 27 Aralık tarihli başvurusu için hemen ertesi gün arazi incelemesi yaptı ve ayrıca Cevahir Yapı’nın 28 Aralık tarihinde verdiği planları da 48 saat içinde 'uygun' buldu.

İMARDA KÖPRÜ VE YOL YOK

DSİ’nin 'uygunluk' yazısında, “İmar planına uygun olarak hazırlanan geçici dere geçiş projesi” denildi, ancak imar planlarında köprünün ve yolun olmaması dikkat çekti.

Kemerköy’deki talan, Ziraat Bankası’nın toplam 200 bin metrekare yeşil alana 600 konut yapmak için TOKİ ile anlaşmasıyla başladı. Açılan 60’ın üstünde dava, 2 yürütmeyi durdurma kararı ve bölge halkının direnişine rağmen 31 Ekim sabahı 650 polis eşliğinde taşeron firmalar, Cevahir ve Özyazıcı’nın iş makinaları çalışmaya başladı.

Cevahir İnşaat, site duvarlarını yıkarak kendine yol açarken İSKİ’ye ait alanda Cendere’nin kollarından biri olan Bağ Deresi üzerinde de kaçak bir köprü inşa etmişti. Oysa, 2010//07 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetmeliği’ne göre, dere yatakları kapatılamaz ve dere yataklarında gerçekleştirilecek her türlü yapılar, DSİ ve ilgili kuruluşlarca onaylı bir projeye dayanması gerekiyor.

YOL DA KAÇAK

İSKİ’nin başvurusu üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Zabıta Müdürlüğü 19 Aralık günü kaçak köprünün 15 gün içinde yıkılarak dere yatağının eski haline getirilmesi için bir tebligat hazırlamıştı. Ancak Cevahir İnşaat şirketinin yetkilileri, yasal tebligatı almak istemeyince Göktürk Muhtarlığı’na teslim etmişti.

İmar planında olmamasına rağmen kaçak köprü ve yaklaşık 200 metre de yol yapan Emlak Konut ve taşeronu Cevahir İnşaat’ın karşı hamlesi ise DSİ 14. Bölge Müdürlüğü’nden 'uygunluk' yazısı almak oldu. DSİ ortada onaylı bir plan olmamasına, yönetmeliğin açık hükmüne ve kaçak köprünün yarattığı sel riskine rağmen İSKİ’nin karşısında yer aldı.

Sosyal medya profilinden AKP'yi destekleyen paylaşımlar yapan DSİ 14. Bölge Müdür Yardımcısı Bahattin Hakan Emiroğlu’nun bu yazısına tepki gösteren Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi Eş Sözcüsü Gülseren Onanç, “Görünmez bir el tüm kamu kurum ve kuruluşlarını bu hukuksuzluğa alet ediyor. İmar planı iptal ediliyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girip rezerv alan bahanesiyle imara açıyor. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkıyor, saatler içinde itiraz kabul ediliyor. Kaymakam yürütmeyi durdurma kararını yetkisini aşarak uygulamıyor. İBB silüet izni olmadığı için Eyüpsultan Belediyesi’nden inşaatları durdurmasını istiyor, uygulanmıyor. Şimdi de İSKİ dere yatağını korumak için karar aldı, DSİ olmayan planı onaylayarak yağmaya yol verdi. Yaşananlar tam bir hukuk skandalı” dedi.