Attila Aşut

yazievi@yahoo.com

Maraş depremlerinde toplamda 48 Kuzey Kıbrıslı yaşamını yitirdi. Büyük kayıp yaşayan Mağusa’da bir kuşağın yok olduğu belirtiliyor. Ada’nın iki yakasından partiler Kıbrıslı ortak kurtarma ekibi çağrısı yaptı.

Kıbrıslılar yitirdiği çocuklarına ağlıyor
Adıyaman’daki İsias Oteli’nde aynı okuldan 35 öğretmen ve öğrenci hayatını kaybetti. (Fotoğraf: BirGün)

Deprem Kuzey Kıbrıs’ı da yasa boğdu. Özellikle Adıyaman’daki İsias Oteli’nin enkazı altında kalan Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğretmen ve öğrencilerinin katliama dönüşen trajik ölümü yürekleri dağladı. Kuzey Kıbrıs’ta insan yaşam çok önemli. Medya da bu konuda hayli duyarlı. Bir kişi eceliyle ölse bile burada haber olur. O yüzden 48 eğitimci, öğrenci ve öğrenci velisinin Türkiye’deki deprem sırasında toplu olarak yaşamını yitirmesi ülkeyi yasa boğdu. Ölenler, daha çok 9-15 yaşlarında ortaokul ve lise öğrencileriydi. Ölüm haberlerinin gelmesiyle Mağusa ve Lefkoşa’daki evlere ateş düştü. Deprem faciası ülkede “Yüzyılın Felaketi” olarak nitelendirildi. Yıkıntıların altında kalan gençlerin çoğunun Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nin kız ve erkek öğrencileri olmasından dolayı, “Mağusa’da bir kuşak yok oldu” yorumları yapıldı. Ülkede yedi günlük ulusal yas ilan edilirken gazeteler siyah başlıkla çıktı. Halkın Sesi gazetesi de “Bu acı bize çok fazla” manşetiyle yayımlandı.

48 yurttaşın 33’ü Adıyaman’da, 6’sı Hatay’da, 3’ü Maraş’ta, biri de Osmaniye’de öldü. Adıyaman’daki Kıbrıslı yurttaşların cenazelerinin tümü, buradan giden arama kurtarma ekiplerinin yoğun çalışması sonucu enkaz altından çıkarıldı. İsias Oteli’nin enkazında artık Kuzey Kıbrıs yurttaşı kalmadığı Başbakanlıkça açıklandı.

Deprem haberinin ardından Adıyaman’a giden Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs’tan bir savcı ve yargıcın bölgede bulunduğunu, İsias Oteli’nin enkazdan çıkarılan tüm cesetlere DNA testi yapıldığını söyledi.

KUZEY KIBRIS’A ULAŞTI

Adıyaman’daki İsias Oteli’nin enkazından ölü olarak çıkarılan öğrenci ve öğretmenlerin cenazeleri uçakla adaya gönderilmeye başlandı. Cenazeleri havaalanında devlet yetkilileri, milletvekilleri, aileler ve sporcular karşılıyor. Bayrağa sarılı tabutlar, askerlerin ve sporcuların omuzlarında cenaze araçlarına yerleştiriliyor. Yaşamlarını yitirenler, Kıbrıs’ın değişik yörelerindeki gömütlüklerde toprağa veriliyor.

kibrislilar-yitirdigi-cocuklarina-agliyor-1125587-1.

ORTAK YARDIM ÇAĞRISI

Ada’nın iki yakasında Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin 11 partisi, Türkiye’deki depremde enkaz altında kalan Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlarını kurtarmak için iki toplumlu arama kurtarma ekiplerinin oluşturulmasını istedi. Sol eğilimli partilerin ortak çağrısında şöyle dendi: “Bizler, hayatları tehlikede olan insanların kurtarılmasına yardımcı olmak hedefiyle İki Toplumlu İnsani Konular Teknik Komitesi aracılığıyla Türkiye'ye iki toplumlu ortak bir kurtarma ekibinin acilen gönderilmesi için iki toplumun liderlerine çağrıda bulunuyoruz.”

KKTC Barolar Birliği Başkanı Avukat Hasan Esendağlı, aralarında Kıbrıslı Türk kafilenin de bulunduğu onlarca kişinin öldüğü İsias Oteli hakkında Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan’la bu koyu görüştüğünü söyleyen Esendağlı, Türkiye’de yasal sürecin başlatıldığını, kendilerinin de benzer girişimlerde bulunacaklarını belirtti. “Kaybettiğimiz canların hakkını ne pahasına olursa olsun sonuna kadar arayacağız" diyen Esendağlı, ayrıca Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Tunç Adanır’ın da Türkiye’deki TMMOB ile enkaz alanından numune alınması ve bilirkişilik sürecinde işbirliği yapacaklarını açıkladı. Kanıtların yok edilmesi olasılığına karşı enkazdan ivedi olarak ve usulüne uygun numune alınmasının yaşamsal önem taşıdığını belirten Barolar Birliği Başkanı, Kıbrıs'tan teknik bir heyetin de numune alması için gerekli girişimleri yaptıklarını söyledi.

Barolar Birliği’nin ardından KKTC Hükümeti’nin de bu konuda harekete geçtiği öğrenildi.

Başbakan Ünal Üstel, Kuzey Kıbrıs yurttaşlarının yaşamlarını yitirmesine neden olan yapılarla ilgili hukuksal işlem başlatılması için Dışişleri Bakanlığı’na talimat verdiğini duyurdu.

TÜRKİYE’YE SOKULMADILAR

Okul takımıyla yarı final maçlarına katılmak için Türkiye’ye giden Namık Kemal Lisesi Beden Öğretmeni Hasan Küdenler’in Türkiye’ye girişi Gaziantep Havalimanı’nda engellendi. Kendisine “Kabul Edilemez Yolcu Belgesi” verilen öğretmen, ilk uçakla KKTC’ye geri gönderildi. Yaşadığı olayı Facebook hesabından paylaşan Küdenler, “Teşekkürler basiretsiz yöneticilerimiz. Bir adım bile geri atmayacağımızı saygılarımla belirtirim” diye yazdı.

Son dönemde “muhalif” kimlikleriyle tanınan Kuzey Kıbrıs yurttaşı kimi aydınlar, “güvenlik” gerekçesiyle Türkiye’ye kabul edilmiyor. Daha önce de aralarında gazeteci ve siyasetçilerin bulunduğu birçok KKTC yurttaşı, Türkiye’ye giremeden havaalanlarında sınırdışı edilmişti.