Kirada yaşamanın bedeli

Tolga UĞUR-Semra KARDEŞOĞLU

Artan fiyatlar en ağır darbeyi kiracılara vurdu. Kiralar İstanbul’da yüzde 110’u aştı. Merkezi ilçelerde artık 4 bin liranın altında kiralık konut bulmak imkânsız. Üstelik bu konutların önemli bir bölümü en az 35 yaşında, deprem görmüş riskli binalar. Türkiye’de her 4 kişiden biri kiracı. Peki, bundan sonra ne olacak? Kiracılar bu zamları nasıl karşılayacak? Yerel yönetimler bir çözüm planlıyor mu? Kiracılar, emlakçılar, hukukçular ne diyor? Soruna bir mercek tutalım, bu hayati sorunu tartışalım.

Kiracının yükü ağır

Etkisini artıran ekonomik kriz, yurttaşların en temel hakkı olan barınma hakkını elinden aldı. Büyük kentlerde insanlık dışı koşullardaki bir odaya bile 2 bin lira kira isteniyor. Arama motorlarında en çok aranan cümlelerden biri ‘Kiracı nasıl çıkarılır?’

Binlerce ev boşken konut sorunu var

Kiraların bir yılda yüzde 100’den fazla artışını konut sıkıntısına bağlamak uzmanlara göre çok yetersiz. ODTÜ’den Prof. Balaban, son 20 yılda yeni hane başına en az 3 konut üretildiğini hatırlatıyor. İBB verilerine göre ise İstanbul’da 1 milyon 800 bin konut boş durumda.