Kızılay'dan yurttaşlara gönderilen mesajda tüm kan grubunda azalma olduğu belirtilerek, "Sizi kan bağışına davet ediyoruz. Sana ihtiyacımız var" denildi.

Kızılay'dan yurttaşlara 'kan bağışı' mesajı: Sana ihtiyacımız var

Kızılay, yurttaşlara gönderdiği SMS ile tüm kan gruplarında azalma yaşandığını belirtti.

Mesajda, yurttaşlara çağrıda bulunularak, "Sizi kan bağışına davet ediyoruz. Sana ihtiyacımız var" ifadelerine yer verildi.

Kızılay, depremin ilk günlerinde çadır satması nedeniyle büyük tepki çekmişti.

Öte yandan Kızılay, bağışlanan kanların da hastanelere sattıklarına yönelik çıkan haberlere ilişkin açıklama yapmış ve şunları ifade etmişti:

"Hastaneler, talep ettikleri her kan veya kan bileşeni için SUT’ta belirlenen tedarik süreci maliyeti (çalışanlar, laboratuvar, kan torbaları, soğuk zincir vs) ay sonunda Kızılay’a ödemekte, ardından ise bu ödemeye kendi giderlerini de ekleyerek SGK’ya fatura etmektedir. Dolayısıyla tüm sürecin maliyetini devletimiz karşılamaktadır. Haberlerde sözü edilen faturalandırma yöntemleri tamamen hastanelerin tüzel kişiliklerinin özelliklerinden ve hizmet alım esaslarının ayrıntılarından oluşmaktadır.

Tüm kamuoyu ve özellikle medya mensuplarının bunu bilmesine rağmen, Kızılay’ın topladığı kan bağışlarını hastanelere sattığı gibi bir yaklaşım sadece ve sadece İftiradan ve kötülükten ibarettir. Bu yöndeki haberlerin gönüllü kan bağışlarını düşürebileceğini bile bile atılan bu iftirayı Kızılay karşılıksız bırakmayacaktır. Bazı hastanelerin belirlenen SUT fiyatlarının üzerinde faturalar kestiği ve yine özel hastanelerin “bunu Kızılay’a aktarıyoruz” diyerek hastalardan farklı ücretler aldığı duyumunu aldığımız her durumda Sağlık Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunulmaktadır.

Kızılay zaman zaman vatandaşlara da böyle bir durumla karşılaştıklarında şikâyette bulunmalarını hatırlatan duyurular yapmaktadır.

Gerçeklik bu olduğu halde, bunun tersini düşündürecek yayınlar çok açıkça ifade etmek gerekirse ahlaksızcadır. Sadece basın ahlak ilkelerine aykırı değil, evrensel ahlak ilkelerine de aykırıdır. Kızılay tüm bu iftiraların hesabını yargı önünde soracaktır."