Kızılhaç başkanı, koronavirüsün geçim kaynakları ve gıda durumuyla ilgili yarattığı etkileri belirterek, sınırların açılmasıyla birlikte oluşabilecek büyük göç hareketleri konusunda uyardı.

Kızılhaç, koronavirüs sonrası oluşacak büyük göç hareketleri konusunda uyardı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kızılhaç başkanı, koronavirüs krizinin sınırların yeniden açılmasıyla birlikte büyük bir göç dalgasının ortaya çıkmasına neden olabileceği konusunda uyardı.

Guardian’ın haberine göre, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu Başkanı Jagan Chapagain, sınırların kapatılması ve koronavirüs kısıtlamalarının milyonlarca insanı yoksulluğa sürüklemesiyle birlikte oluşan koronavirüsün ikincil etkileri konusundaki endişelerini dile getirdi.

Chapagain, “Giderek daha fazla gıda durumunun ve geçim kaynaklarının üzerindeki etkilerini görüyoruz” açıklamasında bulundu.

“YARATILAN ÇARESİZLİĞİN BÜYÜK SONUÇLARI OLACAK”

Birçok insanın şimdiden koronavirüse yakalanmak ya da aç kalmak ikilemiyle yüzleştiğini belirten Chapagain, yaratılan çaresizliğin geniş çaplı sonuçları olabileceği konusunda uyardı.

Chapagain, “Geçim kaynaklarını kaybeden birçok insandan duyduğumuz şey, sınırların açılır açılmaz hareket etmeye mecbur hissedecekleri oldu” dedi.

İnsanların çaresizliklerini giderme konusunda acil destek çağrısı yapan Chapagain, göç hareketlerinin yükselmesinin insanların denizlerde yaşamını yitirmesi, insan kaçakçılığı ve istismar gibi birçok trajediye neden olacağını söyledi.

Chapagain, mültecilere göç esnasında ve ulaştıkları ülkelerde destek vermenin, kendi ülkelerindeki geçim kaynakları, sağlık hizmetleri ve eğitimlerine destek vermekten daha fazla maliyeti olduğunu ifade etti.

Chapagain ayrıca, bazı ülkelerin koronavirüs aşısını ilk olarak kendi insanları için güvence altına alan ülkeleri eleştirerek, “Virüs sınırları aşıyor, bu yüzden kendi insanlarımı aşılayayım ama geri kalan herkesi aşısız bırakayım, böylece güvende oluruz fikri dar görüşlülüktür” dedi.