Kuzey Kıbrıs halkı ikinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimleri için bugün sandığa gidiyor. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya muhalefet partilerinin verdiği desteğin seçim sonuçlarında fark yaratması bekleniyor.

Kuzey Kıbrıs’ta kritik gün: Mustafa Akıncı favori

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Ersin Tatar’ın son ikiye kaldığı Kuzey Kıbrıs’taki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu bugün yapılıyor.

Ülke kamuoyunda, Kapalı Maraş’ın yeniden açılması tartışmalarıyla seçime gidilirken muhalefet partilerinin Akıncı’ya verdiği desteğin seçim sonuçlarında fark yaratması bekleniyor. Yapılan seçim anketlerinde, seçimin ilk turunda yüzde 32,45 oranında oy alan Tatar ile yüzde 29,76 oy alan Akıncı arasındaki farkın kapandığı görülürken seçime katılımın da bir önceki tura göre yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Seçimin ilk turuna katılan ancak son ikiye kalamayan partilerin liderleri bu hafta boyunca hangi adaylara destek vereceklerini ilan etmişti. Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, partisinin görüşünün aksine Akıncı’yı destekleyeceğini ilan ederek istifa kararını açıklamıştı. DP Parti Meclisi ise açıklama yaparak ikinci turda Tatar’a destek kararı aldığını duyurmuştu.

DESTEK VERDİLER

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Parti Meclisi ise Akıncı’yı destekleme kararı alırken Yeni Kıbrıs Partisi de “YKP, federal Kıbrıs’ın seçenek olduğunu savunuyor ve yayılmacı siyasetin en üst temsilcisi konuma gelen Ersin Tatar’a halkımızı oy vermemeye çağırıyoruz” demişti. Halkın Partisi ise ikinci turda, seçmenine herhangi bir yönlendirmede bulunmama kararı almıştı.

OY KULLANMA İŞLEMİ BAŞLADI

Kuzey Kıbrıs halkı, gelecek 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını belirlemek üzere saat 08.00'den itibaren sandık başına gitmeye başladı.

Oy kullanma işlemi saat 18.00'e kadar sürecek ve kayıtlı 199 bin 29 seçmen 738 sandıkta oy kullanabilecek.

Oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ve sandıkların kapanmasının ardından sayıma geçilecek.

Bu yıl seçim sandıklarında Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) görevlendirdiği toplam 2 bin 658 kişi görev yapıyor.

SONUÇLARIN 20.00'DE NETLEŞMESİ BEKLENİYOR

YSK'nin seçimin sonucunu bu akşam 20.00'ye kadar açıklaması bekleniyor.

Seçmenlerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında maske ve eldiven kullanarak oy kullandığı görüldü.

Görevliler, seçmenlere dezenfektan kullanmaları uyarısında da bulundu.