Memleketten kriz notları

HAZIRLAYAN: OZAN GÜNDOĞDU

Ekonomik kriz artık boyut değiştirerek sosyal bir kriz haline dönüşmüş durumda. İstihdamdaki her 3 kişiye artık 1 işsiz düşüyor. Borsa, döviz, altın yükseliyor ancak bu yükselişten varlıklı kesimler istifade ederken, geniş halk kesimleri gün geçtikçe alım güçlerini kaybediyor. Demokrasinin ve hukuk rafa kaldırılmış durumda. 18 yıldır iktidarı elinde tutan partinin adalet bakanı “Adalet yerini bulsun da isterse kıyamet kopsun” diyerek hakimlerin karar alırken baskı altında olduğunu kabulleniyor, aynı hükümetin başındaki isim Erdoğan hukuk ve demokrasi reformundan bahsediyor. Ekonomideki gelişmelerde resmi verileri yorumlamak da giderek anlamsızlaşıyor, krizin boyutu rakamlara bakılarak anlaşılamıyor.

Bu nedenler önümüzdeki günlerde kentleri dolaşacak ve izlenimlerimizi aktaracağız. Tüm Türkiye’nin benzer sorunları olduğunu gözlüyoruz ancak her kentin kendine ait sorunlarla baş etmeye çalıştığını da biliyoruz.

***

| MERSİN |

Mersin’de krizin adı tavuklu tantuni: Bir liman ve narenciye kenti olan Mersin’de pandemi kentin boğazını sıkmış durumda. Dış ticaretin yavaşlaması limandan akan ticaret gelirlerini kısıyor, limon ihracatının yasaklanması ise çiftçiyi perişan ediyor. Paranın aktığı kanallar tıkanınca kentin en popüler işçi yemeği olan tantuni artık tavukla yapılmaya başlanıyor.

***

| ADANA |

Sanayicinin yüzü gülüyor ama çiftçiler, işçiler ve esnaf perişan: İki ayrı Adana

Ülkenin en önemli tarım kentlerinden Adana’da en büyük sorun çiftçinin durumu. Pamuk ambarı kentte üreticiler, Kanadalı ve ABD’li pamuk devleriyle rekabete zorlanınca pamuktan narenciyeye geçmiş. Ancak narenciye üreticisi de şikayetçi; 2 dolara ihraç edilen malda, payımıza 2 lira düşüyor.

***

| HATAY |

Hatay ekonomisi AKP’nin Ortadoğu politikası gibi: Afrin’den gelen zeytinler üreticinin, Suudi Arabistan boykotu sanayicinin belini büküyor. Kentteki mülteci yoğunluğu ise işsizliğin yanında bir de çalışan yoksulluğu sorununu doğuruyor. Gastronomi turizminin başkentinde esnaf da dertli. Suriye Savaşı yüzünden azalan turist sayısı Covid-19’la beraber sıfıra yaklaşmış durumda. Üstelik müşterilerinin cebinde de para yok.