NATO, Polonya'ya dün düşen füzenin Ukrayna hava savunma sisteminden Rusya'nın seyir füzesine karşı ateşlenmiş olabileceğini bildirdi. Polonya Başbakanı Morawiecki de Polonya topraklarına düşen füzenin Ukrayna'dan fırlatıldığını doğruladı. Morawiecki, "Rusya'ya karşılık veren Ukrayna kuvvetleri, kendilerini savunmak için füze fırlattı. Bunlardan biri yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü" dedi.

NATO Rusya'yı doğruladı: Füze Ukrayna'dan fırlatıldı
Fotoğraf: AA

NATO, ilk bulgulara göre Polonya'ya dün düşen füzenin Ukrayna hava savunma sisteminden Rusya'nın seyir füzesine karşı ateşlenmiş olabileceğini bildirdi.

Olaya ilişkin açıklama yapan Polonya Başbakanı Morawiecki de "Rusya'ya karşılık veren Ukrayna kuvvetleri, kendilerini savunmak için füze fırlattı. Bunlardan biri yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü" açıklamasında bulundu.

Rusya tarafından atılan füzelerin bir kısmının düşürüldüğünü belirten Morawiecki, "Bu füzelerden bazıları Ukrayna'da kritik altyapıyı vurdu. Bu saldırıya karşılık veren Ukrayna kuvvetleri, kendilerini savunmak için füze fırlattı. Bu füzelerden biri yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü" dedi.

Morawiecki, "Dünkü olayın Polonya topraklarına kasıtlı bir saldırı olduğuna dair hiçbir gösterge yok. Przewodow'da yaşananlar, iki Polonya vatandaşının ölümüyle sonuçlanan talihsiz bir olaydır" ifadelerini kullandı.

POLONYA CUMHURBAŞKANI DUDA: UKRAYNA KENDİNİ SAVUNDU

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da dün ülkesine düşen füzenin "Rus tarafından atıldığına dair bir kanıt olmadığını" belirterek, "Polonya'ya yönelik kasıtlı bir saldırı olduğuna dair hiçbir belirti yok" demişti.

Duda, Başbakan Mateusz Morawiecki ve kabine üyeleriyle görüştükten sonra Milli Güvenlik Kurulu öncesinde basın mensuplarına açıklama yaptı.

Polonya topraklarına düşen füzenin bir hava savunma füzesi olduğuna dair birçok gösterge olduğunu vurgulayan Duda, "NATO müttefikleriyle doğrudan temas halindeyiz. Bunun Polonya'ya yönelik kasıtlı bir saldırı olduğuna dair hiçbir belirti yok. Büyük ihtimalle Rus yapımı bir S-300 füzesiydi. Şu anda bunun Rus tarafından atılan bir füze olduğuna dair bir kanıtımız yok" değerlendirmesinde bulundu.

Duda, dün Ukrayna'daki büyük şehir merkezine füzeler düştüğünü anımsatarak, "Ukrayna kendini savundu. Rusya'nın tetiklediği ciddi bir çatışma yaşadık" ifadesini kullandı.

Przewodow - AAPrzewodow - AA

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG: KASITLI BİR SALDIRI DEĞİL

NATO, ilk bulgulara göre Polonya'ya dün düşen füzenin Ukrayna hava savunma sisteminden Rusya'nın seyir füzesine karşı ateşlenmiş olabileceğini bildirdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Polonya'ya düşen füzeye ilişkin, "Elimizdeki kanıtlar bunun kasıtlı bir saldırı olmadığını gösteriyor. Rusya'nın herhangi bir şekilde NATO'ya karşı saldırıya hazırlandığına dair işaret yok" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg / AANATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg / AA

Stoltenberg, şunları söyledi:

"Hem havada, hem karada, hem de denizde güçlerimizi artırıyoruz. Hava savunma kabiliyetlerimizi artırıyoruz. Genel tabloyu görebilecek şekilde NATO müttefiklerinin Ukrayna ile olan sınırlarını izlemeye devam ediyoruz. Ukrayna'da bir savaş var ve bu savaş Putin'in sorumluluğunda. Başkan Putin durumu daha tehlikeli hale getirmeye devam ediyor. Dün akşamki olay meydana geldiğinde, Rusya Ukrayna şehirlerine füze saldırısı düzenlemişti. Bu başlı başına çok tehlikeli bir durum oluşturuyor.

Bizim odaklandığımız nokta hava savunması. Özellikle Rusya'nın füze saldırılarıyla ilgili olarak. Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi desteği verme konusunda, İspanya'dan bazı adımlar gelecek. İsveç bu konuda bir açıklama yapacak. İlave desteğimizi de seferber ediyoruz. Çok farklı sistemler var bunun içerisinde. Kruz füzeleri, güdümlü füzeler ve SİHA'lara karşı katmanlı savunma sistemi oluşturmak için adımlar atıyoruz.

"HEM SAVUNMA HEM CAYDIRICILIK İÇİN ADIMLAR ATACAĞIZ"

Olayın kasıtlı olup olmadığına ilişkin herhangi bir gösterge yok. Rusya'nın NATO'ya saldırı düzenleyeceğine ilişkin de herhangi bir gösterge yok. NATO müttefiklerine ilişkin tehlike her zaman var. Uzun vadeli adaptasyonla, hem savunma hem caydırıcılık için adımlar atacağız.

İlk bulgular şunu gösteriyor, bu olay kuvvetle muhtemel Ukrayna'nın hava savunma füzelerinden kaynaklanıyor. Rusya'nın bilerek böyle bir saldırı yaptığı konusunda hiçbir gösterge yok. Hepimiz şu konuda hemfikiriz ki, bu savaşın sorumluluğu Rusya'nın. Dolayısıyla yaşananların da sorumluluğu Rusya'ya ait. Bu savaş olmasaydı o iki insan ölmeyecekti. 4. madde ile ilgili bir toplantı yapacaksak bu bulgulara ve devam eden soruşturmanın sonuçlarına göre olacak."

NATO'NUN 4. MADDESİ NEYİ KAPSIYOR?

NATO'nun 4. maddesinde ittifak üyelerinin "Herhangi birinin görüşüne göre, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı veya güvenliği tehdit edildiğinde birlikte istişare edecekleri" belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

Polonya, dün (15 Kasım) Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğünü ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Olayın ardından Polonya Ulusal Güvenlik Komitesi acil toplanmış ve "askeri birliklerin savaşa hazır olma durumunun artırılmasına" karar verilmişti.

Birçok NATO ülkesi gelişmenin kaygı verici olduğu yönünde açıklamalar yapmış, olayın tüm boyutlarının incelenmesi ve pek çok ayrıntının açığa kavuşturulması gerektiğini belirtmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Polonya'ynın Przewodow köyüne düşen füzenin Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin S-300 uçaksavar füze sisteminin parçaları olduğu bildirilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Rusya Silahlı Kuvvetleri, 15 Kasım'da Ukrayna'nın askeri yönetim ile enerji sistemlerine yönelik havadan ve denizden uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahla yoğun saldırı düzenledi. Saldırının hedefine ulaşıldı. Tüm füzeler, belirlenen hedefleri vurdu" demişti.