Karikatüristler her yılbaşı haftasında biten yılı, iki büklüm olmuş, üstü başı perişan, sakalları göbeğine kadar uzamış bir ihtiyar şeklinde çizerler. Yeni yıl ise emekleyen ağzı emzikli minik bir bebek halinde huzura gelmektedir. O da 365 gün sonra giden yıl gibi olacaktır.

Başka ülkelerde de biten yıllar bu kadar hırpalanmış oluyor mu? Bilemiyoruz. Ama bizim memlekette karikatüristlerin çizdiklerinden çok daha fazla yıpranmış olarak defteri kapattığı kimsenin itiraz edemeyeceği bir gerçektir!

2022 biterken arkaya dönüp baktığımızda “Amma da meşakkatli bir yıldı” demeden edemiyoruz.

Şöyle bir özet yaparsak bunu açıkça görebiliriz.

Mesela 24 Ocak 2022 Pazartesi günü Yeşilçam’ın büyük yıldızı Fatma Girik güzel gözlerini hayata yumdu.

Aradan bir ay geçmişti ki, 24 Şubat’ta Rusya, Ukrayna’yı işgale başladı. Putin sonuçtan o kadar emindi ki, “Ukrayna hükümeti istifa ederse savaş biter” dedi. Ama Rus liderin öngördüğü hiçbir şey gerçekleşmedi.

18 Mart’ta Çanakkale Köprüsü açıldı. Eski -son- Başbakan Binali Yıldırım köprünün temelini atarken “tarih bilgisiyle” dudak uçuklatmıştı: “Çanakkale geçilmez dediler, işte geçiyoruz” diyerek kendisini ve mensup olduğu siyasi hareketi işgal güçlerinin yanına savurmuştu!

25 Nisan’da “adil yargılama” kavramının beli kırıldı! Gezi Parkı davasında bir karar daha verildi. Daha önce beraat edenlerin tümüne mahkûmiyet verildi. 2017’de tutuklanan Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılırken Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Yiğit Ekmekçi, Çiğdem Mater ve Mine Özerden’e 18’er yıl hapis cezası verildi.

28 Haziran’da sinemanın ünlü aktörü Cüneyt Arkın hayatını kaybetti.

Yaz mevsimi “sıcak” başladı: 13 Temmuz’da Datça’da ormanlar yandı. 700 hektar alan tarım alanı da zarar gördü.

Datça’dan dört gün sonra 17 Temmuz’da yönetmen Erden Kıral öldü. 28 Temmuz’da da besteci yorumcu İlhan İrem hayata veda etti.

İyi şeyler de olmadı değil hani… 1952-2008 yılları arasında İstanbullulara hizmet veren Paşabahçe vapuru gazeteci-yazar Adil Bali’nin başlattığı kampanya sonunda İBB tarafından onarılıp 13 Ağustos’ta seferlerine başladı.

Bir başka “iyi şey” de tarihi Moda İskelesi’nin hayata dönüşüydü. İBB Moda’nın simge yapısını restore ederek üst katını kütüphane alt katını da kafe olarak hizmete açtı.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov 30 Ağustos’ta öldü.

14 Ekim’de Amasra’daki maden ocağında meydana gelen iş cinayetinde 42 işçi hayatını kaybetti. Yetkili şahıslar bu sefer “fıtrat muhabbeti” yapmadılar!

14 Aralık’ta İstanbul seçimlerini iki kere kazanmış Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, “ahmaklık” yüzünden mahkûmiyet 2 yıl 7 ay hapis cezası verildi. Bu şekilde siyasi yasaklı hale getirildi.

Yılın sonuna gelirken 17 Aralık’ta Ergin Konuksever’i, 19 Aralık’ta ise Aydın Ilgaz’ı kaybettik.

Görüldüğü gibi 2022 çok yıprandı ve de yıprattı. 2023’ten umutlu olmamız için büyük fırsatımız olacak. Ama şimdi 2022’yi bitiriyoruz:

-Ne biçim yıldı ama..?