Normalleşme ile virüs atağa geçti

Berkay SAĞOL

KORONAVİRÜS salgınında geride kalan bir yılda test sayısı ve açıklanan vaka sayısı hep tartışma konusu oldu. Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) Başkanı Prof. Dr. Selda Erensoy, sürecin başından beri test kapasitesinin artırılması çağrısında bulunduklarını hatırlattı. Prof. Dr. Erensoy’a göre, gerçek vaka sayısı, açıklanandan daha yüksek.

“Normalleşme” süreçlerinin vakaları artırdığına vurgu yapan Prof. Dr. Erensoy, şöyle dedi: “1 Haziran 2020’de normalleşme sürecine geçilip, doğrudan tedbirlerin gevşetilmesi virüsün hızla yayılmasına fırsat vermiştir. Bu dönemde vaka sayıları yerine sadece hastalık bulguları olanların ‘hasta sayısı’ olarak bildirilmesine geçilmesi gerçek enfeksiyon oranlarının vatandaşlar tarafından fark edilmemesine ve salgının boyutunun algılanmamasına yol açmıştır. Kontroller ve yaptırımlar pratikte iyi işletilememiştir. Böylece, Ekim, Kasım aylarında vaka sayılarında ciddi bir yükselme ile salgın atağa geçmiştir. Daha sonra yeniden getirilen kısıtlamalarla birlikte, meslek örgütleri ve uzmanlık derneklerinin önerilerine rağmen süreli tam kapanma sağlanamamıştır.”

normallesme-ile-virus-ataga-gecti-852514-1.Prof. Dr. Erensoy, bir yıllık süreçte antikor testlerin yanlış kullanımının teşvik edildiğini belirtti, “Bu dönemde Covid-19 antikor testlerinin piyasada yanlış bir şekilde kullanımının özendirilmesi, bu yönde reklamlar önemli bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Oysa bireysel kullanımı uygun değildir. Aşı tedariki ve ilgili bilginin paylaşılması da önemli” dedi.

Şu ana dek İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantının Türkiye’de bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Erensoy, sözlerini şöyle noktalandırdı: “Mutasyonların çoğunun anlamlı bir etkisi olmamakla birlikte, bazı mutasyonlar bulaştırıcılığın artması gibi virüse avantajlar sağlayabilir. Bu şekilde avantajlı hale gelen virüs varyantlarının seçilmesi ve baskın hale gelmesi kolaylaşabilir. Başlıca risk bulaşıcılığın artmış olmasıdır. Bulaşıcılığın artmasının sonuçları olarak özellikle ileri yaştakiler veya eşlik eden hastalıkları bulunanlar olmak üzere tüm yaş gruplarında hastaneye yatışlar ve ölüm hızları artabilir. Covid-19 ya da aşılama sonrası edinilen koruyucu antikorların varyantlara karşı etkilerinin düşme olasılığı nedeniyle kaygı duyulmaktadır. Aşı üreticileri bu yönde değerlendirmelere ve çalışmalara başlamıştır.”