Kastamonu’nun Tosya ilçesinde bir fabrika, bazı işçilerde koronavirüs görülmesi üzerine kapatıldı, işçiler karantina altına alındı. Kars'tan Erzurum'a bayram ziyaretine giden bir kişi ise 9 kişiye koronavirüs bulaştırdı

'Normalleşme' vaka sayılarını artırıyor

HABER MERKEZİ

Türkiye’de koronavirüs salgınında testi pozitif çıkan vakalarda sayısal düşüş gözlenmesinin ardından bilim insanlarını uyarı ve eleştirilerine karşın ülke ekonomisi gerekçeleriyle atılan normalleşme adımları, bazı yerlerde yeniden vaka yükselişine neden oluyor. Öte yandan yasağa rağmen şehirler arası yolculuk yapanlar da vaka sayılarını olumsuz yönde etkiliyor

►TOSYA'DA TEKSTİL FABRİKASI KAPATILDI, 230 İŞÇİ KARANTİNADA

Tosya’da bir tekstil fabrikasında 6 işçinin Covid-19 pozitif çıkması ardından atölye kapatıldı, işçiler karantinaya alındı. İlçedeki vaka sayısında dikkat çekici bir artış gözlendiği bildiriliyor. Atölyeye ilişkin bölge kaynaklarının iddiaları ihmale işaret ediyor.

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde yaklaşık 230 işçinin çalıştığı KYTEKS tekstil fabrikasında 6 işçide koronavirüs tespit edildi.

Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikadaki işçiler, geçen hafta içi koronavirüs semptomları nedeniyle Tosya Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Burada yapılan testlerin sonucunda 6 işçide koronavirüs tespit edildi. Gelişme üzerine fabrika Tosya Iİlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 15 gün kapatıldı. Fabrikadan gönderilen mesajda işçilerin kendilerini izole etmeleri istendi.

test-sayisi-dustu-vaka-sayisi-ayni-duzeyde-kaldi-735655-1.

KAYMAKAMLIK AÇIKLADI

Tosya Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, “İlçemiz Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren bir tekstil fabrikası, görülen koronavirüs vakaları nedeniyle 21 Mayıs 2020 tarihinden itibaren 15 gün süreyle Tosya İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla kapatılmıştır. Fabrikanın 230 çalışanı, İlçe Sağlık Müdürlüğümüze bağlı ekipler tarafından sağlık taramasından geçirilmiştir” denildi.

Kaymakamlık, taramadan geçirilen diğer işçilerin sonuçlarına dair bir bilgi ise paylaşmadı.

VALİ İLÇEYE GİDEREK TOPLANTI YAPTI

Öte yandan durum üzerine Tosya’ya gelen Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Kaymakamlığı ziyaret ederek gelişmeleri değerlendirmek üzere bir toplantı yaptı. “Tosya'daki son durumu ele almak üzere bir aradayız” diyen Vali Karadeniz, “Bu mücadele bize şunu gösteriyor ki bu iş bitti diye bir şey en azından şu aşamada mümkün değil” ifadelerini kullandı. Vali Karadeniz, sözlerinin devamında, “bundan sonraki normalleşme süreci dediğimiz süreçte herkesin de bildiği gibi eski normal kesinlikle değil. Dolayısıyla bizimde bundan sonraki yaşantımızı yeni normale göre ayarlamak zorundayız. Herkes maskesini takacak, sosyal mesafeye mutlaka uyulacak” dedi.

İHMAL İDDİASI

Fabrika hakkındaki iddialar ise ciddi bir ihmale işaret ediyor. Bölge kaynaklarının verdiği bilgiye göre fabrika salgına göre tedbirlerini almamış. İşçi sayısını düşürmeyen fabrikada işçilerin yerleşimi de sosyal mesafe kuralına göre yeniden düzenlenmemiş.

Geçen haftaya kadar bazı günler hiç vaka görülmeyen Tosya’da, Kytesk Tekstil Fabrikası’ndaki gelişmeler ardından yeni vaka sayısının dikkat çekici biçimde yükseldiği de bildiriliyor. İlçededeki vaka sayısına dair resmi bir açıklama bulunmazken sayının 100’e yakın olduğu ve büyük çoğunluğunun son bir hafta içinde tespit edilen yeni vakalar olduğu kaydediliyor.

►BAYRAM İÇİN KARS'TAN ERZURUMA GİDEN KİŞİ 9 KİŞİYE VİRÜS BULAŞTIRI

Erzurum Valisi Okay Memiş, kentte dün 54 olan koronavirüslü hasta sayısının, gelin gittiği Kars'tan babaevine ziyarete gelen kadının 9 kişiye virüs bulaştırmasıyla 63'e yükseldiğini açıkladı.

Vali Okay Memiş, Pandemi Kurulu Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi. İl Sağlık Müdürü Dr. Gürsel Bedir'in de katıldığı basın toplantısında, virüsle mücadelede ile ilgili bilgiler veren Vali Memiş, "Biz ilçelerden gelişleri bile seyahat izin belgesine bağladık. Tepki gördü ama uygulama ile özellikle il merkezinde salgını önledik. Erzurum'da günde en az 200-300 test yapıyoruz, vaka sayısı 1 ya da 2, veya hiç çıkmıyor" dedi.

Memiş, "Dün itibariyle toplam vaka sayımız 54'tü. Ancak Horasan ilçemize bağlı Kırkgözeler Mahallesi'nden komşu köy olan Kars'a gelin gitmiş bir hemşehrimiz, köyünde Covid-19 vakası var diye, kimseye haber vermeden baba evine geliyor. Bunun üzerine bugün 9 yeni pozitif vaka çıktı. Kendisinde de vaka belirtileri var. O köyü karantina altına aldık" dedi.

Vali Memiş, pandemi süresince kentte 325 kişinin tedavi görüp taburcu edildiğini, halen yoğun bakımdaki hasta sayısının 6, entübe edilen hasta sayısının 3 olduğunu anlatarak, 11 yurttaşın hayatını kaybettiğini bildirdi.

►URFA'DA BİR MAHALLE VE 9 BİNA KARANTİNAYA ALINDI

normallesme-vaka-sayilarini-artiriyor-735664-1.

Urfa’nın Karaköprü, Siverek, Viranşehir, Eyyubiye ve Haliliye ilçelerine bağlı 8 mahallede koronavirüs (Kovid-19) test sonucu pozitif çıkan kişilerin tespit edilmesi üzerine kişilerin yaşadığı 9 bina 14 gün süre ile karantinaya alındı.

Yine merkez Haliliye ilçesine bağlı kırsal Acaryurt Mahallesi’nde ise bir kişide koronavirüs tespit edilmesi üzerine mahallenin tamamı karantinaya alındı.