Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Fukuşima felaketinin 12’nci yılı dolayısıyla bir araya geldi: "Olası bir nükleer felaketin halkımıza etkilerinin ne kadar yıkıcı olacağı, geri dönülmez bedeller ödeteceği açıktır. Siyasi bir proje olarak hayata geçirilmeye çalışılan nükleer santraller parti programlarından ve ülke gündeminden acilen çıkarılmalıdır."

Nükleer santrallar ülke gündeminden çıkarılmalı!
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Fukuşima felaketinin 12’nci yılında bir araya gelen Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, basın açıklaması düzenledi.

Sinop NKP adına basın açıklamasını okuyan Mine Batur, "11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen 9 şiddetindeki deprem ve ardından yaşanan tsunami. Doğa olaylarından etkilenmemesi için her türlü önlemin alındığı Fukişima’da facia yaşanmıştır. Santralın 3 reaktöründe oluşan erime, atmosfere ve okyanusa salınan radyoaktif maddeler binlerce canlının hayatına mal olmuş ve çevre katliamı yaşanmıştır. Fukişima nükleer kazası bize göstermiştir ki ne kadar önlem alınırsa alınsın, ne kadar sağlam inşa edilirse edilsin nükleer santraller risk barındırmaktadır" dedi.

Batur şu ifadeleri kullandı:

"Sinop Nükleer Santralı ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için sürdürdüğümüz hukuk mücadelemizde, mahkemenin aleyhimize verdiği kararı temyiz etmiştik. Danıştay, eksik incelemeye dayandığını belirterek kararı bozdu ve davanın devamına karar verdi. Türkiye’de devletin ve kamu kurumlarının felaketlere müdahale yetenekleri son depremde görülmüştür.

Olası bir nükleer felaketin halkımıza etkilerinin ne kadar yıkıcı olacağı, geri dönülmez bedeller ödeteceği açıktır. Siyasi bir proje olarak hayata geçirilmeye çalışılan nükleer santraller parti programlarından ve ülke gündeminden acilen çıkarılmalıdır. İnsanlara, doğaya ve çevreye zararlı yatırımlardan vazgeçilmelidir. Nükleer kazalar, depremler, seller, heyelanlar, yangınlar ve maden kazalarında ki ölümler kader değildir.

Akkuyu Nükleer Santral İnşaatı derhal durdurulmalı, Sinop ve İğneada projeleri iptal edilmeli, nükleer lobisinin yeni tezgahı modüler nükleer santrallara hiç bulaşılmamalıdır. Fukişima ve 11 ilimizde meydan gelen deprem felaketinde hayatlarını kaybedenleri saygıyla anıyoruz."