TMMOB: Ceviz ve badem gen kaynağı olan bölgeye konut yapılmamalı

HABER MERKEZİ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ne ait ceviz-badem araştırma ve çiftçi uygulama alanı olarak kullanılan, KSÜ Sert Kabuklu Meyveler Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEKAMER) toplu konut alanı olarak belirlenmesine tepkiler sürüyor. Alanda incelemeler yapan Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) karardan dönülmesi için çağrı yaptı.

TMMOB adına merkez önünde açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, şehirlerin yeniden inşaatında işbirliği yapılması gerektiğine dikkat çekti.

tmmob-ceviz-ve-badem-gen-kaynagi-olan-bolgeye-konut-yapilmamali-1136652-1.

Badem ve ceviz gen kaynağı olan bölgenin toplu konut alanı ilan edilmesinin yanlış olduğunu belirten Suiçmez, “126 sayılı Kararname gereği bütün kamu kurumları ve mevzuat devredışı bırakılarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın resen belirlediği yerlerde toplu konut yapması beraberinde bir çok yanlışı da getiriyor. Bu sorunlu yerlerinden biri Maraş'ın Sütçü İmam Üniversitesi'nin uygulama çiftliği, badem ve ceviz gen kaynağı olan bölgenin toplu konut ilan edilmesidir. Bu yöntemle planlamalar yapılırsa diğer illerde de aynı yanlışlarla karşılaşacağız” dedi.

Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitü arazisinde daha önce yapılan yanlış uygulamaları yargıya taşıdıklarını ve durdurduklarını hatırlatan Suiçmez, “Şehir plancılarına, ziraat mügendislerine, mimarlara sorulmadan; tek taraflı, OHAL kararnameleriyle alınan bu kararlar aynı yanlışların tekrarlanmasına neden oluyor. Eğer toplu konut için alternatif yer aranacaksa TMMOB olarak sadece zemin etütüne göre değil, şehir bütünü içerisinde yeniden planlama çalışmalarına destek vermeye hazırız. Eğer Maraş yeniden kurulacaksa; toplum yararına, şehircilik plancılık ilkelerine uyumlu, tarım arazilerini ormanları koruyacak şekilde planlanmalı. Rektörlüğün, Bakanlığın kararı doğrultusunda izin vermesini değil, alanını sahip çıkması için çağrı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.