Rusya Devlet Başkanı Putin’in Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanımasının ardından Ukrayna’daki kriz bir üst aşamaya geçti. ABD ve İngiltere başta olmak üzere NATO ülkeleri Rusya'ya tepki gösterdi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, uluslararası ortaklarından 'net ve etkili destek adımları beklediğini' belirtti. Almanya, Rusya'ya karşı ilk somut adımı atarak, Rus Akımı 2 Projesi'ni durdurdu. Rus yetkili Medvedev, “Avrupalıların doğalgaza 2 bin Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz” dedi. İngiltere, beş Rus bankasına ve üç Rus iş insanına yaptırım uygulayacağını açıkladı. AB de Donetsk ve Luhansk'ta faaliyet yürüten bankalara yaptırım kararı aldı. Moskova, müzakereye açık olduklarını vurguladı. ABD Başkanı Biden, Rusya'nın iki büyük finans kuruluşuna yaptırım kararı aldıklarını, Rusya Devlet Başkanı Putin'e yakın kişilere de yaptırım getireceklerini açıkladı. İşte son gelişmeler…

Putin’in hamlesi denklemi değiştirdi: Ukrayna-Rusya krizinde son durum

Ukrayna-Rusya krizinde tansiyon, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıyacaklarını açıklamasının ardından hat safhaya çıktı.

Putin ardından, Rus ordusunun Donetsk ve Luhansk’ta barışın sağlanması yönünde kararname imzaladı.

Kararnamede “Luhansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Luhansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek” ifadeleri yer aldı ve Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Donetsk ve Luhansk ile diplomatik ilişkiler kuracağı belirtildi.

Bu gelişmelerin ardından Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Başkanı Denis Puşilin ve Luhansk Halk Cumhuriyeti (LHC) Leonid Paseçnik de kararnameler imzaladı. Puşilin ve Paseçnik, Putin’e teşekkür mesajı da gönderdi.

Rusya'dan yapılan açıklamada, DHC ve LHC halk cumhuriyetlerinin devlet sınırlarının korunmasının Moskova ile ortaklaşa yürütüleceği bilgisine yer verildi.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetleri ile imzalanan Dostluk, İşbirliği ve Yardımlaşma Anlaşması’nı oy birliğiyle onayladı.

ZELENSKİ’DEN ULUSA SESLENİŞ

Yaşananlar, Ukrayna ile ABD ve İngiltere başta olmak üzere NATO hattında büyük yankı uyandırdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, gece geç saatlerde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Rusya’nın eylemlerinin ülkesinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğini söyledi. Zelenski, Rusya’nın açıklaması ne olursa olsun Ukrayna’nın uluslararası sınırlarının olduğu gibi kalacağını savundu.

Rusya’nın hamlesinin uluslararası müzakereleri yok ettiğini ifade eden Zelenski, ülkesinin barış istediğini, siyasi ve diplomatik bir çözümü desteklediğini aktardı.

Zelenski, uluslararası ortaklarından net ve etkili destek adımları beklediğini de sözlerine ekledi.

ABD’DEN ‘HIZLI VE KARARLI YANIT’ MESAJI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya karşı ‘hızlı ve kararlı yanıt vereceklerini’ dile getirdi.

ABD, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarını Salı gün açıklayacağını duyurdu. Beyaz Saray'dan TSİ saat 6.45’te yapılan açıklamada, “Müttefikler ve ortaklarla birlikte açıklama üzerinde ortak bir çalışma yürütüyoruz” ifadesine yer verildi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, Lviv'deki personeline 'geceyi Polonya'da geçirme' emri verdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, bugün Washington'da yapacakları görüşme öncesinde ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Twitter'da paylaştığı mesajında Kuleba, “Rusya'nın yasa dışı eylemlerine karşılık olarak sert yaptırımlar uygulanması gerektiğinin altını çizdim” ifadelerini kullandı.

BORIS JOHNSON: ASKERİ MALZEME GÖNDEREBİLİRİZ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Ukrayna'ya ‘savunma amaçlı askeri malzeme gönderebileceklerini’ söyledi.

Twitter’dan açıklamalarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefonda görüştüğünü aktardı ve İngiltere ile AB'nin “Putin rejimine karşı hızlı yaptırımlar uygulamak ve Ukrayna’ya destek vermek için koordinasyon sağlamak” konusunda anlaştığını ifade etti.

Başka bir paylaşımında Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile de telefonda görüştüğünü aktaran Truss, müttefikleri ile birlikte Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda Kuleba ile istişarede bulunduklarını belirtti.

NATO KINADI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki bölgelerin bağımsızlığını tanıma kararını kınadı. Stoltenberg, “Donetsk ve Lugansk Ukrayna'nın parçasıdır. Moskova, ayrılıkçılara mali ve askeri destek sağlayarak Ukrayna'nın doğusundaki çatışmayı körüklemektedir. Rusya ayrıca bir kez daha Ukrayna'yı işgal için bahane sahnelemeye çalışmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

ÇİN’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Çin’in BM Büyükelçisi, Güvenlik Konseyi görüşmelerinde Ukrayna konusunda tüm tarafların itidalli davranması ve olayları tırmandırabilecek herhangi bir eylemden kaçınması gerektiğini söyledi. Pekin yönetimi ayrıca, Ukrayna'daki kriz ile ilgili tüm taraflara 'diyolog' çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Moskova'nın NATO'dan talep ettiği güvenlik garantilerine vurgu yapıp Rusya'ya destek verdi. En üst düzey Çinli diplomat Yi, "Ülkelerin meşru güvenlik kaygılarına saygı duyulmalı" dedi.

Fransa, Rusya'yı DHC ve LHC'nin tanınmasını gözden geçirmeye çağırdı.

BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

Rusya’nın Ukrayna’daki iki bölgenin bağımsızlığını tanımasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, TSİ 05.00’te New York’ta toplandı.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya, Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmasında Moskova’nın “diplomasiye açık” olduğunu söyledi ancak Ukrayna’yı saldırganlıkla suçlayarak Donetsk ve Luhansk'ı bu saldırganlık karşısında savunmak gerektiğini vurguladı.

Nebenzya, “Donbas'ta yeni bir kan banyosuna izin vermek niyetinde olmadıklarını” söyledi.

AB YAPTIRIMLARI AÇIKLADI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, "askeri sektördeki" sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

PUTİN: UKRAYNA'NIN NATO'YA KATILMASINA KARŞIYIZ

Moskova, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın iki ayrılıkçı bölgesine asker gönderme kararının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmeye hala hazır olduğunu söyledi.

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova da “En zor anlarda bile diyoruz ki, müzakerelere hazırız” açıklamasında bulundu.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Putin, "Biz Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına karşıyız. Bu bizim için tehdit anlamına geliyor" dedi ve ekledi: "En iyi çözüm bu konuda Batılı mevkidaşlarımızın mevcut Kiev yetkilileri ile görüşmesi ve NATO'ya katılmasının engellenmesi olacaktır."

BİDEN YAPTIRIMLARI AÇIKLADI

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımlarını “işgalin başlangıcı” olarak nitelendirerek, Rusya’ya yönelik yaptırımların ilk bölümünü duyurdu.

Biden, Rusya'nın iki büyük finans kuruluşuna yaptırım kararı aldıklarını, Rusya Devlet Başkanı Putin'e yakın kişilere de yaptırım getireceklerini açıkladı.

CANLI | 23 ŞUBAT GELİŞMELERİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yedek birlikleri göreve çağırdı.

Reuters’ın aktardığı açıklamaya göre Zelenskiy bir seferberlik ilan edilmediğini, bu birliklerin geçici süreliğine göreve çağrıldığını ifade etti.

22 ŞUBAT GELİŞMELERİ

22:30 ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik adımlarını "işgalin başlangıcı" olarak nitelendirerek, Rusya’ya yönelik yaptırımların ilk bölümünü duyurdu.

Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Ukrayna'da iki bölgeyi "bağımsız devletler" olarak tanıdığını duyurduğunu anımsatarak, "Bunu basitçe ifade etmemiz gerekirse, Rusya Ukrayna'nın büyük bir parçasını onlardan kopardığını açıkladı" ifadesini kullandı.

Putin'in dün gece de söz konusu iki bölgeye asker gönderme kararı aldığını ve askerlerin alanını genişlettiğini anımsatan Biden, "Benim bakış açımdan Putin, daha fazla toprağa zor kullanarak sahip olmak için gerekçeler kuruyor. Dün geceki konuşmasını dinlerseniz, daha da ileri gitmek için gerekçeler ürettiğini görebilirsiniz. Bu Ukrayna'da Rus işgalinin başlangıcı" ifadesini kullandı.

Biden, Rusya'nın bu adımlarına karşılık Rusya'ya 2014'te uyguladıklarından daha çok yaptırım uygulayacaklarını belirterek, "Rusya bu işgalde daha da ileri giderse biz de yaptırımlarda gideriz. Tanrı aşkına Putin'e komşularına ait topraklara sözde bağımsızlık tanıyabileceğini düşündüren ne? Bu uluslararası hukukun açık bir ihlali ve uluslararası toplumdan sert bir yanıtı hak ediyor" ifadesini kullandı.

Rusya'ya yönelik yaptırımların ilk bölümünü duyuran Biden, "Rusya'nın iki büyük finans kuruluşu VEB ve askeri bankalarına yaptırım uyguluyoruz. Rusya'nın dış borçlarına da geniş yaptırımlar getiriyoruz. Bu da Rus hükümetinin Batılı finans kuruluşlarından artık para kazanamayacağı anlamına geliyor. Rusya artık ne Avrupa'da ne de ABD'de piyasadan borç ticaret yapamayacak" ifadesini kullandı.

Yarından itibaren Putin'e yakın kişilere ve Putin'in aile üyelerine de yaptırım getireceklerini kaydeden Biden, "Bu kişiler, Kremlin'in politikalarının yolsuzlukla elde ettiği kazançlara ortaklar, bu nedenle bedeli de paylaşmalılar" dedi.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983879-1.

21:32 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya ile yaşanan krizde Rus gazına fazla bağımlı olduklarının ortaya çıktığını, tedarikçileri çeşitlendirmeleri ve yenilenebilir enerjiye muazzam yatırım yapmaları gerektiğini söyledi.

Von der Leyen, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına AB'nin karşılığı" hakkında açıklama yaptı. AB Dışişleri Bakanlarının bugün Paris'teki toplantılarında Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketi üzerinde siyasi uzlaşı sağladıklarını kaydeden von der Leyen, Rusya’nın Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıma ve bölgeye asker gönderme kararının kabul edilemez olduğunu yineledi. Von der Leyen, "Bu krizi Rusya üretti ve mevcut gerginlikten Rusya sorumludur. Şimdi yaptırım paketini süratle sonlandıracağız. Şimdiye kadar yaptığımız gibi ortaklarımızla yakından koordine edeceğiz" dedi.

"Kremlin'in saldırgan politikalar izlemesini mümkün olduğunca zorlaştıracağız" diyen von der Leyen, Almanya'nın Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin onay sürecini durdurma kararını doğru bulduğunu belirtti. Von der Leyen, "Kuzey Akım 2, Avrupa'nın tamamına enerji arz güvenliği ışığında değerlendirilmelidir. Çünkü bu kriz Avrupa'nın Rus gazına hala çok fazla bağımlı olduğunu göstermiştir. Tedarikçilerimizi çeşitlendirmeli ve yenilenebilir enerjiye muazzam yatırım yapmalıyız. Bu enerji bağımsızlığımıza stratejik bir yatırımdır" diye konuştu. Von den Leyen, Rusya'nın krizi artırması halinde daha fazla adım atacaklarını belirtti.

20:47 Rusya Dışişleri Bakanlığı, çok yakın bir zamanda Ukrayna’daki diplomatik personelinin tahliye edileceğini duyurdu.

20:12 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rus ordusunun yurtdışında konuşlandırılmasında dair talebi Federal Meclis tarafından onaylandı. Meclis’in söz konusu kararı oy birliğiyle aldığı ifade edilirken, Rus ordusunun Ukrayna’nın Donbass bölgesinde konuşlanması için hiçbir engel kalmadı.

19:43 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ukrayna krizi hakkında konuşan Putin, "Biz Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına karşıyız. Bu bizim için tehdit anlamına geliyor. Bu konuyu pek çok kez dile getirdim. Bu bağlamda pek çok kişi Batı başkentlerinde bundan bahsediyor. En iyi çözüm bu konuda Batılı mevkidaşlarımızın mevcut Kiev yetkilileri ile görüşmesi ve NATO'ya katılmasının engellenmesi olacaktır" dedi.

"Minsk Sözleşmesi'nin uygulanmasını söylemiştim" diyen Putin, "Eğer bizim sözde ortaklarımız Kiev yetkilileri ile görüşme yaparsa ve ikna ederse daha önce söylenen her şey bir anda değişebilir. En önemli şey bu. Mevcut Ukrayna'nın askerden arındırılması lazım. Ancak bu şekilde kontrol edilebilir. Çünkü her şey yarın değişebilir" ifadelerini kullandı.

Putin, şöyle devam etti: "Mevcut Ukrayna hükümeti yarın her şeyi değiştirebilir. Eski başkanın bu konuda cezalandırıldığını gördük. Minsk Sözleşmesi dahil olmak üzere pek çok sözleşmeyi göz ardı ettiler. Rusya karşıtı hisler besleyen ülkeleri ziyaret edebilirler isterlerse."

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983878-1.

19:17 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna-Rusya krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Stoltenberg açıklamasında, "Kamplardan çıkmış durumdalar ve saldırıya hazır Rusya askerleri. NATO kararlı biçimde tüm müttefiklerini savunacaktır. Müttefiklerimiz binlerce savaş yığını yaptı. Aynı zamanda jetlerimiz de uyarı konumuna, gemilerimiz de kuzeyden Akdeniz'e kadar hazır durumda. Biz gereken her şeyi yapacağız. Birliğimizi destekleyebilmek ve birbirimizi korumak için" ifadelerini kullandı. Stoltenberg, "NATO, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırılarına yanıt verecektir. Almanya hükümeti Kuzey Akımı destekleyemeyeceğini açıkladı. Bugünkü yaptırımları açıkladılar, memnuniyetle karşıladık" dedi.

Rusya'nın tam kapsamlı saldırılarını sürdüreceğini düşündüklerini belirten Stoltenberg, "Biz devam eden bir askeri yığınak görüyoruz. Bir geri bir ileri adım atıyorlar. Şu an kamplardan daha fazla asker çıktığını ve saldırıya hazırlanıldığını görüyoruz. Sürekli yanıltma harekatları devam etmekte. Dün akşama bakacak olursak daha fazla Rus askerinin Donbas bölgesine ilerlediğini gördük. Hiçbir zaman saldırıları durdurmak için geç değildir. Biz gerilimi tırmandırmamaları yönünde Rusya'ya çağrıda bulunmak istiyoruz; Rusya bir kez daha güç kullanmaya karar verirse daha güçlü yaptırımlar söz konusu olacak, daha yüksek bedel ödemek söz konusu olacak" ifadelerini kullandı. Ukrayna'ya askeri desteğin süreceğini de belirten Stoltenberg, "Doğu kanadında mevcudiyetimiz artabilir" diye konuştu.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983877-1.

19:08 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, "askeri sektördeki" sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Borrell, kamu yayıncısı France Info'ya verdiği özel demeçte, Rusya'nın söz konusu kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kararı destekleyen Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, "askeri sektördeki" sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını duyuran Borrell, Rusya devletinin Avrupa'da finans elde etmesini engellemeye çalışacaklarını belirtti. Borrell, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde başka yaptırımlar uygulayacaklarını kaydetti. Sahip olduğu bilgiler ışığında Rusya'nın bununla kalmayacağını düşündüğünü anlatan Borrell, Putin'e yönelik yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı ile ilgili soruya yanıt vermedi.

18:25 İngiltere'nin Kıbrıs'taki Ağrotur Askeri Üssü'nü Ukrayna'da yaşanan kriz nedeniyle de kullanacağı bildirildi. Rum basınında yer alan habere göre, İngiliz Üs makamları, Ağrotur Askeri Üssü'ne konuşlandırılan 4 Eurofighter Typhoon tipi savaş uçağının, NATO'nun Ukrayna krizi konusunda yürüteceği çalışmalara katılacağını doğruladı.

Üs Sözcüsü Korina Orfanidi, yaptığı yazılı açıklamada, Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının üsse, NATO'nun geniş çaplı savunma çabaları çerçevesinde, Ukrayna sınırlarında gerilimin yüksek olduğu bu süreçte Doğu Avrupa semalarında devriye görevi yapmak maksatlı konuşlandırıldığı kaydedildi. İngiltere'nin Kıbrıs adasında egemenlik hakları kendinde olan Ağrotur ve Dikelya askeri üsleri bulunuyor.

17:35 İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya eğer geri adım atmazsa yüksek teknoloji malların ihracı dahil birçok yaptırımı devreye sokacaklarını söyledi. Rus bankalarını küresel ekonomiden soyutlayabilecekleri uyarısında bulunan Truss, Rus Duma ve Federasyon Meclisi'nde Donetsk ve Luhansk’ın tanınması kararına onay veren kişilere de yaptırım geleceğini dile getirdi. Truss, Twitter’dan yaptığı açıklamada ise Almanya Başbakanı Olaf Scholz'ün Kuzey Akımı 2'yi durduran kararına işaret edip Rusya’ya ağır bedeller ödetilmesi gerektiğini savunarak, “Avrupa, Rus gazına olan bağımlılığını azaltmalıdır” dedi.

17:25 Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, “Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceğine dair artan korkular” arasında Litvanya’ya daha fazla asker göndermeye hazır olduklarını ifade etti.

17:25 Norveç, Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılacağını ve Mart ayında gerçekleştirilecek büyük NATO tatbikatına ev sahipliği yapacağını duyurdu.

17:20 Belarus Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıyan kararına saygı duyduklarını açıkladı.

17:15 Ortak Sefer Gücü'nün (JEF) toplantısı sonrası İngiltere’den yapılan açıklamada, Baltık devletlerini de içeren İngiliz liderliğindeki bir keşif grubunun Kuzey Avrupa'da ‘bir dizi entegre askeri faaliyet yürüteceği’ aktarıldı.

17:10 BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Putin’in kararından sonra ‘derin endişe duyduğunu’ belirterek, tüm taraflara daha fazla şiddete zemin hazırlamak yerine diyaloğun önünün açılması için çağrıda bulundu.

16:50 ABD, Almanya’nın Kuzey Akımı 2 Projesi’ni durdurma kararını destekledi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Almanya'nın aldığı Kuzey Akım 2 kararından memnun olduklarını belirterek “Biz de kendi yaptırımlarımızı açıklayacağız” açıklaması yaptı.

"AVRUPALILARIN DOĞALGAZA 2 BİN EURO ÖDEYECEĞİ YENİ DÜNYAYA HOŞ GELDİNİZ"

16:55 Almanya’nın Kuzey Akımı 2'nin sertifika sürecinin durdurulmasına ilişkin açıklama yapan Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, “Avrupalıların doğalgaza 2 bin Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz” dedi.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983793-1.

16:45 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıma kararını ele aldı. Görüşme sonrası Twitter'dan yaptığı açıklamada “Rusya'nın son provokatif kararları konusunda Ukrayna'nın tutumunu desteklediği için Türkiye’ye şükranlarını ileten” Zelenski, "Ayrıca Türkiye, Almanya ve Ukrayna'nın da katılımıyla gerçekleştirilen BM Güvenlik Konseyi kalıcı üyeler zirvesinin düzenlenmesine verdiği destek için de teşekkür ettim” diye yazdı.

16:40 Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Rostov bölgesi sınır güvenlik biriminin açıklamasına göre, son 24 saatte 20 binden fazla kişi Donbas’tan Rusya’ya geçti. Sputnik'in aktardığı açıklamada, Donbas’tan Rusya’ya toplam yaklaşık 90 bin göçmenin geldiği belirtildi.

16:25 Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğini” açıkladı. Ülkesinin, durumun çözümüne yönelik AB’nin adımlarını destekleyeceğini belirten Orban, bu kapsamda sürekli olarak Batılı müttefikleriyle görüştüklerini söyledi.

16:20 NATO'nun Ukrayna Komisyonu, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanımasının ardından bugün olağanüstü toplanma kararı aldı.

İNGİLTERE'DEN BANKALARA VE İŞ İNSANLARINA YAPTIRIM

15:40 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “5 Rus bankasını yaptırım listesine alıyoruz” dedi. Yaptırım kararı alınan bankalar şöyle: IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Karadeniz Bankası. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın dostu olarak bilinen Gennadi Timçenko’nun aralarında olduğu üç milyardere de yaptırımlar uygulanacak. Diğer iki isim ise Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg. Johnson, bu isimlerin İngiltere'ye girmesinin yasaklanacağını söyledi. Rusya'ya yönelik söz konusu yaptırımların ilk aşama olduğuna ve büyük ölçekli işgal durumunda "daha fazla yaptırım" uygulayabileceklerini belirten Johnson, "Uzun süreli bir kriz için kendimizi hazırlamalıyız" dedi.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983746-1.

15:25 Avrupa Komisyonu Başkan Ursula von der Leyen, AB’nin Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ta faaliyet gösteren bankalara yaptırım uyguladığını açıkladı. AB yaptırımları, Rus hükümetinin Avrupa'daki para ve finans piyasalarına erişimini hedef almayı amaçlıyor. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile açıklama yapan Von der Leyen, AB dışişleri bakanlarının toplantısı sonrası yaptırımların ilk paketinin resmi olarak paylaşılacağını söyledi.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983738-1.

15:20 Suriye Devlet Başkanlığı, Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetleriyle diplomatik ilişkiler kurmaya hazır olduklarını belirtti.

15:15 Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Ülkesinin, Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden Luhansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanıma kararı almış olmasına ilişkin Putin, “Rusya, eski Sovyet ülkelerinin egemenliğini hep desteklemiştir, Ukrayna ile ilgili durum, bu ülkeye dışarıdan edilen etki nedeniyle bir istisna” ifadelerini kullandı. Putin, "Sovyetler Birliği'ni yeniden kurmak" gibi bir planlarının olmadığını, bunun günümüz gerçekliğiyle uyuşmadığını söyledi.

15:05 Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetleri ile imzalanan Dostluk, İşbirliği ve Yardımlaşma Anlaşması’nı oy birliğiyle onayladı.

15:00 İngiltere, Rusya'nın Londra Büyükelçisi Andrei Kelin'i görüşmelere çağırdığını açıkladı. Boris Johnson'ın resmi sözcüsü, "Dışişleri bu sabah Rus büyükelçisini çağırdı" dedi.

KREMLİN: KİEV, MOSKOVA İLE İLİŞKİLERİ KESERSE, DURUM KÖTÜLEŞİR

14:50 Kremlin, Rusya’nın Ukrayna konusunda diplomatik temaslara açık olduğunu belirtti. Kiev'in Moskova ile ilişkileri kesmesinin durumu daha da kötüleştireceğini dile getiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, asker gönderme kararının, olayların nasıl gelişeceğine bağlı olduğunu kaydetti.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983722-1.

14:45 Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Rusya'nın Sovyetler Birliği'ni canlandırma yolunda yeni bir adım attığını öne sürdü. Reznikov, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne gönderdiği mektupta, “Kremlin, Sovyetler Birliği'ni canlandırmak için yeni bir adım attı. Yeni Varşova Paktı ve yeni Berlin Duvarı'yla. Bunun önündeki tek engel Ukrayna ve Ukrayna ordusudur” dedi.

14:35 ABD ve AB’den gelen ekonomik yaptırım söylemlerine karşın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel sisteme sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) dahil kesintisiz doğalgaz tedarikini sürdürme niyetinde olduklarını ifade etti. Putin, Doha'da başlayan Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GECF) için yaptığı açıklamada, “Bu kilit endüstrinin hızlı bir şekilde toparlanması etkin bir uluslararası iş birliği olmadan mümkün değildir” mesajı verdi.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983715-1.

ALMANYA, KUZEY AKIMI 2'Yİ DURDURDU

14:15 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hükümetin, Kuzey Akımı 2'nin tescillenmesi sürecini durdurduğunu duyurdu. Scholz, “Rusya’nın son adımlarından sonra Kuzey Akımı 2 Projesi’ne ruhsat vermeyiz” dedi. [Kuzey Akımı 2 Projesi ile Rusya doğalgazını, Baltık denizinin altından doğrudan Almanya’ya ulaştıracak. Bu proje Batılı güçler tarafından, Avrupa enerjisini Rusya'ya daha bağımlı hale getireceği için eleştiriliyor. ABD Başkanı Biden, şubat ayı başında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması durumunda Kuzey Akımı 2 gaz hattının kapatılacağını söylemişti. Kuzey Akımı ve Kuzey Akımı 2, Ukrayna'nın gaz transit ücretlerinden 1,8 milyar Euro kaybetme ihtimalini doğuruyor. Polonya da gaz hattının kendi topraklarından değil, doğrudan deniz altından Almanya'ya ulaşmasına karşı çıkıyor. İnşaatı eylül ayında bitse de kasım ayında Alman yasalarına uymadığı için onayı askıya alınan 1225 kilometrelik boru hattının, inşası 5 yıl sürdü ve yaklaşık 11 milyar dolar harcandı.]

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983701-1.

14:15 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya ile ABD dış işleri bakanlarının görüşmesi olasılığına ilişkin, Moskova’nın görüşmelere hazır olduğunu ifade etti. Zaharova, Ukrayna’ya nükleer silah sevkiyatı konusunun ABD’nin istemesi ya da istememesine değil, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na bağlı olduğunu ifade etti.

14:10 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, katıldığı bir radyo programında Batılı ülkelerin Donetsk ve Luhansk kararından dolayı yaptırımlar uygulamakla tehdit ettiğini hatırlatarak, “Biliyoruz ki bir sebep olsa da olmasa da yaptırımlar her halükarda uygulanacak. Şimdiden bizi bir dizi yaptırımla tehdit ediyorlar, daha doğrusu yeni verdikleri ismiyle ‘tüm yaptırımların anası’ ile tehdit ediyorlar. Batılı meslektaşlarım tarafından son 10 yılda tüm sorunlarda Moskova suçlanıyor ve yaptırımlar uygulanıyor. Buna alıştık” dedi. “Kimse, Kiev'in 2014'ten sonra Ukrayna'nın tamamında yaşayan halkı temsil ettiğini söyleyemez” ifadelerini kullanan Rus Bakan, Minsk anlaşmalarının Ukrayna tarafından ayaklar altına alındığını dile getirdi.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983709-1.

13:45 Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetleri ile imzalanan Dostluk, İşbirliği ve Yardımlaşma Anlaşması’nı oy birliğiyle onayladı.

13:40 Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, “Sonuna kadar topraklarımızı koruyacağız. Rusya gerçek yüzünü gösterdi, biz bunu işgalden bu yana 8 yıldır biliyorduk şimdi dünya öğrenmiş oldu” değerlendirmesinde bulundu.

13:30 İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Baltık ve İskandinav ülkelerinin savunma bakanlarının yer aldığı Müşterek Denizaşırı Seferi Kuvveti (JEF) Toplantısı’nda Rusya'nın, Ukrayna'nın topraklarının bir kısmını ‘fiilen ilhak ettiğini’ savunarak, “Putin'i hem NATO'yu hem de Avrupa'yı ve daha da önemlisi değerlerimizi baltalamaktan caydırmak için ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983672-1.

UKRAYNA, KUZEY AKIMI 2'NİN İPTALİNİ İSTEDİ

13:20 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, düzenlediği basın toplantısında, “Rusya'nın Luhansk ve Donetsk'i tanıması daha fazla saldırganlık için zemin oluşturdu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan Rusya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi yönünde talep aldım” dedi. "Savaş olmayacağına ve gerilimin genele yayılmayacağına inanıyoruz" mesajı veren Zelenski ayrıca, Rusya'ya karşı yaptırımların Kuzey Akımı 2 Projesi'nin ‘tamamen durdurulmasını içermesi’ gerektiğini ileri sürdü.

ERDOĞAN: KABUL EDİLEMEZ

13:15 Afrika gezisine devam eden AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal uçağında gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın bu kararını ‘kabul edilmez’ olarak değerlendirdiklerini belirtti. Erdoğan “Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu.

12:30 Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, 2008’de Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımak gibi zor bir karar aldıklarını, askeri güç ve siyasi iradesiyle Rusya’nın buralarda yüzbinlerce kişinin hayatının kurtarılmasına yardımcı olduğunu belirtti. “NATO ve ABD’ye, Rusya vatandaşlarına karşı saldırganca amaçları olan herkese örnek bir ders verdik” diyen Medvedev, ancak NATO’nun bu dersi pek iyi anlamayıp Rusya sınırlarına yaklaşmaya devam ettiğini kaydetti.

12:30 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, ülkesinin Ukrayna'daki durumu hassasiyetle takip ettiğini ve tüm tarafları itidale davet ettiğini belirtti. Hatibzade konuya dair yaptığı yazılı açıklamada “Maalesef NATO'nun ABD eksenli müdahaleleri ve provokatif eylemleri bölgedeki durumu karmaşıklaştırdı” değerlendirmesinde bulundu.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983644-1.

11:50 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Washington ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, Kiev yönetiminin ‘Batılı dostlarıyla’ Rusya’ya karşı sert yaptırımlar uygulamak için çalıştığını dile getirdi.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983645-1.

11:25 İngiltere Başbakanı Johnson, Putin'in ‘topyekun işgale hazırlandığını’ öne sürerek, “Rus lider korkunç bir hesap hatası yaptı” dedi. Johnson Ukrayna ordusuna ‘daha fazla yardım edebilmek’ için neler yapılabileceğini değerlendirdiklerini de ifade etti.

11:20 Luhansk ve Donetsk parlamentoları, Rusya ile imzalanan Dostluk ve İşbirliği Anlaşmalar��’na onay verdi.

11:05 Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, Kiev yönetiminin saldırılarına karşı, 1995 ile 2004 yılları arasında doğan erkeklerin silah altına alınmasını öngören kararnameyi imzaladı.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983646-1.

11:00 Polonya Devlet Bakanı Andrzej Duda, Donetsk ve Luhansk kararı nedeniyle Avrupa Birliği'ne Rusya'ya karşı 'acilen yaptırım uygulanması' çağrısı yaptı.

10:50 Luhansk Halk Cumhuriyeti Halk Milisi Sözcülüğü, Ukrayna ordusunun dün bölgeyi 65 kez bombaladığını duyurdu.

10:45 Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Şam'ın yakında Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimler Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıyabileceğini söyledi.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983648-1.

10:35 Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıma kararının 'uluslararası hukuku, Minsk Anlaşmalarını ve ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini' açıkladı.

10:25 AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri bakanlarının Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıma kararına verilecek yanıtı istişare etmek için bugün acil toplantı gerçekleştireceğini belirtti.

canli-putin-in-hamlesi-denklemi-degistirdi-ukrayna-rusya-krizinde-son-durum-983649-1.

10:25 İngiltere’de Başbakan Boris Johnson başkanlığında acil güvenlik komitesini topladı. Komitenin, Rusya'ya karşı yeni yaptırım kararlarını açıklanması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Liz Truss da ülkesinin, Putin'in eylemlerinin 'cezasız kalmasına izin veremeyeceğini' söyledi.

10:20 Donetsk Halk Cumhuriyeti, Ukraynalı sabotaj gruplarının Donetsk-Gorlovka otoyolunda uzaktan kumandalı patlayıcı kullandığını ve 3 sivil hayatını kaybettiğini aktardı.

10:20 Rusya Merkez Bankası, finansal istikrarın sağlanması için gerekli önlemleri almaya hazır olduğunu ve durumun kontrol altında olduğunu duyurdu.

10:10 İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, Rusya'nın Ukrayna işgalinin başladığını ve bu nedenle İngiltere'nin yaptırımları devreye alacağını söyledi. ABD, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarını Salı gün açıklayacağını duyurdu. Beyaz Saray'dan TSİ saat 6.45’te yapılan açıklamada, “Müttefikler ve ortaklarla birlikte açıklama üzerinde ortak bir çalışma yürütüyoruz” ifadesine yer verildi.

9:30 LHC'den yapılan açıklamada "Ukrayna son 24 saat içinde ateşkesi 65 kez ihlal etti, 29 yerleşim yeri bombalandı" denildi.

9:20 Sputnik, konuya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde Rusya Federasyon Konseyi Komiteleri'nin DPR ve LPR ile anlaşmaları bugün öğleden sonra görüşeceğini duyurdu.