Google Play Store
App Store

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un 14 Mayıs seçimlerini ve iktidarın değişmesi ihtimalini 'darbe' olarak nitelendirdiği açıklamaları “Seçim seçimdir, darbe ve müdahaleler müdahaledir. Seçim sonuçlarına yönelik birtakım ithamlar veya tavsifler olarak değil de seçim kampanyası döneminde tarafların yapmış oldukları açıklamalar bağlamında değerlendirmek lazım” şeklinde değerlendirdi.

Kaynak: DHA
Şentop, Soylu ve Uçum'un 'darbe' açıklamasını değerlendirdi: Seçim seçimdir, darbe ve müdahaleler müdahaledir
Fotoğraf: AA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Meclis Tören Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında 27'nci Yasama Dönemi ve gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, '14 Mayıs batının siyasi darbe girişimidir' ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un 'İktidar değişikliği, Türkiye'nin tam bağımsızlığına darbe olur' açıklamasına ilişkin konuşan Şentop, “Seçim seçimdir, darbe ve müdahaleler müdahaledir” dedi.

Soylu ve Uçum’un sözlerinin ‘seçim kampanyası’ bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini savunan Şentop, “Ben hiçbir siyasetçinin, hiçbir hukukçunun seçimlere yönelik böyle bir kasıtla açıklama yapacağı kanaatinde değilim” diye konuştu.

“TÜRKİYE'NİN YENİ ANAYASAYA İHTİYACI VAR”

Şentop, yeni anayasaya ilişkin “Temennim 28'inci yasama döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, 2017 yılında gerçekleştirilen anayasa değişikliğiyle uyumlu, yeni sistemin ruhuna uygun şekilde Meclis komisyonlarının yetkilerinin ve yasama alanında resen hareket edebilme kapasitelerinin artırıldığı, dolayısıyla Meclis'imizin bugün olduğundan daha da etkin kılınacağı yeni bir iç tüzüğü uzlaşıyla yürürlüğe koyabilmesidir. Burada yeni bir iç tüzüğün yanı sıra belki ondan daha önemli bir mesele olarak, Türkiye'nin yeni bir anayasaya duyduğu ihtiyacın altını tekrar çizmek isterim. Zira demokrasi tarihimiz, askeri darbe kavramıyla hiçbir şekilde ilgisi bulunmayan, tamamını milletimizin meşru temsilcilerinin hazırladığı yeni ve sivil bir anayasayı her şeyden çok hak etmektedir” diye konuştu.

“DOKUNULMAZLIK DOSYALARI 2 BİN 2'YE ULAŞTI”

Şentop, bu dönemde milletvekili dokunulmazlık dosyalarının da rekor seviyeye ulaştığını kaydederek, şunları söyledi:

"Yeni anayasa ihtiyacı vesilesiyle üzerinde durmak istediğim bir diğer konu, yargı mercileri tarafından milletvekillerimiz hakkında hazırlanarak Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı kanalıyla Meclis Başkanlığı'na gönderilen, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması taleplerini havi tezkerelerdir. Üzülerek belirtmeliyim ki 27'nci dönem içinde, makul sınırlar dâhilinde olduğu kabul edilemeyecek derecede fazla sayıda dokunulmazlık tezkeresi başkanlığımıza ulaşmıştır. Bu kapsamda 6'ncı yasama yılındaki 247 yeni tezkereyle birlikte 27'nci dönemin tamamında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilen yasama dokunulmazlığı tezkerelerinin sayısı, maalesef 2 bin 2'ye ulaşmıştı."