İstanbul Tabip Odası (İTO) tarafından her yıl düzenlenen “Dişhekimi Sevinç Özgüner İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödül ve Anma Töreni"ni 23 Mayıs 2023 Salı günü İstanbul Tabip Odası’nın Cağaloğlu’ndaki binasında gerçekleştirildi. Ödül bu yıl, 25 Nisan 2022 tarihinde tutuklanan ve halen cezaevinde bulunan Gezi Davası tutsaklarına verildi.

Kaynak: Haber Merkezi
Sevinç Özgüner anısına verilen ödül Gezi tutsaklarına

ÖNCÜ DURMUŞ

İstanbul Tabip Odası (İTO) 23 Mayıs 1980'de Mecidiyeköy’deki evinde barış ve demokrasi düşmanlarınca katledilen TTB Merkez Konseyi Üyesi Dişhekimi Sevinç Özgüner'in anısını yaşatmak, insan hakları, barış ve demokrasi alanında çalışma yapanları onurlandırmak ve bu alanlarda yapılacak yeni çalışmaları teşvik etmek amacıyla her sene düzenledikleri anma ve ödül törenini gerçekleştirdi.

Sevinç Özgüner katledilişinin 43. yılında anılırken, anısına düzenlenen “İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi Ödülü” Gezi tutsaklarına armağan edildi.

1 dakikalık saygı duruşunun ardından, yol arkadaşları Sevinç Özgüner'i anlattı.

Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi ve Osman Kavala adına ödülleri aileleri aldı.

Aileler tüm Gezi tutsakları serbest bırakılana dek mücadele vurgusu yaptı.

Ödül töreninde konuşan Can Atalay'ın annesi Şükran Atalay, “Bu ödülü oğlum Can Atalay için alıyorum. Bahçelievler Katliamı’nın ardından Sevinç Hanım’ın katledilişi sonrası 12 Eylül. Biz o günlerde hep dik durduk. Şartlar ne olursa olsun dönmedik yolumuzdan. Can'ı da böyle yetiştirdim ben. Pazar günü umudun günü olsun tüm gezi tutsakların alacağız. Bir de söz veriyorum Can, Hatay halkının elini asla bırakmayacak" dedi. Baba Mustafa Atalay ise “Dik duracağız yılmayacağız, çoğalıp kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Mine Özerden'in annesi Hamide Özerden, "Mine'nin babası 1964'te TİP'deydi. 1967'de hapishaneye düştü. Diyecek bir şey yok aslında çocuğu uzak tutamadık. Sonucu da böyle."

Mücella Yapıcı adına ödülü alan kızı Burcu Yapıcı, “Bizim için dayanışmaya gelen bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederiz. Annem çok iyi hatta biz ona güç vereceğimize o bize güç veriyor. Daha sağlıklı, daha iyi, daha üretken çıkacağını söylüyor.” dedi.

Osman Kavala'dan mesaj getiren eşi Ayşe Buğra, “İçeri düşeli 2030 gün 290 hafta oldu. Bugün bir telefon görüşmesi yapabildik. Bu ödülden onur duyduğunu ve çok teşekkür ettiğini söyledi. Ülkemizin hukuk devleti olması için mücadele edeceğini iletti.” dedi.