Ukrayna'nın Herson kentinde Rus güçlerinin kontrolündeki bölgede yer alan Kakhovka Barajı'nın bir bölümü, bombardıman sonucu vuruldu. Barajon bombalanmasının yerleşim yerlerini tehdit altında bırakabileceği ifade edilirken, Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Kuruluşu, Kahovka Barajı'ndaki su seviyesinin hızla düşmesinin Zaporijya Nükleer Enerji Santrali için ek bir tehdit oluşturduğunu bildirdi. Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Svyrydenko ise barajın yıkılmasının yeni bir gıda krizi tehdidi oluşturduğunu söyledi.

Kaynak: AA-DHA
Ukrayna'da bombalanan baraj patladı, yerleşim yerleri için su baskını alarmı verildi
Fotoğraf: AA

Ukrayna'da bombalanan baraj patlaması sonucunda yerleşim yerleri için su baskını alarmı verildi

Ukrayna'nın Herson kentinde Rusya güçlerinin kontrolündeki bölgede yer alan Kakhovka Barajı'nın bir bölümü, bombardıman sonucu vuruldu.

Nehir yatağına boşalan milyonlarca metreküp su yüzünden yerleşim yerlerinin tehdit altında olabileceği kaydedildi. Suyun bu şekilde akması durumunda beş saat içinde su seviyesinin kritik eşiği aşacağı bildirildi. Ukrayna kaynakları, saldırıdan Rus tarafını sorumlu tuttu.

AVRUPA KONSEYİ'NDEN RUSYA'YA SUÇLAMA

Kakhovka Barajı'nın patlaması sonrasında Avrupa Konseyi açıklama yaptı. 

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, sivil altyapıya yönelik saldırıların ‘savaş suçu’ olduğunu belirterek, Rusya’nın bu saldırılardan sorumlu tutulacağını belirtti.

 Kakhovka barajındaki patlamanın ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Avrupa Konseyi Başkanı Michel, “Kakhovka barajındaki patlama karşısında şok oldum. Sivil altyapının yok edilmesi açıkça bir savaş suçu olarak nitelendirilir ve Rusya‘yı sorumlu tutacağız. Konuyu Avrupa Konseyi’nde gündeme getireceğiz ve su basan alanlara daha fazla yardım göndermeyi önereceğiz. Düşüncelerim bu felaketten etkilenen herkesledir” dedi.

LETONYA, LİTVANYA VE ESTONYA'DAN TEPKİ 

Kakhovka Barajı'nın patlaması sonrasında Letonya, Litvanya ve Estonya'dan da Rusya'ya tepki geldi.

Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits, Ukrayna'nın Herson bölgesinde yer alan ancak Rusların kontrol ettiği Kahovka Hidroelektrik Santrali'nin (HES) bombalanarak yıkılmasının ardından "Rusya'nın terörizmi yeni bir boyuta ulaştı" ifadesini kullandı.

Levits, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu olayla ilgili Rusya'ya tepki gösterdi.

HES'leri havaya uçurmanın kitlesel yıkıma ve ölümlere neden olduğunu belirten Levits, "Geçici bir özel mahkeme, Rusya'yı sorumlu tutacaktır. Hepimizin iyiliği için Ukrayna, bu savaşı kazanmalı" değerlendirmesini yaptı.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis de sosyal medya hesabından, "Teröristler durdurulmadıkça durmazlar. Güç dışında hiçbir şeyle pazarlık yapmazlar. Pişmanlık duymadan büyük felaketlere neden olurlar. Tekrar söylüyorum; Avrupa'da kalıcı barış için Ukrayna'nın hem savaş alanında hem de mahkemede zafer kazanması gerekiyor. Başka hiçbir şey işe yaramaz" paylaşımında bulundu.

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna ise Rusya'nın Ukrayna'daki HES'i kasıtlı olarak yıkmasını kınadıklarını belirterek, "Bu savaş suçu ekolojik kırıma, muazzam ekonomik zarara ve binlerce insanın yerinden edilmesine neden olacaktır. Savaş suçu failleri hemen özel mahkeme kapsamına alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA ULUSAL NÜKLEER KURULUŞU: NÜKLEER SANTRAL İÇİN OLUMSUZ SONUÇLARI OLABİLİR

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Kuruluşu Energoatom, Kahovka Barajı'ndaki su seviyesinin hızla düştüğünü ve bunun Zaporijya Nükleer Enerji Santrali için ek bir tehdit oluşturduğunu bildirdi.

Energoatom'un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Kahovka Hidroelektrik Santrali'nin (HES) havaya uçurulmasının Zaporijya santrali için olumsuz sonuçları olabilir, ancak durum kontrol altında" ifadesi kullanıldı.

Kahovka Barajı'ndaki su seviyesinin hızla düştüğü belirtilen açıklamada, "Bu da geçici olarak işgal edilen Zaporijya nükleer santrali için ek bir tehdit oluşturuyor." denildi. Açıklamada, Kahovka rezervuarının santrale türbin kondansatörleri ve güvenlik sistemleri için su sağladığı aktarılarak, “Santralin soğutma havuzu şu anda dolu. Sabah 08.00 itibarıyla su seviyesi 16,6 metreydi ve bu da santralin ihtiyaçları için yeterli” değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, Energoatom’un, başta Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) olmak üzere santralde bulunan diğer uluslararası kuruluşlarla birlikte Rusların Zaporijya santralindeki eylemlerini takip ettiği kaydedildi.

Ukrayna devlet hidroelektrik santralleri kuruluşu Ukrhidroenergo'nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da "Kahovka santralinin makine dairesinin içeriden patlaması sonucu tamamen tahrip edildiği, tesisin tamir edilemeyecek durumda olduğu" ifade edildi.

UAEA: HES'İN YIKILMASI TEHDİT OLUŞTURMUYOR

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Ukrayna'daki Kahovka Hidroelektrik Santrali'nin (HES) yıkılmasının, bölgeye yakın noktadaki Zaporijya Nükleer Santrali'ne tehdit oluşturmadığını bildirdi.

Zaporijya Nükleer Santrali'nde UAEA uzmanlarının da durumu yakından takip ettiği kaydedilen açıklamada, "Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik ivedi bir tehdit bulunmamaktadır" ifadesine yer verildi.

UKRAYNA EKONOMİ BAKANI SVYRYDENKO: BARAJIN YIKILMASI GIDA KRİZİ RİSKİ OLUŞTURUYOR 

Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Svyrydenko ise Kakhovka barajının yıkılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, barajın yıkılmasının ülkenin güneyindeki sulama sistemlerinin yok olması anlamına geldiğini belirterek, bunun yeni bir gıda krizi tehdidi oluşturduğunu söyledi.

Ukrayna Ekonomi Bakanı Svyrydenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Ukrayna, küresel gıda güvenliğinin önde gelen garantörlerinden biridir. Kakhovka Hidroelektrik Santralinin yıkılmasının sonuçlarından biri de Ukrayna'nın güneyindeki sulama sistemlerinin yok olmasıdır. Bu da dünyada bir başka gıda krizi tehdidi yaratmaktadır. Gezegen ölçeğindeki bu suçun ikinci sonucu ise Karadeniz'in kuzeyindeki ekosistemlerin yok olmasıdır. Dünya kamuoyunun Rusya'nın anlaşma yapılamayacak bir terörist devlet olduğuna dair daha ne kadar kanıta ihtiyacı var?”

UKRAYNA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: 1339 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı bugün saat 16.00 itibariyle 1339 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. 

Ukrayna İçişleri Bakanlığı’na bağlı polislerin ve Acil Durum Ekipleri (DSNS), aniden su basan yerlerde mahsur kalanları ve hayvanları kurtarmaya devam ettiklerini belirtip bölge halkına çağrıda bulundu. Bakanlık açıklamasında “Herson bölgesi sakinleri, tahliye ederseniz evcil hayvanlarınızı ihmal etmeyin: onları bağlı bırakmayın, kafeslerinden çıkarın veya mümkünse yanınıza alın. Tüylülere kurtuluş için bir şans verin” ifadelerini kullandı.

KARA MAYINLARI SUDA YÜZÜYOR

İçişleri Bakanlığı saat 16.00 itibariyle 1339 kişiyi tahliye ettiklerini ifade ederek “İlk bilgilere göre Dinyeper'in sağ kıyısında 13 yerleşim yeri ve 260'tan fazla ev sular altında kaldı” açıklamasını yaptı. DSNS ekipleri ise sel sonucunda yer mayınlarının suda yüzdüğünü vurgulayıp halkın dikkatli olması gerektiğini belirtti.