Üniversiteleri kapatmak akademiye darbe

HABER MERKEZİ

Edirne’de sivil toplum bileşenleri, Maraş’ta yaşanan depremin ardından Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararından dönülmesi çağrısı yaptı. Aralarında Edirne Kent Konseyi, TMMOB’ye bağlı meslek odaları, sendikalar ve derneklerin bulunduğu 30’dan fazla kuruluş, Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi önünde dün açıklama yaptı.

Açıklamada, deprem felaketinde ülkece büyük bir dayanışma sergilendiği, sivil toplum bileşenleri olarak olağanüstü bir dönemden geçilen zorlu sürecin samimi bir dayanışmayla üstesinden gelinebileceği ifade edildi. Açıklamaya şöyle devam edildi: “Pandemi döneminde online öğretimin hem şekil hem de esas açısından büyük tahribatlara yol açtığını gördük. Gerek olanaklar ve olanaksızlıklar, gerekse öğrencilerin motivasyonu ve donanımı göz önünde bulundurulduğunda ne kadar olumsuz sonuçlar doğurduğu görüldü. Depremzedelerin barınma ihtiyacı gerekçesiyle öğrencilerin eşyaları poşetlenip kapı önüne konularak KYK yurtlarının boşaltılması; her şeyi yapmaya gücü yeten bir iktidarın sosyal tesisler, misafirhaneler, oteller, yazlıklar ve boş duran evler yerine yurtlardan yararlanmak istemesi anlaşılır değil. Devlet kurumları, kamu yöneticileri bu sorunu çok daha gerçekçi bir çözümle ortadan kaldırabilir. Ancak yüz yüze eğitim öğretim olmadan donanımlı ve nitelikli öğrenci yetiştirmek mümkün değil.

Özellikle laboratuvar gibi uygulama gerektiren alanlarda online eğitimin açtığı gedikleri hepimiz deneyimledik. Pandemi döneminde edinilmiş böyle bir tecrübe varken, bir dönem daha gençleri ve akademisyenleri aynı sorunla baş başa bırakmak, akademiye vurulmuş bir darbe olacak."