Dünyanın dört bir yanında erkek yargı ve iktidarlar kadınların yaşamlarını hedef almaya devam ediyor. Taliban yönetimi kadınlara, burka giyme zorunluluğu getirirken Amerika’da da kadınlar kürtaj hakkı için sokağa çıktı.

Yaşamlarımızdan vazgeçmiyoruz

Dış Haberler

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban örgütü, kadınları hedef alan yasaklarına bir yenisini daha ekledi. Kadınlara eğitim ve çalışma yasağı getiren Taliban, şimdi de kamusal alanda burka giyme zorunluluğu getirdi.

"Fazilet Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme" isimli bakanlığın sözcüsü tarafından Kabil'de yapılan açıklamada, Taliban lideri Hibetullah Ahundzade'nin imzaladığı kararname okundu. Buna göre Afganistan'da kadınlar yüzlerini örtmeden sokağa çıkamayacak. Kararnamede ideal yüz örtme şekli için, vücudun tamamını kapatan mavi renkli burka tarif edildi. Söz konusu kıyafet ilk kez 1996'da Afganistan'ı ele geçiren Taliban'ın ülkede kurduğu baskıcı rejimin sembolü haline gelmişti.

Kararnamede, burka giymeyen kadının babasının ya da birinci dereceden erkek yakınının hapis cezasına çarptırılacağı veya kamudaki işinden atılacağı belirtildi.

KÜRTAJ HAYAT KURTARIR

Kadınlar dünyanın dört bir yanında maruz kaldıkları gerici söylem ve yasalarla mücadele ediyor. Bunun bir örneği de Amerika. Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi'nin 1973 yılında kürtajı anayasal hak olarak kabul eden Roe-Wade kararını bozmaya hazırlandığına dair belgenin sızmasının ardından ülke çapında protestolar günlerdir sürüyor. Kadınlar, “Geriye dönmeyeceğiz, kürtaj hayat kurtarır” diyor.