Yaşlı LGBTİ+’ların hakları gasp ediliyor

HABER MERKEZİ

17 Mayıs Derneği’nin, ‘Yaşlı LGBTİ+’lar: Dünyada ve Türkiye’deki Durum’ raporuna göre mevzuat yetersiz, kamu politikaları yok, devletler ve özel sektör ise hakları gasp ediyor. LGBTİ+ yaşlıların da yararlanabileceği LGBTİ+ kapsayıcı olumlu kamu politikasının hayata geçirilmediğine değinilen raporda, herhangi bir politikanın da bulunmadığına dikkat çekildi.

Sivil toplum alanında da yaşlıların sağlık, barınma, bakım hizmetlerine ulaşabilmesi için özel girişimler sınırlı şekilde sağlandığı belirtilen raporda, Darülaceze bakımevinde kalma koşullarının da ayrımcılık yaratabilecek uygulamalar yapıldığı aktarıldı.


Yaşlı LGBTİ+’lara dair düzenlemelerin hem küresel hem de Türkiye düzeyinde yetersiz olduğu vurgulanan raporun tavsiye bölümünde ise şunlara yer verildi:

■ Avrupa Birliği gibi devletler üstü kuruluşların yaşlılık alanında getirmiş oldukları düzenlemeler, uygulamalar, standartlar ve kriterleri benimseyerek LGBTİ+’ları kapsayacak şekilde iç hukuka adapte etmesi ve uygulamaya dönüştürmesi.

■ Yerel yönetimlerin LGBTİ+ kapsayıcı bir yaklaşım benimsemeleri.

■ Özel sektörün yaşlılara ilişkin sundukları hizmetlerde LGBTİ+ kapsayıcı bir yaklaşım benimsemeleri ve yaşlı LGBTİ+’ların ihtiyaçlarını kendilerini var ve ifade etme, sosyalleşme gibi çeşitli açılardan da değerlendirerek gözetmeleri.

■ Mevzuatta cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet özellikleri ve yaş ayrımcılığının Anayasa’dan başlayarak tüm düzenlemelerde yasaklanması için gerekli değişikliklerin yapılması.