Kahramanmaraş’ta edebiyat öğretmeni arkadaşımız Aziz Serin’i, internette yaşadığı sorun nedeniyle öğrencileriyle ders yapabilmek için yüksek bir tepeye çıkması ve kalp krizi geçirmesi sonucu kaybettik. Uzaktan da olsa öğrencilerine ulaşmaya, yaşamlarına dokunmaya çalışıyordu. Uzaktan eğitime erişim sorunu salgının ilk gününden bugüne bilinmesine rağmen sorunu çözmek için tek bir adım dahi atılmamıştı.

Yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitimde yaşanan sorunları, sorun olarak görmeyen anlayışın, bir tercihin sonucu salgınla baş etmek öğretmenlere, eğitim emekçilerine bırakılmış durumda...

Öğrencilerimizin yüzde doksanından fazlası için yüz yüze eğitime başlamadı. Eğitime yeterli bütçe ayrılması, yüz yüze eğitim koşullarının sağlanması, gerekli ve yeterli önlemlerin alınması gündemde dahi değil...

Sağlık önlemlerinin alındığı işletmelerde üretilmesi gereken temizlik, dezenfektan, koruyucu malzemeler meslek liselerinde, BİLSEM’lerde üretiliyor, eğitim kurumları işletmelere dönüştürülmüş durumda...Mersin’de dezenfektan üretimi sırasında okulda yaşanan patlama sonucu Ramazan Şahin arkadaşımızı kaybetmemize rağmen devletin tüm yurttaşlara, okullara sağlaması gereken malzemelerin üretimi için öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin yaşamları riske atılıyor.

Uzaktan eğitime erişim için milyonlarca öğrencimize gerekli cihazlar hala sağlanmadı. İnternet erişim sorunu çözülmedi. Kırklareli’de bir meslek lisesi öğrencisi; “Öğretmenim iş bulmama yardımcı olur musunuz? İş bulabilirsem bir bilgisayar alır, taksitle ödeyebilir, uzaktan eğitime ulaşabilirim” diyor. Arkadaşlarımız kişisel imkanlarla temin ettikleri bilgisayarları, tabletleri öğrencilerine ulaştırmaya çalışıyor.

Ders dağılımları üzerinden yaşanan sorun devam ediyor. 31 Ağustos’ ta telafi eğitimleri başladı ve öğrencilerimiz, öğretmen arkadaşlarımız saatlerce ekran başında... Öğretmenler esnek çalışma koşullarıyla kuşatılmış durumda... Uzaktan eğitimde yoğun emek harcayan arkadaşlarımızın ek ders ücretlerinin ödenmesine ilişkin belirsizlik ise devam ediyor. Sınıf birleştirmeleri sonucunda yüzü aşkın öğrenciye aynı anda ulaşmaya çalışıyor arkadaşlarımız... EBA’ya erişim sorunu, ders içeriklerinden, yetersizliğinden kaynaklı problemler nedeniyle arkadaşlarımız güvenlik riski taşıyan farklı çevrimiçi platformları kullanmak zorunda bırakılıyor. Öğrencilerimizin, öğretmen arkadaşlarımızın hakları, güvenliği, sağlığı riske atılıyor. Bu platformlar nedeniyle her gün yeni sorunlar yaşanıyor. Tüm yaşanan zorluklara rağmen öğrencilerine ulaşmaya çalışan arkadaşlarımıza ise öğrencilerimizden, velilerden art arda mesajlar geliyor.

“... velisiyim. İnternet kotamız bitti. Yakın zamanda almaya veya bir yakınımızın internetini kullanmaya çalışacağız. Ayrıca öğleden sonra çalıştığım için dersleri takip edemeyeceğiz.”

“Kızım derse katılamayacak. Diğer kızımın dersi var şu an. Maalesef tek telefonla bu kadar oluyor. Salgında çok borçlandık, şu anda arayış içersindeyiz ama önce borçlarımızı kapatmak zorundayız.”

“Derslere katılamayacağım öğretmenim. Bilgisayarımız da, internetimiz de yok. Ayrıca çalışmak zorundayım.”

Ve Milli Eğitim Bakanı açıklıyor. “Öğrenciler yüz yüze ve uzaktan eğitimde tüm konulardan sorumlu... Sınavlar gerçekleşecek. Tüm senaryolara hazırlıklıyız...”

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde dünyanın her yerinde öğretmenler “Öğretmenler Krizde Öncülük Ediyor, Geleceği Yeniden Hayal Ediyor.” diyerek; hakları, öğrencilerinin eğitim hakkı için sokaklara çıkmaya hazırlanıyor. Sokaklarda, iş yerlerimizde yaşamın her alanında mücadeleyi yükseltmeye kararlıyız. Haklarımız, yaşamlarımız, ortak geleceğimiz için...