Halkın maske sıkıntısı giderilemedi ama AKP’nin araç kiralama ve belediye tadilatı hastalığı sürüyor. Bir belediyenin bina tadilatına harcanan para, IBAN ile toplanan paradan çok. SGK, işçiye vereceği 39 TL’nin reklamını anlaştığı medya planlaması şirketi ile yapıyor. İhaleler adrese teslim ve ‘ivedi’ kapsamında.

İSRAF BİTMİYOR

Bağış topladığı için CHP’li belediyelere soruşturma açan, aşevlerinin hesaplarını bloke eden, polis zoruyla ekmek dağıtımını engelleyen, sahra hastanesini mühürleyen, 23 Nisan için asılan bayrakları indirten AKP iktidarının hizmet anlayışı ihaleden ibaret. Ne israf bitiyor ne de ihale sevgisi.

Tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de Covid-19 salgınının toplumsal ve ekonomik yan etkileri sürüyor. Ekonomide dibe vuran Türkiye’de iktidar, korona salgınının yayılması ile birlikte dünyada, halka IBAN hesabı gönderip para isteyen tek yönetim olma başarısını gösterdi!

DÜNYADAKİ İLKLER

Ülke, hem hastalığın yayılmasında hem de AKP iktidarının ve medyasının çizdiği iyimser ekonomik tablodan bir hayli uzak. İşçiler ve kamu çalışanları ekonomi daha fazla yara almasın diye sokağa çıkma yasağından mahrum tutuluyor. Yine dünyada sadece hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanan tek ülke de Türkiye.

Uzmanlar kriz etkilerinin kısa sürede derinleşip çok uzun süreli tahribata yol açacağı konusunda hemfikir. Buna rağmen iktidar büyük ve gereksiz israflardan da adrese teslim ihalelerden de vaz geçmiyor. Yalnızca bir firmanın katılıp aldığı ihaleler, yangından mal kaçırır gibi acil olarak yapılıyor. Araç kiralama ve belediye tadilatı yine revaçta!

ARAÇ KİRALAMA HASTALIĞI

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) iştiraklerinden biri olan Raylı Sistemler Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. (RAYŞİMAŞ), 1 milyon 700 TL ödeyerek araç kiraladı. 28 Şubat’ta gerçekleştirilen ihale, Motivasyon Seminer Turizm Organizasyon ve Ticaret Şirketi’ne verildi.

İhalenin, Covid-19 salgını yayılmadan 21 B kapsamına sokulması dikkat çekti. “Doğal afetler ve salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen ortaya çıkması” senaryosuna uygun olarak ‘ivedi’ şekilde yapılan ihale, TCDD “Ne kadar öngörülüymüş” dedirtti.

BİR BELEDİYE TADİLATINA HARCAMA, IBAN İLE TOPLANAN PARADAN ÇOK

Dikkat çekici bir diğer ihale ile Ürgüp Belediyesi, hizmet binasının yenilenmesine karar verildi. 19 Şubat’ta gerçekleştirilen ihale de yine her ne hikmetse, salgın öngörülmüş gibi 21 B kapsamındaki doğal afetler ve salgın hastalıklar senaryosuna uygun biçimde ‘acele’ yapıldı.

‘Yangından mal kaçırma ihalesine’ Mim Art Mühendislik Mimarlık İnşaat Taahhüt Turizm Gıda İmalat Sanayi ve Ticaret şirketi, tek yüklenici olarak katıldı. AKP iktidarı, IBAN ile korona salgını kapsamında bugüne kadar 1 milyon 752 bin TL para topladı. Oysa Ürgüp belediyesi hizmet binasına, 2 milyon 542 bin lira ödenek ayrıldı.

İŞÇİYE VERİLECEK 39 TL’NİN REKLAMI İÇİN BÜTÇE

Bir başka ihale ise Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SGK) medya yönetimi için verildi. Yine sadece bir firmanın teklif verdiği, adrese teslim ihaleyi 4 Gen Tanıtım Reklam Yazılım Danışmanlık Bilişim ve Hizmetleri isimli firma aldı. SGK’nin 10 aylık medya yönetimi için 252 bin TL ödenecek.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, pandemi kapsamında, ücretsiz izine gönderilen işçiye bin 177 TL ödeme yapmakla övünürken ihale verdiği firmayı 25 bin TL’ye aylığa bağladı. 1 Mart’ta anlaştığı bu firma ile ise işçiye vereceği günlük 39 TL’nin reklamını yapıyor.