Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidarda geçirdiği 20 yılın özeti kendisinin ortaya attığı “3 Y” ilkesinin ters yüz edilmiş hali olarak ifade edilebilir.

Çok sükseli bir tasarımdı: Yolsuzluk, Yoksulluk ve Yasaklar!

AKP ülkenin başına musallat olmuş bu kadersizlik üçlüsünü ortadan kaldıracaktı.

Kendileri de çok mağdur oluyorlardı. Partileri kapatılıyordu. Haklarında davalar açılıyordu. Hapislere atılıyorlardı. İtiraz etmek de yasaklanıyordu. Devlet ülke zenginlerine para pompalayan kontrolsüz mekanizma haline gelmişti.

AKP 20 yıl önce böylesi “ulvi amaçlarla” yola çıkmıştı. Demokrasi ve insan hakları açısından “aferini” hak ediyorlardı ve de “maşallahları” vardı. Başarı için de “inşallah” diyorlardı.

Yirmi yıllık yaşanmışlıktan sonra kendilerini en iyi anlattıkları alan “ekonomi” oldu:

-Parayı çok seviyoruz!

Ana arter böylesine “manevi” olunca “3 Y” de öyle uzaktan göründüğü kadar kötü değilmiş çizgisine vardılar.

Güzel bir zenginleşme dönemine girdiler.

Gazetelerin ve televizyonların yüzde 95’ini de bu zenginlik halkasına dahil edince ülke güllük ve gülistanlık hale geliverdi.

Her şey bu kadar nefis bir güzergâhta ilerlerken bazı nahoş haberler de kamuoyunun bilgisine sunulabiliyordu.

Mesela 2022’nin ilk üç ayında iflasını açıklayan esnaf sayısı 30 bine ulaşmıştı. Son 15 ayda 131 bin esnaf iflas etmişti!

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “dönülmez akşamın ufkunda” olduklarını CHP’li Erkan Aydın’ı yanıtlarken şöyle ifade ediyordu:

-2021’de 1 milyon 78 bin 18 abonenin doğalgazı kesildi. 2 milyon 970 bin 505 abonenin de elektriği kesildi!

Ülke güzelliğine limon sıkan haberler sayıları iki elin parmaklarını geçmeyen gazete ve televizyonlar aracılığıyla yayınlanabiliyordu.

Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele edecek olan AKP sahici gazeteler ve televizyonlarla mücadele yolunu seçti! Kendileri için en üst değeri kırbaç yaptılar, düzenli olarak para cezaları verdiler. En son “başarıları” da Evrensel gazetesinin resmi ilan hakkını iptal etmek oldu. Basın İlan Kurumu (BİK) eliyle zaten sıklıkla ilan kesme cezaları veriyorlardı. Tıpkı BirGün, Cumhuriyet, Sözcü’ye verdikleri gibi…

10 Ağustos 2022 tarihinde Anayasa Mahkemesi ilan kesme cezalarının basın özgürlüğü ihlali olduğuna karar vermişti. Şimdi aleni olarak “Biz Anayasa Mahkemesi falan takmıyoruz” diyorlar.

Peki, bu ortamın iktidara faydası ne kadar oluyor?

Onu da bizzat AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 22 Ağustos 2022 Pazartesi günü açıkladı. Önce “Başkalarının sularına değirmen taşımayalım” dedi. Ardından çeşitli olasılıkları sıraladı. Türkiye gemisinin fiziki yapısını anlattı. Sonra da en tedirgin edici müjdeyi verdi:

-Hepimiz boğulacağız!