Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) gecesini gündüzüne katıp çalışıyor!

Okullarda ders zili bugün çalıyor. Projeler hız kesmiyor. Çocuklara ilk derste, ‘15 Temmuz Darbe Girişimi’ anlatılacak. AKP ve Erdoğan propagandası yapılacak!

Öte yandan Bakanlık Müsteşar’ı açıkladı: Sayısı 300’ü bulan ders kitabının 58’inde Cemaat’e ait kavramları çağrıştıran ‘bilinçaltına yönelik mesajlar’ belirlendi. O kitaplar yok. Öğrenciler diğer kitapları masalarda hazır bulacaklar!

Aradığınız çocuklara ulaşılamıyor!

Darbe demişken… ‘Hayatın darbesi’ ve ‘Seçilmişlere darbe’yi de es geçmemek gerekiyor. Bunlar ne kitaplarda yazıyor ne de okullarda anlatılıyor. Hoş zaten okul filan da yok! Türkiye’de milyonlarca çocuk, AKP’nin dâhiyane projelerinin kapsama alanı dışında kalacak. Aradığınız çocuklara ulaşılamıyor! Çünkü… Daha önceki dâhiyane projeler meyvesini verdi… Eğitimde, dünyaya örnek bir model gelişti; çocuk işçiler yetişti. İşte bu yüzden bugün bir milyon çocuk, okul yerine işe gitti! Okuldan dönenlerin, yüzde 24’ü ise aile gelirine katkı sağlamak için işyerine koşacak. DİSK Araştırma Enstitüsü’nün (DİSK-AR) henüz geçen yılki raporu bu yönde.

Şırnak’ta sabah baskını

Peki, yıkılan, yakılan bölgede durum ne?

Şırnak’ta ‘Eski Köy’ de derler… Eğitimde pilot bir bölge!

Okul arifesi… Evleri yıkıldığı için 8 aydır sokakta yaşamaya mahkûm olan insanların çadırlarına baskın yapılıyor. Gözaltına alınanlar oluyor. Neden?

Kısa bir özeti var hadisenin. Devlet ‘fiilleriyle’ dile geliyor adeta: “Kardeşim, burayı terk edin diye evlerinizi başınıza geçirmedik mi sizin, çadır da ne?”

Yaşanan büyük sıkıntıyı ve ‘neden’ sorusunun cevabını HDP Şırnak Vekili Ferhat Encü detaylandırıyor:

“Sokağa çıkma yasağı, üç ay önce bitse de pratikte devam ediyor. Evlerin yüzde sekseni bu süre içinde yıkıldı zaten. Orta sınıf, Cizre’de, Silopi’de ev tutabildi. Kimileri büyük zorluklara göğüs gererek akrabalarının yanına taşındı. Ancak çok yoksul olanlar, kentin girişinde iptidai çadırlar kurup bunlara yerleşti. 2 bin aile yaşıyor. Bu da yaklaşık 10 bin kişi ediyor. Elektrik yok, su yok! Kış geliyor, perişan olacaklar! 4 kişiyi gözaltına aldılar. Ellerinde büyük bir liste var. Aileler göçe zorlanıyorlar. Asimilasyonun her türünü uyguluyorlar.”

Encü, ‘Belediyelere kayyumun’ aslında nasıl ‘insan hayatlarına kayyum’ olduğunu da kısaca özetliyor: “Ekmek bulamayanlara, belediyeler yardım ediyordu. Şimdi bu insanlar ne yapacak?”

Okul lüks!

HDP’li Encü Şırnak’ta ulaşımın adeta bir kâbusa döndüğünden de söz ediyor: “Bu nasıl bir kinmiş anlamadık gitti. Halkın, Şırnak yolunu kullanmasına ve şehre ulaşmasına engel oluyorlar. Şırnak beldelerinde 80 bin nüfus var. Buralardan şehre yarım saatte ulaşılacakken yolu kesiyorlar. Bu hat kapanınca araçlar mecburen Cudi’ye vuruyor. Tehlikeli ve meşakkatli bir yol, 3,5- 4 saati buluyor. Hastaneye ulaşım, okula ulaşım mümkün değil!”

Gelecek yok

Söz, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle bir kez daha okul çağındaki çocuklara geliyor. Özellikle çadırda yaşamaya mahkûm edilen ancak burada da huzur verilmeyen ailelerin ve çocuklarının durumlarını soruyoruz. Encü aktarıyor: “Bölgedeki çocukların tümü eğitimden bir yıldır yoksun. Çadırda yaşayan 10 bin nüfusun yaklaşık 3’te biri çocuk. Yine okula gidemeyecekler. Ancak biz öncelikle ‘İnsanlar kuru ekmeğe muhtaçlar, bu kışı nasıl geçirecekler?’diye düşünüyoruz. Evlerini yıktılar. Ama hiçbir proje üretmiyorlar. Barınma, sağlık, su, elektrik, ekmek, gelecek yok.”

MEB gecesini gündüzüne katıp çalışıyor…

Çocuklara ilk gün ‘darbe’ anlatılacak.

Peki; hayata, insana, ‘seçme özgürlüğüne’ darbe…

Çocuklar, iş yerinde, Şırnak’taki soğuk çadır içinde yaşayarak öğrenecekler… Zamanı gelince onlar anlatacaklar, geç olacak!

***

Şırnak’ta ‘termik santral’ kurnazlığı

Şırnak’taki asimilasyon politikasını iktidar ‘neyi sever’ ve neden ‘nefret eder’ sorularıyla biraz daha anlamlı hale getirebilmek mümkün. AKP mezhep ve etnik kimlikleri tek tip boyutunda görüyor. Rantı, peşkeşi ve doğa talanını seviyor. Tam bu noktada karşımıza Şırnak’ta yapılması planlanan 6 termik santral çıkıyor. Şırnak, termik santrallere ‘Hayır’ diyor. İktidar Kürt fobisiyle asimilasyon yolu izlerken, bölgeyi insansızlaştırarak projelerini rahat bir şekilde hayata geçirmeyi planlıyor. Rant tutkusu, mezhep ve etnik kimlik nefretiyle birlikte yol alıyor. Maraş’ta, Sivas’ta Alevileri bölgeden kovup ‘projeye kuvvet vermenin’ bir benzeri Bölge’de görülüyor. HDP Vekili Ferhat Encü konu ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Şırnak proje kapsamında. 6 termik santral yapılması planlanıyor. Bölge halkı buna karşı çıkıyor. O zaman da buraların boşaltılması zorunlu hale geliyor. Zulmün önemli nedenlerinden biri de bu!”