Malatya Doğanşehir’de meydana gelen ve 9 ay süren çocuk istismarının ardından dosyadaki gizlilik kararına yayın yasağı da eklendi. Karar, 15.01.2019 tarihli “Dokuz yaşındaki çocuğa organize cinsel istismar” başlıklı haberimiz yayımlanmasından bir gün sonra Doğanşehir Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı. Gerekçede şu ifadeler yer aldı: “5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve ilgili yasal mevzuat uyarınca mağdur […]

Malatya Doğanşehir’de meydana gelen ve 9 ay süren çocuk istismarının ardından dosyadaki gizlilik kararına yayın yasağı da eklendi. Karar, 15.01.2019 tarihli “Dokuz yaşındaki çocuğa organize cinsel istismar” başlıklı haberimiz yayımlanmasından bir gün sonra Doğanşehir Sulh Ceza Hakimliği tarafından alındı. Gerekçede şu ifadeler yer aldı: “5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve ilgili yasal mevzuat uyarınca mağdur C.N., hakkında haberlerin yayınlanması halinde kişilik haklarının daha fazla zedelenmemesi…”

Kişilik hakları ne zaman zedelendi?

Kararın ardından, akıllarda soru işaretleri kaldı; 4 kişi tarafından süren ve nüfusu 40 bini geçmeyen küçük ilçede fark edilemeyen istismar boyunca 9 yaşındaki C.N.’nin kişilik hakları zedelenmedi mi? Sosyal yaşamı ve ruhsal durumu bir daha onarılamayacak şekilde bozulmadı mı?

Bu soruları, ilçedeki iddialarla birlikte ele almak mümkün. Çünkü ileri sürülenler skandalı büyütüyor. Tecavüzcülerin korunduğu ve suçun, içlerinden sadece birine yıkılmak istendiği belirtiliyor. İddiaların odak noktasında ise AKP’li Doğanşehir Belediyesi Başkanı Vahap Küçük var.
Küçük’ün zanlılardan Belediye’de çalışan evli ve 3 çocuk babası M.D. (43) ile onun “olayla ilgisi olmayan” kardeşine kirvelik yaptığı belirtiliyor. Aynı zamanda yine M.D.’nin kardeşi de Küçük’ün odacısı olarak çalışıyor.

Bilgi yok, tehdit var

Yerel kaynaklar önceki gün Doğanşehir’deki iddialar konusunda, Belediye’ye gidip Küçük’ten bilgi almak istediler. Kendilerine önce, randevu verildi. Ancak uzun bir süre belediyede bekletildikten sonra Küçük’ün kendileri ile görüşmeyeceği bildiridi: “Bu konuda açıklama yapıldı, basın birimi ile görüşün.” Israr üzerine gözdağı verildi. Güvenlik birimleri tarafından gözaltı işlemi uygulanacağı söylendi.

Belediye Başkanına yazılı olarak, hem gazetecilere, yerel kaynaklara tehdit ve bunun nedenini, hem de “tecavüzcülerin korunduğu” iddialarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sorduk. Bu şahıslarla bireysel ve kurumsal yakınlıklarını da sorularımıza ekledik. Cevap alamadık.

Açıklama istenirken o, “Allah’a havale etti”

Doğanşehir Belediye Başkanı’nın yazılı açıklaması ise özetle şöyleydi: “Cinsel istismar ile ilgili Başkanlık Makamına ve şahsım hakkında yardım ettiğim gelen iftiralar arasındadır. Bununla ilgili açıklama yapma gereği duydum. Böyle ahlaksız bir olaya yardım eden şerefsizdir ve namusuzdur. Bu iftirayı bana atanları Allah’a havale ediyordum. Bu hassas olayı yaklaşan seçimlerden dolayı siyasileştirmeye çalışıyorlar ama başarılı olamayacaklar…”

İlk değil iddiası

Öte yandan 18 Ocak tarihinde Doğanşehir’de, 20 Nisan 2016’da yine bir taciz olayı yalanmıştı. Bu haber yerel bağımsız internet sitesi “Halk Gazete” tarafından anımsatıldı:

“AKP’li Başkan çocuk tecavüzcülerini kurtardı. Malatya Doğanşehir, Polat Köyü’nde 3 kişi 13 yaşındaki bir çocuğu kaçırarak silah zoruyla tecavüz etti. Fakat savcı tutuklama işlemi gerçekleştirecekken araya Vahap Küçük girdi.”

https://www.halkgazete.com/akp-li-baskan-cocuk-tecavuzculerini-kurtardi/12207/

Taktir kamuoyunun. Bu arada, ilçede olay açığa çıkınca, yürüyüş yapılmak istenmiş ancak polis buna izin vermemiş ve yöre halkının telefonlarını toplamıştı. Dün, halk ilçede tekrar toplanmak istedi, yaklaşık 300 kişiye güvenlik güçleri yürüyüş için izin vermese de atılan sloganlar dikkat çekti:

“Çocuk istismarına hayır, koruma, AKlama, yargıla!”