Para ile insan tutup topluma küfür ettiren iktidar olur mu?
Türkiye’deki 7 bin 340 Twitter hesabının, devlet bağlantısı ile operasyon yaptığı ve AKP ile işbirliğinde olduğu raporlandı. 21 Mart 2006’da attığı ilk tweet ile sosyal medyaya giren Twitter’ın, Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü (ASPI) ve Stanford İnternet Gözlemevi (SIO) ile yaptığı çalışma önemli bilgileri ortaya koydu.
Sosyal medya devi, Çin ve Rusya ile birlikte, 25 Nisan 2011’den beri Türkiye’de kullanılan Twitter’da aktif olan toplam 32 bin 242 hesabı sildi. Türkiye’de AKP’ye bağlı 7 bini aşkın hesabın, Erdoğan’ın söylemlerini yayarak toplum mühendisliği yaptıkları, saldırgan içeriklerle karşıt fikirli kullanıcıları hedef aldıkları saptandı.
PARALI TROL DEVRİNİN BAŞLANGICI
Toplam 37 milyon paylaşım yapan trollerin, AKP tarafından fonlandıkları belirtildi. “Para ile insan tutup, topluma küfür ettiren bir iktidar olur mu?” Sorunun cevabını Twitter’ın araştırması verdi. Rapordan iktidarın, ilk paralı trol hamlesini, 2013 yılındaki Haziran Direnişi ile birlikte yaptığı da görüldü.
BOZULAN KİMYA VE YİTİRİLEN MEŞRULUK
Gezi’de, kamuoyu algısını değiştirmek ve muhaliflere tepki için işe alınan 6 bin trolün o günlere ait pek çok anlamı olduğu anlaşılıyor: “Penguen medyası” yetmemiş, Erdoğan, sokaktaki sertliği sanal ortama da taşımaya karar vermiş, özgürlük, demokrasi ve adalet isteği karşısına küfür, tehdit, hakareti koymuş! Bozulan kimyası ile meşruiyet kaybında çıta atlamış.
İÇERİK ÜRETEMİYORLAR
Çalışma AKP, Erdoğan ve bağlı ilişkiler konusunda ve onlar açısından son derece elem bir durumu da gözler önüne seriyor. Troller içerik üretemiyor! Konuya dair emsal raporlanmış. 2019’da, Suriye'nin kuzeyine düzenlenen operasyona destek için aktive olan trol ordusunun, içerik üretemediği tespit edilmiş.
Siyaseti tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet güzellemesine indirgeyen, “yerli-milli” edebiyatı ile düşman arayan, komplekslerden beslenen iktidar, toplumsal çözümlerden uzak. Saray rejimin Twitter’a yansıması da açık: Toplumsal olaylardan bihaber, küfürbaz troller, paralı AKP askerleri!
Sanat ve fikir üretemeyen AKP iktidarı, sık sık karşısındaki mahalleden, çalıntı ve alıntı yapıyor. Trolün sahtesi gibi gerçek kimliklisi de var. Rapordan sonraki ilk adım, devşirme sanatçılar dönemini, devşirme fenomenler dönemine taşımak olabilir.
YENİ ARAYIŞLAR
Kafasını “dijital olanaklara” takan AKP Genel Başkan Yardımcı Mahir Ünal’ın "tutmayan” yeşil top ve bayrak uygulaması ile etik-milli kurallara vurgu yaptığı akım, iktidarda yeni bir arayışın habercisi. Sosyal medyada “10 trol gücündeki”, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a verilen önem de öyle! İletişim Başkanlığının, “Bakanlığa” dönüştürülmesi de şaşırtıcı olmaz.
Twitter’ın araştırma ve raporlamada yardım aldığı Stanford, trollerin usturuplu olarak iktidardan talepte bulunduklarına da değiniyor. Kimi zaman vatan-millet-Sakarya vurgusu dışına çıkıyorlar. Devlette kadro, atama, kredi borçlarının silinmesi gibi konularda hükümete baskı yapıyorlar.
TEK DERTLERİ MENFAAT
Stanford’a göre bu talepleri dile getiren hesapların iktidar ile bağı net olarak ortaya konulamadı. Buna rağmen organize hareket yeteneğine sahip bu gruplar da “trollük müessesesi” hakkında bilgi veriyorlar: Genel olarak tüm eylemleri menfaat üzerine kurulu.
AK GENÇLER VE PELİKANLAR
Raporun Türkiye ile ilişkili bölümündeki ilginç noktalardan biri de, trol tweetlerinin belli odaklardan çıktığını gösteriyor. Raporda, AKP Gençlik Kolları’na vurgu yapılıyor. “Tek odak” yönündeki işaret, Ak Gençlik’in yanı sıra “Yalı” ve “Pelikan çetesini de bir kez daha gündeme getiriyor.
Trollerin en çok iletişime geçtikleri hesaplar arasında Cumhurbaşkanı, damat, Adalet Bakanı ve eski Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek var. Erdoğan ile 1.7 milyon kez iletişime geçilmiş. Bir biat şeması gibi. Diğer isim ve onları temsil eden kurumların anlamı ise şu: Troller yama yapma konusunda ellerinden geleni yapıyor.
İPUCU VERİYORLAR
Troller, Gezi, başkanlık seçimleri, Türkiye’nin dış politika hamleleri gibi önemli dönemeçlerde etkin rol aldılar. En çok HDP’ye ve iktidarın gerek duyduğu dönemlerde CHP’ye yüklendiler. Twitter’ın raporuna göre iktidarın atacağı adımları trol hareketlerinden anlamak mümkün.
Zor günlerde, zor durumda kalan halktan “Biz bize yeteriz” kampanyası ile IBAN isteyen iktidar, zorda kalınca, vergilerimizle adam tutup, “Biz size söveriz” kampanyası yapıyor. Klasik devlet anlayışı AKP ile temize çekiliyor: Her şeyi devletten beklemeyin, gereken neyse onu yaparız!
Altun, sosyal medya platformunun “Trol avını” eleştirip, deklarasyon yayımladı: “İfade özgürlüğüne darbe! Bu mecra ideolojik kara propaganda makinesine döndü.” Trollerle ayar verilen ülkenin İletişim Başkanı da adeta “Meşru değiliz” itirafı yapıyor!