Roboski'de ne olduğunu mağdurlar anlattı: 'Katır inadını' geçti! Provokasyon

ERK ACARER@eacarer

Roboski’de olanların çoktan ‘katır inadı’ noktasını geçtiğini anlıyoruz. İki gündür yaşananları, tanıklar ve mağdurlarla birlikte masaya yatırdığımızda, ortada açık bir provokasyonun olduğunu görüyoruz. Gerçekte Roboski’de ne oluyor? Bu soruyu mağdurlar “Çok tehlikeli bir oyun içindeler!” sözleriyle değerlendiriyor. 34 yurttaşımızın, TSK uçakları tarafından katledildiği Roboski’de, son günlerde sınıra yoğun askeri sevkiyat yapılıyor. Roboski halkı, “Sevkiyatın durdurulmasını istediğimiz için bize tekbirlerle saldırıyorlar, kadınlarımızı ve çocuklarımızı darp ediyorlar” diyor.

Roboski - Der Başkanı Veli Encü “Aslında iki aydır bu saldırılara maruz kalıyoruz” diyerek anlatıyor: “Büyük bir askeri sevkiyat var. Sınır ticaretine karşı çıkan devlet şimdi de yaylaya çıkmamıza, arazilerimizi ekip biçmemize ve hayvanlarımızı otlatmamıza izin vermiyor. Kısa bir süre önce Andaç köyünde bir kişiyi feci şekilde dövdüler, bir çobanı darp ettiler. Bizim dört yıllık adalet arayışımızı, bu şekilde yanıtlıyorlar.”

İki oğlu gözaltında tutulan Roboski Muhtarı Suat Encü ise, “Aslında bizim sınır taşımız 2 kilometre uzakta. Asker ise, kafasına göre bir sınır uydurmuş. Buraya kimseyi yaklaştırmıyor! Tarlalarımız, hayvanları otlattığımız alan ve piknik yaptığımız yerler askerlerin tuttuğu noktada. Köyümüzde de bir ambargo, abluka var! Yüzlerce asker köyümüzde dolaşıyor. Açık bir cezaevi gibiyiz!” diyor.

Muhtar Encü’nün aktardıkları hayret verici ve can sıkıcı bir boyutta. Encü, “Yaşadıklarımızdan bıktık” diye devam ediyor: “Bu baskı, bu şiddet anlaşılır gibi değil! Bizi isyana teşvik ediyor. Öyle yorulduk ki, birkaç köy birleşip 5 bin kişi bir araya geldik. Her şeyimizi, evlerimizi, hayvanlarımızı, arazilerimizi bırakıp Irak tarafına geçmek istedik. Orada akrabalarımız var. Ama set çekip buna da mani oldular!”

“Özellikle yeni Vali, Ali İhsan Su’nun atamasının ardından baskı daha da arttı” diyen Encü, şöyle sürdürüyor: “Derin yapılar iş başında. Öyle kin dolular ki! Asker kadınları, çocukları darp etti. Tekbirler ve kahkahalarla köye saldırdılar. Tabur komutanı, ‘köyünüzü dümdüz ederim’ diye tehdit etti!”

Encü, “Sanki HDP’nin barajı geçmiş olmasının intikamını bizden alıyorlar” derken, öksüz muamelesi görmekten de bıktıklarını aktarıyor.

Muhtar Suat Encü, özellikle önceki gün yaşananları şu sözlerle özetliyor: “Hadi askeri yığınağa mani olduk diye saldırdınız, peki neden sahur sonrası hiçbir şey yokken bu tavrınızı sürdürdünüz. Uyurken adeta katliam yapmaya çalıştılar. Köyün içine girip sağa sola rastgele ateş açtılar. Hayvanlarımızı vurdular. Yine beş katırımız öldü. Evlerimizde, arabalarımızda kurşun delikleri var! Aşırı derecede gaz bombası atıp, kurşun yağdırdılar.”

Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ise son günlerdeki gelişmeleri özetle şöyle değerlendiriyor: “Roboski katliamını Meclis’te fazlaca dillendirmemizden şikayetçiler. Yüzleşmek ve uzlaşmak yerine cezalandırmayı tercih ediyorlar. Yeni ölümler istiyorlar. Biz sınıra sevkiyat yapılmasını değil, kalıcı barışın gelmesin istiyoruz. Roboskilelirin adalet istemini cop, kurşun ve biber gazı ile bastırmaya çalışıyorlar. Köyde, sabaha karşı terör estirdiler. Girilmedik sokak, bırakmadılar. Tam bir katliama girişimi yaşandı. Yol kapanmasına karışı saldırıyı bir nebze anlarız, alıştık. Ancak uyuyan insanların evlerinin taranmasının hiçbir izahı olamaz. Akıllarını başlarına alsınlar, biz her şeye rağmen barıştın yanayız. Yarayı kaşımasınlar, yeni ve kimsenin kapatamayacağı büyük yaralar açmasınlar!”