Google Play Store
App Store

Silah yatırımlarını, silahların nereye sevk edildiğini, petrolün nereden geldiğini ya da uyuşturucu rotasını izlerseniz, ülkede ne olduğunu ve siyasi iktidarın niteliğinin nereye evrildiğini de anlarsınız. AKP, iktidara geldiği günden beri inşaat sektörüne sadık kaldı.

İNŞAATTAN SİLAHA

Neoliberal, siyasal İslamcıları özetleyen en iyi klişelerden biri; “İnşaat Ya Resulallah” ifadesiydi. Fakat işlerin tamamen inşaat ile yürümeyeceği anlaşıldı. 2010’da Suriye’de başlayan çatışmalarla savaş ekonomisi keşfedildi. Bu, NeoOsmanlı ve ümmet fikri ile jelatinlendi ve topluma sunuldu.

Savunma şirketleri, ‘fetih’ ve ‘vatan savunması’ propagandaları ile birlikte şişti. 2020 Defense News Top 100 Listesi’nde 7 Türk firmasının olması zirvenin göstergedir. Türkiye’de silah, güvenlik ve savunma işi Sedat Peker’in anlattıkları çerçevesinde aracı faaliyetlerle de şekillendi.

ARACILAR

Savunma Sanayi Başkanlığı, İstihbarat ve İçişleri Bakanlığı ile ortak bir havuz oluşturduğu anlaşılan EKBA Holding’in sahibi Cihan Ekşioğlu, iddiaya göre, İsrail firmasından aldığı 3 milyon dolarlık yazılımı 50 milyon dolara devlete sattı. Yurtiçine mermi, 3. dünya ülkelerine silah satışı, işin ya da ‘havuzun’ parçasıydı.

YANDAŞLAR

İktidar paydaşı Sancak Grubu ve Saray’ın ‘öteki damadı’ Selçuk Bayraktar’ın teknoloji şirketi ‘kaynakları’ iyi kullandı. Bu ‘yasal’ yollar ise hem kamu kurumlarının içini boşalttı hem savaşları körükledi. Yandaş ve aile servet kazandı! Türkiye’nin son savaş oyunu bölgesi Libya’daki İHA ve SİHA’lar ile BMC tanklarına bakmak bile yeterlidir.

KAÇAKÇILAR

Silah işi ‘kaçak’ üzerinden de şekillendi. Eski Doğu Bloku ve eski Yugoslavya ülkelerinden alınan silahlar, sayısı mantar gibi çoğalan Türk savunma şirketleri tarafından pazarlandı. Ukrayna ya da Sırbistan’dan Suriye ve Libya’ya uzanan çizgide yine bir havuz sistemi oluştu.

Bugün ısrarla Ukrayna’dan istenen ve silah kaçakçısı olduğu iddia edilen Özel Kuvvetler Komutanı subayı Gökhan Nuri Bozkır gibi isimler, henüz 3 yıl önce Türkiye’de kurulan savunma şirketleri ile iş yapıyor, o şirketler ise Savunma Sanayi Başkanlığı ile çözüm ortaklığına giriyordu.

PETROL İŞİ

Ekonomik kaynaklardan biri ise petroldü. IŞİD, Suriye’de sadece savaş vekâletinin değil ekonomik vekâletin de bir parçası oldu. Aracılar kazandı ve yine havuza para aktarıldı. Açık kaynaklar bile IŞİD-petrol ortaklığında kimlerin kazandığını anlatır.

Ama bu kârlı iş hem yüksek riski hem de IŞİD’in etki alanını yitirmesi ile çabuk bitti. Fakat izlerinin silinmesi mümkün değil. Petrol gibi silah işinin de tadı kaçtı. 2020 Defense News Top 100 Listesi’ndeki 7 Türk firmasının, 2021’de 2’ye düşmesi bunun sağlaması. Zirve yılları geride kaldı.

KRİZ, ÇÖKÜŞ, KOKAİN

Peki artan ekonomik kriz hangi yeni sektöre yatırım yapılmasına yol açtı dersiniz? Hem sorunun cevabını hem iş yapanları hem de ortaklıkları görmek için Brezilya’nın Fortelaza Pinto Martins Havalimanı’na gitmemiz yeterli. 4 Ağustos’ta Türk jetinde bin 304 kilo kokain yakalandı.

ACM Air pilotu ve İspanyol yolcu tutuklandı. Olay gerçekleştikten kısa bir süre sonra yaptığımız haber ile kamuoyuna, uçağın nihai hedefinin Brüksel olduğunu duyurmuştuk. ACM Air’in açıklaması bilgiyi doğruladı.

Ancak başka noktalara da dikkat çekmiştik. Emin olun bunları da uçağı çalıştırıp kaçmak isteyen V.D. adlı pilotun soruşturma evrakından okuyacağız. Yine de bir kez daha anımsatalım. Uçak Şehmuz Özkan’a ait. ACM yöneticisi Çiğdem Özkan bir dönem AKP aday adayıydı.

BORÇ ÖDEMEYİP UZAK SATIN ALABİLMEK!

Özkan’lar 2019’da kaçakçılık ve yolsuzluk şaibeleri ile kapatılan Affan Petrol’ün sahibiydi. Esas faaliyeti acentecilik olarak görünen şirket, 2018’de 1 milyar 59 milyon TL ile ‘vergi borcu’ rekortmeniydi. Hacizden kaçmak için konkordato ilan edilmişti. Bu 2017’de devlete ait ‘TC GAP’ ve ‘TC ATA’ uçaklarını satın almış olmasından da anlaşılıyordu!

Kokain ile yakalanan TC GAP, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan alınmış ve yeni ismi ile TC-GVB olarak tescil edilmişti. Uçak Turgut Özal döneminden kalma. Herhalde ülkede, kokain taşıyan uçaklar, yangın söndürme uçaklarından daha dayanıklı oluyor! Mürettebattaki pilotun isminin V.D. olduğuna da operasyondan hemen sonra dikkat çekmiştik.

Aynı zamanda önemli bir iddiayı da gündeme getirmiştik: “V.D. emekli bir komutan. Önemli bir ameliyat geçirdi. Havacılıkta rahatsızlığı nedeni ile emekli edilen kişinin lisansı iptal ediliyor. Peki, V.D.’ye, Sivil Havacılık’tan nasıl olup da yeni lisans çıkartıldı?” Herhalde bu da sorgu ve iddia tutanaklarına yansıyacaktır.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan alınan uçak bizi başka şüphelere de götürebilir mi? Mesela silah işine? Ethem Sancak’ın Şehmuz Özkan ile dostluğu bu perspektiften ilginç bir nokta. Özkan ailesinin petrol işi ile ilgilenmesi de şaşırtıcı. Savaş politikaları temelinde sektörlerin silah ve petrol sırası ile kurulduğunu aktarmıştık.

Petrol işi sırasında Özkan ailesine ait AFN plakalı bir aracın görüntülerini de yayınlamıştık. Hem de konsolosluk plakası olarak tescillenen CC kodu ile. Şimdi bazı işler bitti. Acaba bu nedenle mi aylardır, bu kadar yüksek miktarlarda uyuşturucu yakalanıyor? Daha önemlisi… Türkiye iyiden iyiye illegal işlere mi düştü?