Eskişehir’de Haziran 2013’te polisler ve fırıncılar tarafından katledilen Ali İsmail Korkmaz’ın aylardır süren davası sonuçlandı. Elbette adalet yerini bulmadı! Hangi ceza 20 yaşında hayat dolu bir delikanlıyı geri getirebilir ki? Türkiye’de öyle bir devlet yapısı bulunuyor ki, devlet düzenli olarak katillerin yanında yer alıyor!.. Önce yargıdan kaçırıyor, delilleri karartıyor, imha ediyor, unutuyor, saklıyor, siliyor, sanıkları –hele cinayet işlemişse- özenle koruyup kolluyor.

Bu defa farklı oldu! Başta ailesi olmak üzere yürekli insanlar Ali İsmail’in katillerinin peşlerini bırakmadılar. Her duruşma için Kayseri’ye aktılar. Katilleri mahkeme önüne diktiler. Cinayet bütün çıplaklığıyla ortaya serildi.

Ama ne yapalım ki, mahkemeler de devletin önemli bir parçası. Çok uzağa gidemedi. Son tekmeyi de o attı. Böylece bir kez daha tescil edildi ki:

-Burası bir Tekme Cumhuriyeti!  

***

Maraş Katliamı sürüyor

‘Beni Sen Öldür!’

Araştırmacı Aziz Tunç “Maraş Katliamı” konusunda şimdiye kadar yapılagelmiş en kapsamlı çalışmanın ikinci kitabını da yayımladı. 2011’de birinci kitabını “Maraş Kıyımı” adıyla yayımladı. Geçen aralık ayında da “Beni Sen Öldür” adlı ikinci belgesel çalışmasını kamuoyunun ilgisine sundu.

Ama ilk “büyük ilgi” yargıdan geldi!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kitapla ilgili olarak Aziz Tunç’a soruşturma açtı. Peki bunu neden yaptı?

Ramazan Tutal adlı bir vatandaşın suç duyurusu başvurusuna istinaden!...

Dosyadaki bilgilere göre Ramazan Tutal, ateşli silahlarla, mermi bulundurma, yaralama ve hırsızlık suçundan şu anda cezaevinde yatıyor.

Tutal’ın dilekçesinde öyle satırlar var ki, bir hırsızlık mahkûmunun bu denli hukuk bilgisine sahip olması insana parmak ısırtıyor!!! Bu “kader mahkûmu” kardeşimiz el yazısıyla şunları yazmış:

“Kitapta yer alan yalan yanlış bilgiler, toplumu kin ve nefrete sürüklediği… Bunun bir suç olduğu… TKC’nin 1. maddesi 1. bendinde açıkça belirtildiği üzere kamu düzenini ihlal olduğu…”

Çok açık ki, bu mektup bu zavallıya yazdırılmış!.. Zaten suç duyurusu Nedim Şener’in kitabı tanıtan yazısı nedeniyle yapılıyor. Ortada “kitabı okudum” diye bir cümle de yok!

Ama… İstanbul Cumhuriyet Savcılığı bu başvuruyu çok ciddiye alıp hemen işe koyuluyor!!!

Maraş Katliamı’nda ölenler yetmemiş! Onların yaşadığı acılar karşısında bir saygı duruşu niteliğindeki bu çalışma nedeniyle Aziz Tunç’a ödül verilmesi gerekirken, dava açmanın yolları aranıyor. Açık olarak görülen bir şey var.

-Maraş Katliamı sürüyor! 

***

Batman’ın ilkleri

Sadece Güneydoğu Anadolu’nun değil Türkiye’nin de en iyi gazetecileri arasında olduğunu kanıtlamış Batmanlı Arif Arslan doğup büyüdüğü kentin hayırlı evladı olduğunu gösterdi: Batman’ın kitabını yazdı!

Arslan’ın “Yüz Yüze Batman” adını verdiği belgesel nitelikle kitabında Batman’ın doğuşundan başlayarak günümüze kadar geliyor. 1949 yılında Batman’da 14 ev var, bunun da 7’si kerpiçten… Bunu petrolcü Hasan Hüseyin Ural anlatıyor. İlk kaymakam Altay Kancaal ise kamu görevinden istifa edip, TPAO’ya girip petrolcü oluyor. Kentin ilk terzisi Mehmet Zeki Demir, ilk cümbüşçüsü İsmail Kurt, ilk kırtasiyeci Şevket Çelebi… Arif Arslan kentin sözlü tarihini ortaya çıkartan çok değerli bir çalışma ortaya koymuş.

Ama şimdi sıkı durun! 1968’de Hürriyet’in düzenlediği “Altın Mikrofon” yarışmasını TPAO Orkestrası kazanıyor! Hem de Moğollar, Erkin Koray, Mavi Işıklar, Cem Karaca, Apaşlar, Mavi Çocuklar, Selçuk Alagöz, Kalgısızlar gibi müziğin devleri arasından sıyrılarak…

Arif Arslan Batman’da mesleğimizin yüz akı bir imzasıdır!  O ne yazarsa doğrudur! Bugüne kadar aldığı sayısız basın ödülleri de bunun kanıtıdır!