Google Play Store
App Store

Dünya dehşet verici sorunlarla boğuşa dursun geçtiğimiz yıl “ultra-zenginler” safına 31 bin kişi daha katıldı. Yükselen borsalar ve emlak fiyatlarının hızlı artışı bu sonuçta etkili oldu.

İngiliz danışmanlık kuruluşu Knight-Frank’ın raporu ultra-zenginleri 30 milyon dolardan fazla serveti bulunan bireyler olarak tanımlıyor. Bu kriteri karşılayan zenginlerin oranı 2019’da %6 artarak 513 bin 244’e ulaştı. Daha mütevazi bir servete sahip, varlıkları 1 milyon doları geçen dünya vatandaşı sayısı ise tam 50 milyon kişi.

Hatırlanırsa 2019 %2,9 büyümeyle dünya ekonomisinin yavaşladığı bir yıl oldu. Ancak düşük faiz ortamının da yardımıyla zenginler servetlerine servet katmakta zorluk çekmedi. Servet yöneticileri yaptıkları ankete dayanarak, 2019’da müşterilerinin %63’ünün zenginleştiğini, sadece %11’inin servetinin azaldığını ifade ediyorlar.

EN FAZLA ULTRA-ZENGİN AMERİKA’DA

Ultra-zenginlerin 240 bin 575’i ABD’de yerleşik. Onu 61bin 587 kişiyle Çin, 23 bin 78 kişiyle Almanya izliyor. ABD’de 18 milyon 520 bin tane de serveti 1 milyon doları aşan birey bulunuyor. Bu rakam Çin’de 7 milyon 351 bin iken, Japonya bu kategoride 3 milyon 652 bin üyeyle üçüncü sırada yer alıyor.

Serveti 1 milyar dolar eşiğini aşanların sayısı ABD’de 631, Çin’de 316, Almanya’da ise 129. Birleşik Krallık’ta 71, Fransa’da 50, Japonya’da sadece 39 dolar milyarderi varken, bu sayı Hindistan’da tam 104’e, Rusya’da 103’e yükseliyor.

2020 Servet Raporu’na göre, önümüzdeki 5 yılda en hızlı servet artışı Hindistan’da gözlenecek. 30 milyon doları aşkın mal varlığına sahip olanların sayısı %73’lük artışla 5.986’dan 10.354’e sıçrayacak. Diğer Asya ekonomilerinde de 2024’e kadar Vietnam’da %66, Çin’de %58, Endonezya’da %57 oranında olmak üzere ultra-zengin patlaması yaşanacak. Bu arada Dünya Bankası verilerine göre yoksulluk sınırı altında bulunanların, yani günlük geliri 5.50 doların altındaki kişilerin oranı Hindistan’da %87, Çin’de %27, Vietnam’da %29!

TÜRKİYE’NİN DE 1913 ULTRA-ZENGİNİ VAR

Rapora göre 2019’da Türkiye’de 1913 ultra-zengin bulunuyor. Bu rakamın 2024’te 2 bin 236’ya tırmanması bekleniyor. Daha 2014’te 2025 ultra-zengin varken, ekonominin krize girmesi sonucu, özellikle de TL’nin değer yitirmesi nedeniyle servetlerin dolar bazında gerilediği görülüyor. Buna karşın aynı dönemde serveti 1 milyon doları geçenlerin sayısı 164.938’e yükselmiş durumda. Türkiye’deki dolar milyarderi sayısı ise 27 kişi olarak veriliyor.

Rapor ultra-zenginlerin mal varlıklarının %23’ünün hisse senedi portföylerinde park edildiğinin, üçte birinin ise gayrimenkullerden kaynaklandığının altını çiziyor.

2019’daki yatırım plasmanlarının %27’si emlak, %23’ü hisse senedi, %17’si tahvile giderken, %11’i nakit tutulmuş. Koleksiyon varlıklarına %5, altın ve değerli madenlere ise %3 tahsis yapılmış.

Raporda “Arzu Nesneleri” diye de bir bölüm var. Rafine zevkleri bulunan ultra-zenginlerin klasik arabalar, şarap, sanat eserleri, viski ve elmas koleksiyonları yapmaya yöneldikleri anlatılıyor. Ancak bu mutena zevklere sahip olanların isimlerini zikretmekten kaçınılıyor.

Bakın burası önemli! Ülkemizde de Hermes tarzı çantaların tiryakileri bulunduğu herkesin malumu. Hepsi Himalaya krokodil derisinden imal edilmiş, çerçeveleri som altından The Kelly (241 bin dolar), The Constance (89 bin dolar) ve The Birkin (386 bin dolar) tarzı çantalara büyük rağbet olduğu raporda vurgulanıyor.

ULTRA-ZENGİNLER 2020’DE KÂBUS MU YAŞAYACAK?

Henüz korona virüsünün önü alınamamış durumda. Tüm dünyada borsalar düşüyor. OECD en son Dünya Ekonomik Görünüm raporunda 2020 küresele büyüme tahminini %2.4’e indirildi. Bu koşullar geçerliyken ultra-zenginlerin servetlerinin de erozyona uğraması doğal değil mi? Bloomberg’den Ben Steverman’ın 6 Mart 2020 tarihli haberine bakılırsa hayır. Çünkü düşük faizler ve borsa değerleri zenginlere vergilerden kaçınma fırsatı verecek.

Eğer ultra-zenginseniz ticari uçuşlar yerine özel jetinize binip virüs riskini azaltabiliyorsunuz. Dünyanın önde gelen doktorlarının gözetimi altında gelişmeleri izleyebiliyorsunuz. Salgının daha da yayılması halinde gözlerden ırak sayfiyelerde kendinizi koruma altına alabiliyorsunuz. Elinde nakit bulunanlar dip yapmış havayolu şirketleri ve otel zinciri hisselerine yönelerek riski fırsata bile çevirebilirler.

Bloomberg’in haberine göre ABD’de ultra-zenginlerin maliyeye % 40 vergi ödemeden varlıklarını çocuklarına veya torunlarına aktarmalarına olanak tanıyan dolambaçlı bir sistem var.Özellikle düşük faiz ve irtifa kaybeden borsa endeksi ortamında bu mekanizmanın işlemesine olanak tanıyor.

Kağıt üzerinde hisselerinizi veya gayrimenkullerinizi ailenin gençlerine borç vermiş görünüyorsunuz. Eğer bu varlıkların fiyatı yükselirse, vergisiz biçimde mülkiyet onlara dönüyor. Düşüş görülmesi halinde ise varlık bağışı yapana geri dönüyor. Sistem oldukça kompleks görünüyor. Ancak iş aleminin yayın organı Bloomberg tereddütsüz bu yorumu yapıyorsa, bir bildiği vardır demek herhalde en doğrusu.

Özetle, öyle bir dünya düzeni içerisinde yaşıyoruz ki, anlaşılan atılan para yazı da gelse, tura da gelse kazananlar zenginler oluyor.