100. yıla giderken nasıl bir Cumhuriyet?

Hazırlayan: Mustafa Kömüş

Cumhuriyet 97’nci yılına girerken bugüne kadarki en büyük gerici darbeleri şüphesiz AKP iktidarı döneminde yedi. Cumhuriyet’in kazanımları birer birer yok ortadan kaldırılırken bugün kutlama yapmak isteyenlere bile engel olunuyor.

“100. yıla giderken nasıl bir Cumhuriyet?” yazı dizimizde bugün Prof. Dr. Taner Timur ve Zeki Sarıhan’ın değerlendirmeleri var.


Prof. Dr. Taner Timur, AKP’nin ve Erdoğan’ın özleminin her zaman hilafet ve saltanat olduğunu ifade etti. Timur, bugün Anayasa Mahkemesi kararlarının dahi uygulanmadığını ve hukukun yok sayıldığını vurguladı. Erdoğan’ın “Milli Görüş gömleğini çıkardık” söylemine de değinen Timur, bunun tamamen bir taktikten ibaret olduğunu görüldüğünü aktardı. Zeki Sarıhan ise Cumhuriyet’in halkçı yönünün ortadan kaldırıldığına dikkat çekti. Buradaki en büyük görevin sola düştüğünü vurgulayan Sarıhan bugün en doğru sloganın ‘Halkçı Cumhuriyet’ olduğunu ifade etti.

***

Mızrak çuvala sığmıyor

"Bugün Türkiye’de biçimsel demokrasiyi bile yok eden gelişme, aslında yeni Anayasa ve başkanlık rejimi değildir; bunların dahi yok sayılmasıdır. Cumhur İttifakı içerdeki çöküntüyü hayali “dış zaferler”le perdelemeye çalışıyor ve bu da krizi daha da derinleştirme potansiyeli taşıyor."

Taner Timur yazdı

***

Cumhuriyet’i demokrasi ile taçlandırmak

Zeki Sarıhan yazdı

***

İkinci yüzyılda büyük dönüşüm

"Güçlü devlet anlayışı 2020 Türkiye’sinde tek kişinin devleti haline geldi. Devleti kurmak ve güçlendirmek Cumhuriyetin ilk yüzyılında temel görevken ikinci yüzyılda devleti demokratikleştirme ve devlet gücünün kullanımını sınırlandırmak temel görev durumundadır."

İstanbul Milletvekili/ CHP PM üyesi Doç. Dr. Yunus EMRE yazdı

***

Bugünkü rejim demokratik değil

Sosyal Bilimci Prof. Dr. İlhan Tekeli AKP’nin Cumhuriyet’le hesaplaşmasını ve kazanımlara yönelik saldırılarını yorumladı.

Laikliğin içinin boşaltıldığını vurgulayan Tekeli, bugünkü rejimin demokratik olmadığını vurguladı.