Avrupa Birliği üye ülke liderleri, “İnternet güvenliğini nasıl sağlarız?” diye, geçen hafta Budapeşte’de iki gün süren bir toplantıda bir araya geldiler. İsveç’i bu toplantıda Dışişleri Bakanı Carl Bildt temsil etti. Bakan Bildt, Macaristan’a sağlam bir heyetle çıkartma yaptı. Yanında, bakanlık çalışanlarının yanı sıra, doktoralı internet araştırmacısı Marcin de Kaminski’yi de götürdü. 1981 doğumlu Kaminski, 5 milyon kullanıcısıyla dünyanın en ünlü web tabanlı kopyalama ve dijital içerik dağıtma sitesi olan Pirate Bay’ın kurucuları arasında sayılıyor. Ambleminde bir korsan gemisini kullanan Pirate Bay sitesinin çalışmaları, İsveç’te korsan paylaşıma göz yumdukları gerekçesiyle dava konusu olmuş, aynı adla anılan bir yasal düzenlemeyle internet üzerinden korsan film, müzik veya dijital içerikli her hangi bir dosyanın indirilmesine ve paylaşılmasına ciddi para cezaları getirilmişti.

İsveç’in dışişleri bakanının, korsan gemisinden bir doçentle Tuna Nehri’nde yelken açması toplantının ilk günü çok havalı bir girişim gibi görünse de cuma günü, İsveç’in rüzgârı fena kesildi. Bakan Carl Bildt, Macaristan’da AB üyesi diğer ülkelerin liderleriyle “Nasıl yapar da siber saldırıları önleriz?” konusunu tartışırken İsveç çoktan yangın yeriydi. Cuma günü saat 14 itibariyle İsveç’te aralarında İsveç Parlamentosu, İsveç Gizli Servisi, merkez bankası, güvenlik kuruluşları, savcılık ve mahkemelerin internet sayfalarının bulunduğu devletin 16 kurum ve kuruluşunun sitesi çökertildi. Günlük yaşamın bilgisayar üzerinden döndüğü, kesintisiz hızlı internetin ve erişilebilirliğin mutfaktaki ekmek kadar hayatsal önem sırasına konulduğu İsveç’te, bilgisayar korsanları hayatı felç ettiler.

Özellikle devlet kurumlarının sitelerine saldıran bilgisayar korsanları, Anonymous diye bilinen aktivist grubuna mensup. Sosyal, ideolojik ve politik mesajlarını, teknolojiyi kullanarak ortaya koyan Anonymous grubu, İsveç’i Wikileaks’e destek vermek için hedef seçti. Açıkladığı belgelerle gündem belirleyen Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange hakkında İsveç’te çıkartılan tutuklama kararı ve Assange’ın içine düştüğü durum Anonymous’un saldırı oklarını buraya çevirdi.

Anonymous grubu, bu eylemi, günler öncesinden Youtube üzerinden tarih ve saat vererek duyurdu. Eylem başladıktan yirmi dakika sonra, tamamen çalışamaz duruma gelen İsveç Merkez Bankası’nın internet sitesinin ilk sayfasında, gün boyu, teknik sorunlar yaşandığı ve sitenin her sayfasına ulaşımın zor olduğu notu yerleştirildi. Aynı saatlerde İsveç Gizli Servisi’nin sitesi de çöktü. Gizli servis SAPO’nun basın sözcüsü Sara Kvarnström, konuyu kurum adına “Sayfamıza karşı artan bir aktivite görüyoruz, bu da ulaşılabilirliği etkileyebilir” açıklamasıyla geçiştirmeye çalıştı ama SAPO sayfaları akşam saatlerinde bile görüntülenemiyordu.

İsveç devletinin çeşitli kurumlarına ait siteleri tam anlamıyla dağıtan Anonymous grubunu durdurabilen olmadı. Ne Macaristan’daki toplantı ne de tüm Avrupa’da ilk kez yapılan sanal güvenlik tatbikatı bir işe yaramadı. Avrupa Birliği’nin bir organı, Enisa, aralarında İsveç’in de bulunduğu 25 ülkeden, 300 siber güvenlik uzmanıyla aynı anda yoğunluk ataklarıyla nasıl başa çıkılır egzersizini geçen hafta perşembe günü organize etmişti. Bu tatbikatta İsveç’i, Toplumu Koruma ve Hazırlık Kamu Kurumu temsil etmiş ama aynı kurum, bir gün sonra, Anonymous saldırısına karşı koyamamıştı. Topraklarında 1814’ten beri savaş görmeyen İsveç, bu sanal savaşın güçsüz tarafı olduğunu gördü.

Avrupa Birliği’nin sınırları içinde savaşın sanalına bile tahammülü yok. İstemiyor adamlar. Net üzerinden sanal atakları önleyip özgürlükleri ve internette ulaşılabilirliği kısıtlamadan güvenliği nasıl sağlarız diye toplanıp duruyorlar. Bir taraftan tatbikat yapıp diğer taraftan yasal düzenleme peşinde koşup internet ortamında süt liman bir huzur arıyorlar. AB’nin dışişleri bakanları sanal ortamda savaş istemezken Türkiye dış ilişkilerinde savaşa gel gel diyor. Senaryosu başkaları tarafından yazılmış gerçek bir savaşın eşiğindeki Türkiye’nin, Ortadoğu’nun güvenlik uzmanı kesilmesi, bu işte yersiz ve korkutucu bir şekilde sanal geliyor insana.