Ünü hızla büyüyen bir gazeteci Julian Assange. Dünya üzerinde internet gazeteciliğinin en iddialı temsilcilerinden biri. Yaptığı işlerle

Ünü hızla büyüyen bir gazeteci Julian Assange. Dünya üzerinde internet gazeteciliğinin en iddialı temsilcilerinden biri. Yaptığı işlerle şimdiden bir fenomene dönüşmüş durumda. Amerikan ordusu ve Afganistan savaşıyla ilgili olarak 90 bin belgeyi yayınlayan WikiLeaks internet sitesinin kurucusu. Üniversitede fizik eğitimi alan, Avusturya kökenli, bu gazetecinin internet sitesinde yayınlanan belgeler her seferinde, Pentagon’u çılgına çeviriyor. 2007 yılında Celalabad’da ABD’li deniz piyadelerinin 19 sivili öldürüp 50 sivili yaraladıktan sonra operasyon hakkında “Terörist öldürdük” diye yalan rapor düzenlediklerini, dünya, Julian Assange’den öğrendi. Assange ve onu destekleyen dünyanın dört bir yanından gazeteciler, aktivistler ve geliştiriciler yayınladıkları belgelerle ve haberlerle dünya üzerindeki hükümetleri, devletlerin gizli haber alma örgütlerini hayrete düşürüyor. Bu internet sitesinde yayımlanan her sıkı belgeden sonra Beyaz Saray, bir açıklama yapmak durumunda kalıyor.
Şimdiye kadar kurucusu olduğu internet sitesini ve belge sızdırma işini çok iyi götüren Julian Assange’ye geçen hafta, sınırlarının ne kadar olduğu gösterildi. Assange, İsveç’te tutuklandı. Bir evi olmayan ve Avrupa’da oradan oraya dolaşan Assange, 14 Ağustos cumartesi günü bir seri konferans vermek için İsveç’e geldi. Sosyal Demokrat Parti’nin Kardeşlik Hareketi tarafından düzenlenen konferanslarda internet sitesini ve burada yayınlanan belgeleri anlattı.
İsveç’te bir hafta geçiren Assange için tecavüz şüphesiyle bir sonraki cumartesi günü, nöbetçi kadın savcı tarafından tutuklama kararı çıkartıldı. Polisler, 37 yaşındaki Assange’yi içeri attı. Karar, bir kaç saat sonra davada hiçbir değişiklik olmadığı halde iptal edildi. Aynı gün öğleden sonra savcılık kurumu, tecavüz şüphelerini geri çekti. Haber, çoktan uluslararası medyada ateş topu gibi yayılmıştı. Pazar akşamı geç saatte Julian Assange, Arap Televizyon Kanalı El-Cezire’ye yaptığı açıklamada “Bu kesinlikle bir karalama kampanyası. Asıl soru bunun arkasında kim olduğu?” diyordu. Hakkında cinsel taciz incelemesi yürütülecek olan Assange’nin pazartesi günü İsveç’in en ünlü avukatını tuttuğu haberi alındı.
Assange’yi önce tutuklatan, iki saat sonra da serbest bırakan nöbetçi savcı, olay sonrası büyük eleştiriler aldı. Çarşamba gününe kadar eleştirilerin dozu “Amerika, Assange kızdı, öcünü İsveç’te aldı” noktasına yükseldi. Assange’yi tutuklatan nöbetçi savcı hakkında Meclis Adelet Komisyonu’na ihbarda bulunuldu. Son zamanların flaş gazetecisi hakkında yürütülen cinsel taciz incelemesi sonunda bir dava açılsa bile yaşanan tutuklama olayı, İsveç adaleti için kara leke olarak görüldü.
Ne olursa olsun, Julian Assange’nin İsveç’te geçirdiği şu bir hafta ona ve WikiLeaks sitesine büyük zarar verdi. Assange’nin güvenilirliği sarsıldı. Kendilerini “Dünya üzerindeki ilk halk istihbarat örgütüyüz. İyi ve temiz çalışan hükümetlerin dünyayı yönetmesi gerekir” diye tanıtan WikiLeaks sitesi, darbe yedi.
Tutuklamanın altında ne vardır? Cinsel taciz iddiaları gerçek mi? Polisi, gazeteci tutuklatmaya gönderen savcının akıbeti ne olacak? Bu soruların cevabı için daha erken diyelim. Yine de şimdiden kestirdiğim bir şey var; tüm bu sorular, Ergenekon davasında, iki yılı aşan bir süredir hukuksuzca içeride yatan gazeteciler suçlarının ne olduğunu öğrenmeden önce cevaplanmış olacak.