Bolivya Yüksek Seçim Mahkemesi, genel seçinib resmi sonuçlarını açıkladı. ABD destekli darbeyle istifaya zorlanan eski Devlet Başkanı Evo Morales’in Sosyalizm Hareketi Partisi'nin adayı Luis Arce yüzde 55,10 oy alarak seçimi ilk turda kazandı.

Bolivya'da sosyalistlerin kazandığı genel seçimin resmi sonuçları açıklandı

Bolivya Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) ülkede 18 Ekim'de düzenlenen genel seçimin resmi sonuçlarını açıkladı.

TSE'nin internet sitesinde paylaşılan sonuçlara göre, eski Devlet Başkanı Evo Morales’in daha önce liderliğini yaptığı Sosyalizm Hareketi Partisi'nin (MAS) adayı Luis Arce yüzde 55,10 oy alarak seçimi ilk turda kazandı.

Geçen yıl düzenlenen, hile iddiasıyla iptal edilen seçim krizinde takipçilerini sokak gösterilerine davet eden Yurttaş Birliği Partisi'nin (CC) adayı eski Devlet Başkanı Carlos Mesa yüzde 28,83 ve aynı krizde Morales'e karşı aktif rol oynayan İnanıyoruz İttifakı'nın adayı aşırı sağcı Luis Camacho ise sadece yüzde 14 oy aldı.

bolivya-da-sosyalistlerin-kazandigi-genel-secimin-resmi-sonuclari-aciklandi-796502-1.

ARCE'NİN 15 KASIM'DA GÖREVİ ÜSTLENMESİ BEKLENİYOR

Arce'nin, devlet başkanlığı görevini 15 Kasım'a kadar üstlenmesi bekleniyor. Arce'nin devlet başkanlığı koltuğuna oturmasıyla Bolivya'da 1 yıl sonra seçilmiş hükümet göreve gelecek.

Seçime kadar anketleri önde götüren 56 yaşındaki Arce, Morales'in 14 yıllık iktidarında, sağlık sorunları nedeniyle 2017 ve 2019 haricinde, Ekonomi Bakanlığı görevini yürütmüştü.

Morales, ülkenin 2006-2014 yıllarındaki gelişimi nedeniyle, MAS'de Bolivya'da "ekonomik mucizenin yöneticisi" olarak tanınan Arce'nin adaylığını 19 Ocak'ta Arjantin'den duyurmuştu.

BOLİVYA'DA ABD DESTEKLİ DARBE

Bolivya'da 20 Ekim 2019'daki seçimleri ilk turda kazanan Morales, hile iddialarıyla sokaklara çıkanların şiddet eylemlerine dönüşen protestoları ve ABD destekli ordunun çağrısının ardından 10 Kasım'da istifa etmiş ve siyasi sığınmacı olarak önce Meksika'ya, ardından da Arjantin'e gitmişti.

Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisinin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in hukuksuz bir şekilde geçici devlet başkanlığı görevine getirildiği ülkede, çoğunluğu yerlilerden oluşan Anez karşıtlarının günlerce süren protestolarında 30'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.