İki çetenin silahlı çatışmasının ortasında kızını korumak isterken vurularak öldürülen Okan Karaten’in ailesi adaletsizliğe mahkûm oldu. Sadece bir sanık cinayetten hüküm giydi ve 3 sanık 1,5 yıl sonra tahliye oldu. Karaten’in eşi çetenin karanlıkta bırakıldığını söyleyerek isyan ediyor.

Çetelerin karanlığında…
Okan Karaten kızını korumak isterken silahlı çeteler tarafından öldürüldü.

Yaklaşık 1,5 yıl önce…

11 Haziran 2021 günü, saat 18.00.

İstanbul Şişli’nin Harbiye semtindeki Yeni Nalbant Sokak’ta…

Okan Karaten, eşi Elanur Karaten ile 2 yaşındaki kızları Ada’yı parka götürüyordu. Yanlarında arkadaşları Burak Serkis vardı. Okan Karaten, Ada’nın bebek arabasını yokuşta iterken bir otomobil yolu kesmişti. Ap-Ay isimli emlakçıdan dört kişi çıktığı sırada pusuya yatmış saldırganlar silahlarını çekti ve kurşun yağdırdılar. Okan Karaten, kızını korumak için bebek arabasının üzerine eğildiği sırada vuruldu ve hayatını kaybetti.

Çatışmanın nedeni, olay yerinden birkaç sokak uzaktaki 45 metrekarelik boş alandı. Nupelda isimli otelin işletmesini alan İlmettin Aytekin ve Deniz Sarihan otele bitişik 45 metrekarelik alanı otopark olarak kullanmak istiyordu.

Cinayetten saatler önce bu boş arsada beşte bir oranında pay sahibi olan Ap-Ay isimli emlakçıya gelmişlerdi. Mahallelinin “Mafyöz tipler” olarak tanımladığı emlakçının sahibi Ahmet Aydemir’e arsayı kiralamak istediklerini söylediler. Ancak burası uzun zamandır bir husumet konusuydu ve tartışma küfürleşmeye dönüştü. Tehditler havada uçuştu. Otel sahipleri dışarı çıktığında Ahmet Aydemir’in oğlu elinde tüfekle onların uzaklaşmasını izliyordu.

Otelin gayri resmi ortağı Deniz Sarihan, bir saat içinde Kurtuluş’taki çay bahçesinde 4 kişiyle buluştu. Hemen hepsi sabıkalıydı. Kırmızı panelvan araç ve motosikletle emlakçının bulunduğu sokağa geldiler. Araç yolu keserken motosikletin arkasından inen Yunus Aksak çatışma için yerini aldı. Ahmet Aydemir, oğlu ve üç çalışanı emlakçıdan çıktığı sırada 3 saldırgan onları kurşun yağmuruna tuttu. Uzi silahla ateş açan Yunus Aksak, kızını korumak isteyen Okan Karaten’i başından vurarak öldürmüştü. Ayrıca emlakçının bir çalışanıyla yoldan geçen motokurye yaralanmıştı. Elanur Karaten, kanlar içindeki kocasının başında feryat ederken bebek arabasındaki kızının çığlıkları da sokakta yankılanıyordu. Deniz Sarihan ve tetikçi Yunus Aksak dışındaki saldırganlar yakalanmıştı. Hepsi otele saldırı olacağını duyup olay yerine geldiklerini ve rastlantı sonucu çatışmanın çıktığını iddia ediyordu.

Elanur Karaten ve avukatı Saygın Bedri Gider’in adalet mücadelesi başlamıştı. Amaçları Okan Karaten’in öldürüldüğü çatışmanın ardındaki çete gerçeğini ortaya çıkarmaktı. Bu cinayetteki tüm sorumluların ortaya çıkarılmasını ve hak ettikleri cezayı almalarını istiyorlardı. Bilgileri kendileri toplayıp defalarca dilekçe verdiller.

İddialarına göre, İlmettin Aytekin ve Deniz Sarihan, İranlı bir iş kadının işlettiği Nupelda Otel’e çökmüştü. İşletmeyi üstlerine geçirdikleri gün çete olmanın gücünü kullanarak arsayı otoparka çevirmek istediler.

Savcılık İlmettin Aytekin hakkında yakalama kararı çıkardı. Ancak sanki soruşturmaya gizli bir el dokundu. İlmettin Aytekin hakkındaki tutuklamaya dönük yakalama kararı birden ‘ifadesinin alınıp bırakılmasına’ çevrildi.

Saldırıya uğrayan emlakçının sahibi Ahmet Aytekin ve oğlu dilekçeler vererek şikâyetlerini geri çekti.

Deniz Sarihan ve Okan Karaten’i öldüren Yunus Aksak olaydan 2 ay sonra teslim oldular. Ve saldırı için kimseden talimat almadıklarını söylediler. Onlar da rastlantı senaryosunu anlatıyordu.

Birkaç gün sonra ise İlmettin Aytekin adliyeye gelerek savcıya ifade verdi ve serbest bırakıldı. Cinayetten 5 ay sonra 15 Kasım 2021 tarihinde açılan davada çete suçlaması yoktu. İlmettin Aytekin sanık değildi.

Yani Uzi cinayet silahına, hepsi sabıkalı, bazıları cezaevinden yeni çıkmış saldırganların bağlantılarına ve organize hareket etmelerine karşın çete tespit edilememişti.

Avukat Saygın Bedri Gider, iddianameyi hazırlayan savcıyı Hakimler Savcılar Kurulu’na şikâyet etti. Sanıkların hemen hepsi otelde vale olarak çalıştığını beyan etmişti. Avukat, bu kişilerin İlmettin Aytekin’in başka bir şirketinde sigortalı çalışan olarak gösterildiklerini ortaya çıkardı. Duruşmalarda Elanur Karaten ve avukatı, çetenin ortaya çıkarılması için soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu ama bu başvuruları reddedildi. Reddi hâkim talepleri de kabul edilmedi.

Geçen hafta İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıkladı. Katil Yunus Aksak, Okan Karaten’i öldürmekten 24 yıl hapse mahkûm edildi. Cinayete teşebbüs ve ruhsatsız silah bulundurmaktan 14 yıl hapis cezası daha verildi. Olay yerinde ateş açan diğer sanıklar Deniz Sarihan, Osman Turan, İslam Aytekin ile otomobili kullanan Cem İşişler’e cinayete teşebbüs suçundan 7 yıl ile 7,5 yıl arasında hapis cezaları verildi. Deniz Sarihan, Osman Turan ve İslam Aytekin kararla birlikte tahliye edildi.

1,5 yıl önce sokakta feryat eden Elanur Karaten, bu kez İstanbul Çağlayan’daki adalet sarayında adaletsizliği haykırıyordu. Kocasını öldüren, kızını 2 yaşında babasız bırakan çete karanlıkta kalmıştı, ikisi dışında tüm sanıklar 1,5 yıl içinde serbest bırakılmıştı.

Aynı gün Elanur Karaten, kızı Ada ve arkadaşı Burak Serkis’in ‘öldürmeye teşebbüs’ suçlamasıyla yaptıkları suç duyurusuna takipsizlik kararı verildiğini öğrendiler.

Bugün Ada, annesine “Babam ne zaman gelecek… Okan niye gelmedi” diye soruyor. İlaçlarla ayakta duran Elanur Karaten, kızına babasının ölümünü nasıl açıklayacağını düşünüyor. 45 metrekarelik arsa ise artık otopark olarak kullanılıyor. Elanur Karaten adaletsizliğe isyan ediyor:

“Eşimin öldürüldüğü, kanlar içinde olduğu o gün gibi hissettim duruşma salonunda. Bizi adaletsizliğe mahkûm ettiler. Ama ben peşlerini bırakmayacağım.”

Çeteler karanlıkta kaldığı sürece sokaklarda silahlar ateşlenmeye ve masumlar ölmeye devam edecek.