Danıştay, TBMM’nin de gündeminde bulunan ‘Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması’ konusunda kritik bir karara imza attı. Kararda, yasal düzenlemeye dayanılmadan sadece yönetmelikle yapılan "güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının" hukuka aykırı olduğu kaydedildi.

Danıştay’dan dikkat çeken ‘güvenlik soruşturması’ kararı: Hukuka aykırı

Danıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündeminde bulunan ‘Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması’ konusunda önemli bir karara imza attı. Danıştay yasal düzenlemeye dayanılmadan, sadece yönetmelikle yapılan “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının” hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Kararda, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasının ‘özel hayatın gizliliği’ ilkesi kapsamında bulunduğu, ‘uygulamanın sınırlarını, usul ve esaslarını’ gösteren bir yasal dayanağın şart olduğu ifade edildi.

Hürriyet’ten Mesut Hasan Benli’nin haberine göre, R.E.A., 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulu’nda öğrenciydi. Darbe girişiminin ardından Kara Harp Okulu kapatıldı. Kendisinin de içinde bulunduğu 690 kişilik Harp Okulu Taburu hakkında takipsizlik kararı verildi.

PTT’DE İŞE GİREMEDİ

R.E.A. daha sonra başka bir üniversitenin işletme bölümünü bitirdi ve PTT’nin 2018 yılında açtığı sınavı kazandı. Ancak hakkındaki ‘Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması’nın olumsuz geldiği gerekçesiyle işe başlatılmadı.

R.E.A. işe başlatılmamasına gerekçe gösterilen yönetmelikteki “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması sonucunda sakınca bulunmamış olmak” ibaresinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay’a dava açtı.

Danıştay başvuruyu haklı bulurken avukat Fatih Tahancı kararla ilgili olarak, “Bu kararın gösterdiği, PTT, kanuni bir düzenleme yapılmadığı sürece işe alacağı personele hiçbir şekilde güvenlik soruşturması, arşiv araştırması yapamaz” dedi.

TARTIŞMALI GÜVENLİK SORUŞTURMASI KANUNU MECLİS'TE KRİZ YARATMIŞTI

Öte yandan Meclis Genel Kurulu da tartışmalı güvenlik soruşturması kanunu teklifi ile hareketli günler yaşıyor. Daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından da iptal edilen düzenleme AKP ve MHP'nin girişimine rağmen muhalefetin oyları ile önceki gün (31 Mart) reddedildi.

Teklif için harekete geçen AKP'liler ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Genel Kurul’da usul tartışması yapılması ve teklifin yeniden gündeme alınması için TBMM Başkanlık Divanı’nı olağanüstü toplantıya çağırdı. Dün (1 Nisan) Şentop, teklifi bir gün önce reddeden Genel Kurul’un yeniden oylama yapacağını söylemiş, böylece, TBMM Genel Kurulu’nda reddedilen bir teklif, içtüzüğe aykırı olarak bir yıllık süre beklenmeden yeniden görüşülmüş ve maddelerine geçilmesi bu kez kabul edilmişti. Muhalefet temsilcileri, yaşanan bu durum nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurma kararı aldı. Teklif, 6 Nisan Salı günü tekrar görüşülecek.

Kamuya girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yasalaştırmak isteyen teklifle, bu soruşturmaların niteliği, kimlere yapılacağı ve kimler tarafından değerlendirileceği belirleniyor.