Tarih: 14 Aralık 2021…

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’ndeki orta kantinde öğrenciler, “Geçinemiyoruz” başlığıyla bir forum düzenlemek için toplanmıştı.

Forumu yapabilseler;

Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (SBF) bir öğrenci, artık otobüs bileti alacak parasının bile kalmadığını, üniversiteye bir saat yürüyerek geldiğini anlatacaktı.

Hukuk fakültesi birinci sınıf öğrencisi ise kendisine yurt çıkmadığını, ev kiraları yüzde 100 arttığı için okulu bırakmak zorunda kalabileceğini söyleyecekti.

O sırada cebinde sadece 5 lira kalan öğrenci hafta sonları 10 saat garsonluk yaparak okumaya çalıştığını ifade edecekti.

Parası olmadığı için kahvaltı yapamamış üniversiteli, “Sinemaya, tiyatroya gitmek, bir kitap satın almak imkânsız” diyecekti.

Kesinlikle; o sırada bir başka öğrenci ‘ders kitaplarını, notlarını bile alamadığını’ düşünecek, bir diğeri tek simit ya da poğaça ile geçen günlere dertlenecekti.

***

Bir öğrenci, yurt çıkmadığı için tarikat yurduna gitmek zorunda kalan arkadaşını anlatacaktı. Bir başkası kalacak yer bulamadığı için kaydını donduran üniversite öğrencilerinden bahsedecekti.

Elbette birkaç öğrenci 850 TL olan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) bursu ve kredisi ile bir ay idare etmenin zorluklarını anlatacaktı. KYK kredi borcu nedeniyle mezun olduktan sonra hayata 30 bin TL’lik borçla başladıklarından da bahsedeceklerdi.

Bunları konuşmasınlar diye polis ve özel güvenlik görevlileri etraflarını sardı. Bir sivil polis elinde megafonla sürekli “Dağılın” diye bağırıyordu.

Üniversiteliler okulda forum yapmanın hakları olduğunu söyleyerek yere oturdu, kol kola girdiler. Birlikte Mülkiye Marşı’nı söylerken polisler ve özel güvenlik görevlileri gençlere müdahale etti. Darp ederek, sürükleyerek 20 öğrenciyi gözaltına aldılar.

Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen öğrenciler, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Mülkiye Marşı’nı okumakla suçlandı.

Akşam saatlerinde serbest bırakıldılar.

Ama bitmedi.

Mart ayı geldiğinde;

12 öğrenci defalarca ATM’ye gidip kredi-burs paralarının yatıp yatmadığını kontrol ediyor ve bankanın önünden hüzünle ayrılıyorlardı.

Sadece bir öğrenciye Kredi Yurtlar Kurumu’nun tebligatı geldi:

“… almakta olduğunuz öğrenim krediniz Ankara Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü’nün yazısına istinaden yapılan inceleme neticesinde Kredi Yönetmeliği’nin 11-h maddesine istinaden kesilmiştir…”

Diğer öğrenciler KYK’yi aradıklarında kredi-burslarının kesildiğini öğrendi.

Yani…

‘Geçinemiyoruz’ dedikleri için öğrencileri aç bıraktı devlet.

Bu da yetmedi.

Bu hukuksuz uygulama daha önce mahkemelerden döndüğü için öğrencilerin çoğuna kredi ve burslarının kesildiği tebliğ edilmeyerek itiraz hakları engelleniyor ve aç kalacakları aylar uzatılıyor.

**

2018’den beri, öğrenciler burs, kredileri kesilerek cezalandırılıyor. Defalarca mahkemeler, kesinleşmiş yargı kararı olmadan öğrencilerin cezalandırılamayacağına hükmetti. Ama yurt olmadığı için ‘Barınamıyoruz’ eylemi yapan çok sayıda üniversitelinin de kredi ve bursları kesilmişti.

Şimdi sadece ‘Geçinemiyoruz’ ve ‘Barınamıyoruz’ forumları düzenledikleri için onlarca öğrenci çok zor durumda.

Şunları söylüyorlar:

“Zaten burs ve krediyle zar zor geçiniyorduk, okul saatleri dışında çalışıyorduk. Şimdi daha çok çalışmak zorundayız. Ya da kaydımızı dondurup memlekete döneceğiz. Dava açamayalım diye kararı da tebliğ etmiyorlar. Bir devlet, üniversite öğrencilerini aç bırakmak için uğraşır mı? Bir ülkenin yöneticileri gençler üniversiteyi bıraksın diye çalışır mı?...”

Şimdi mart ayı bitiyor, nisanda da kredi ve bursları yatmayacak.

***

Ülkenin gündeminde ise; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlıklı beslenme tarifi var:

Yatmadan önce manda yoğurdu, kestane balı, Medine Hurması, yulaf ezmesi…

Tabii ‘burs’ denilince unutulmaz bir olay daha var:

Sadece bir ay önce…

AKP milletvekili Ravza Kavakcı Kan’ın AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 2 milyon 161 TL yurt dışı burs aldığı ortaya çıkmıştı. İBB’de işe girmiş gösterilip hemen yurtdışına burslu gitmişti. Aynı yöntemle eski AKP’li Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, AKP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Rabia İlhan Kalender’in de arasında olduğu 34 kişiye İstanbul halkının 62 milyon TL’si burs denilerek dağıtılmıştı.

Bazıları ‘götürebilsin’ diye ‘geçinemiyor’ öğrenciler.