19 yaşında bir üniversite öğrencisi, İsveç Kilisesi’nin tahtını sallıyor. Uppsala Üniversitesi’nde felsefe eğitimi alan bu genç, acayip bir işe kalkıştı ve kendi dinini icat etti. Ocak ayının başında, İsveç resmi makamlarınca kabul edilen bu yeni din, büyük bir hızla yayılmaya başladı. İş, çoktan İsveç sınırlarını aştı. Şimdiden Rusya, Romanya, Fransa, Amerika ve Danimarka’da bu dinin cemaatleri oluştu bile.

İsveç’ten dünyaya açılan Kopimi dinine göre bilgi kutsal sayılıyor. Bilginin kopyalamayla yayılması ise ilahi bir eylem olarak görülüyor. İnternet üzerinden dosya paylaşımının engellenmesini istemeyen Kopimistler, bilgi ve kodların özgür olması gerektiğini düşünüyorlar. Kopimi Kilisesi’nin misyoner şefi ve dinin kurucusu Isak Gerson, “Ben, olaydaki rolümü çok büyük görmüyorum” diyor ve ekliyor “Tarih boyunca dünyadaki çeşitli gruplar, baskıcı insanlar tarafından soruşturmaya tabi tutuldu. Bu yüzden de dine sığındılar. Herhangi bir tehdit ve aşağılamaya maruz kalmadan huzurla bir arada varoluşu arzuladılar. Biz buradan yola çıktık.”

İnternet üzerinden kopyalamaya, devletler tarafından getirilen yasaklar karşısında, dine sığınan Kopimistler, “Yaşam, DNA yoluyla kendini kopyalayarak devam ettiriyor ama bizler internetten iki dosya kopyalamıyoruz” diye isyan ediyorlar. Birçok insanın kendilerini “şaka” olarak gördüğünü söyleyen ruhani lider Isak Gerson, niyetlerinin çok ciddi olduğunu söylüyor. Kopyalamaya getirilen sınırlamaların tamamen ortadan kaldırılacağı günlere, bu inançla ulaşacaklarını kaydediyor.

Kopimi Kilisesi’nin görüşleri sadece kopyalama özgürlüğüyle sınırlı değil. İletişime sonsuz bir saygı duyulmasını şart koşan Kopimistlere göre insanları izlemek, gizlice dinlemek doğrudan günah. Tam mahremiyete gönülden inanç, dinin koşulları arasında yer alıyor. Kilise, kopyalanmaya değer bir şey üretmeyi ve bunu paylaşmayı da en büyük mutluluk kaynağı olarak gösteriyor.

Önümüzdeki salı günü Amerikan Kongresi’nde oylanacak olan SOPA yasası, değişikliğe uğramadan olduğu gibi geçerse İsveç’te 3 bininin üzerinde müride ulaştıklarını açıklayan Kopimistlerin sayısında çok daha hızlı bir artış olur. Amerika’nın internette dünya çapında bir sansürlemeye gitmek için hazırladığı bu tasarı, pek çok şirket tarafından geçen hafta protesto edildi. Aralarında Wikipedia’nın da bulunduğu, dünya çapında internet siteleri, bir günlük site karartma eylemiyle yasa tasarısına karşı çıktıklarını açıkladılar. Bir günlük bu greve İsveç’ten de eş zamanlı destek veren şirketler ve siteler oldu. İfade özgürlüğünü kısıtlayacağı için karşı çıkılan bu girişimle Amerika, telif haklarını kendine kalkan yaparak sanal âlemde dünyanın jandarmalığına soyunmaya kalkacak. Benzer bir yasa, Türkiye’de pek çok internet sitesinin kapanmasına yol açmıştı.

Yasayla ilgili olarak Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, internettin gelişimi üzerine vasat düşüncelerin yasalar yoluyla hayata geçirilmesine engel olmak gerektiğini açıklayıp dünyanın internetten anlayan liderlere ihtiyacı olduğunu söylemiş. ABD Başkanı Barack Obama’nın “En çok güvendiğim liderlerden” diye Başbakan Tayyip Erdoğan’ı duyurduğu göz önüne alınacak olursa Kopimisitlerin duasına âmin diyoruz “Bilgi sizinle olsun.”