Aşağıda okuyacağınız tekzip metninin yayımlanma gerekçesi TÜRGEV'in "ticari faaliyetini zedelemek, maddi manevi zarara uğratmak" Amacı hayır yapmak olan bir vakfın "ticari faaliyeti" olur mu diye sormak, tüm geliri babanın elinin altındaki devlet imkânlarına bağlı olan bir kuruluşun maddi kaybı ne ola ki diye sormak haddimiz değil. Mahkeme öyle diyorsa öyledir. Mahkemenin dediği gibi yazının amacı buysa ve amacına erişmişse yazan kişi olarak mutlu olurum. Zamanınız varsa tekzip edilen yazıyı okumanızı öneririm...

***

Cevap ve düzeltme

T.C. İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği'nin 2015/3425 Değişik İş No'lu 10.09.2015 tarihli red kararına karşılık TÜRGEV Vekili A. Selma Yıldız tarafından yapılan itiraz üzerine, T.C. İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin 2015/4778 Değişik İş No'lu ve 16.10.2015 tarihli kararı uyarınca yayınladığımız tekzip metnidir.

***

Gazetenizin 30.01.2015 tarihli nüshasında yayınlanan ve Ünal Özmen tarafından kaleme alınan "Cemaat Okullarının varisi TÜRGEV mi olacak?" başlıklı yazı altında yer alan ifadeler müvekkilimle ilgili gerçek dışı, haksız; hukuka ve gazetecilik meslek ilkelerine aykırı bilgiler ve yorumlar içermektedir.
Köşe yazısında Cemaat'in yurtdışındaki okullarının kapatılması için hükümetin çözüm önerilerinden birinin yurtdışındaki okulların vakıf eliyle yürütülmesi olduğu iddia edilmiş, finansmanı Suudi Kral tarafından karşılanacak bu vakfın ise TÜRGEV olacağı kesin bir dille ifade edilmiştir.
Ancak, müvekkilin yetkilisi olduğu vakfın yurtdışındaki okulların eğitim faaliyetini üstlenmek gibi bir niyeti ya da girişimi olmamıştır. Kaldı ki konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı basına da yansıyan açıklamalarda bulunmuş, açıklamalarında yurtdışındaki okulları Maarif Vakıf adında kurulacak yeni bir vakıfla organize etmeyi planladıklarını ifade etmiş, ayrıca bu konu ile ilgili Bakanlar Kuruluna yurt dışındaki okullarla ilgili düzenleme taslağı da sunduğunu belirtmiştir.
Basına da yansıyan açıklamalardan anlaşılacağı üzere, konuyla ilgili görevlendirilmesi planlanan vakıf, müvekkilin yetkilisi olduğu vakıf değildir. Dolayısıyla köşe yazısına konu edilen olayın müvekkil vakıfla uzaktan yakından bir ilgisi de bulunmamaktadır.
Tekzibe konu yazı gazetecilik kaygısıyla değil 17 Aralık operasyonuyla hükümete karşı başlatılan sistemli algı operasyonuna müvekkil vakıf üzerinden katkıda bulunmayı amaçlayarak kaleme alınmıştır.
Söz konusu yazı, kız öğrencilere yönelik faaliyetleri sebebiyle toplumda geniş kesimlerden takdir toplayan toplum nezdinde sahip olduğu itibarını zedeleme kastı taşımakta olup ancak bu çabalar milletimizden destek görmemektedir.
Köşe yazısında yer alan bilgiler kamuoyunda müvekkilin yetkilisi olduğu vakıf hakkında gerçek dışı bir izlenim uyandıracak nitelikte olup bu yanlışın düzeltilmesi
gereği doğmuştur.
Kamuoyuna duyurulur.

Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV)
Vekili
Av. Selma YILDIZ