Google Play Store
App Store

Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması yaşandı. Siyanürlü solüsyon ve toprak etrafa saçıldı. Enerji Bakanlığı olaya ilişkin "Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır" açıklamasında bulundu. Haluk Levent ise 1 işçinin kendi imkanıyla çıktığını ve tedavi altında olduğunu açıkladı. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu yaptığı açıklamada siyanür iddialarına dair "Şu anda bir sızma söz konusu değil" dedi. Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise "Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık" açıklaması yaparak Aydoğdu'nun 'sızma yok' açıklamasını çürüttü.

Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: 9 işçiye ulaşılamıyor!

Gökay BAŞCAN

Kanadalı altın maden şirketi Alacer Gold (SSR Mining) ve  Çalık Grubu bünyesinde bulunan Lidya Madencilik tarafından işletilen Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni felaket saçmaya devam ediyor.

İliç’te bulunan Çöpler Altın Madeni’nin Cevher döküm sahasında toprak kayması yaşandı. Siyanürlü solüsyon madenin çevresine yayıldı.

Enerji Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Anagold Madencilik’in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14.30’da toprak kayması olduğu bilgisine yer verildi.

Açıklamanın devamında, "Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.

HALUK LEVENT: BİR İŞÇİ GÖÇÜK ALTINDAN KENDİ İMKANLARIYLA ÇIKTI

Sanatçı ve Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent sosyal medya hesabı X’den yaptığı paylaşımda Erzincan’ın İliç ilçesinde gerçekleşen maden faciasında İshak Demir adlı işçinin kendi imkanlarıyla çıktığını duyurdu.

Levent paylaşımda şunları söyledi:

“Ahbaplar bildirdi. İhsak Demir adlı işçi kardeşimiz göçük altından kendi imkanları ile çıkmış. Şu anda hastanede tedavi altında. Umarım diğer arkadaşlar da sağ salim kurtulurlar.”

ANAGOLD'DAN TOPRAK KAYMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

9 kişinin toprak altında kaldığını belirtilen kayma ile ilgili maden şirketinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14.28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz.
Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.

Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.''

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Toprak kaymasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI: MENFEZLERİ KAPATTIK

Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan söz konusu durum üzerine bir açıklama geldi.

Açıklamada “Toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık.

Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ERZİNCAN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Erzincan Valiliği, İliç ilçesinde faaliyet gösteren Anagold Çöpler Altın Madeni işletmesinde meydana gelen toprak kaymasına ilişkin, "Olay yerine 400 kişilik bir ekip ivedilikle sevk edilerek, toprak altında kalan işçilerin kurtarılması için yoğun bir arama kurtarma çalışması başlatılmış olup, olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. Yaşanan üzücü olaydan ötürü tüm işçilerimize ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, herhangi bir can kaybı yaşanmamasını temenni ediyoruz" açıklamasını yaptı.

ALİ YERLİKAYA: 100 DÖNÜMLÜK ARAZİYE YAYILDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Haber Global'de yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti:

"Firmanın 667 çalışanı var, maalesef 9 kişiden haber alınamıyor. Tek bir gayretimiz var, 400 çalışan var. Civar illerden de ve o bölgeden de gelen AFAD ve bölge kurtarma, 112, jandarma, emniyet, Mehmetçiğimiz, itfaiyemiz var. Devletimizin tüm imkanlarını oraya seferber ettik, tek dilediğimiz buradaki kardeşlerimize bir an evvel ulaşmak. Sağlık Bakanlığı en başından itibaren hazırlıklarını tamamladı. Cumhurbaşkanımıza anbean bilgi aktarıyoruz. 8-9 dönümlük bir blokun olduğu gibi kaydığı ve 100 dönümlük araziye yayıldığı söyleniyor. Büyük bir kütle ama arkadaşlarımız tecrübeli, inançlı, seferberlik ruhuyla elimizden geleni yapacağız."

6 AMBULANS VE 2 UMKE TİMİ GÖNDERİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yağtığı açıklamada, "6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı" bilgisini paylaştı.

ERZİNCAN BELEDİYE BAŞKANI: 9 KİŞİ TOPRAK ALTINDA

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, “Şu anda bütün hazırlıklar tamam, çalışma yapılıyor. Ekipler yönlendirildi. İlk belirlemelere göre 9 kişi toprak altında gözüküyor” dedi.

ERZİNCAN VALİSİ: ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Olayın ardından Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu yaptığı açıklamada siyanür iddialarına dair "Şu anda bir sızma söz konusu değil. Olsa bunu size açıklarız. Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değil. Toprak kayması oldu, yani bu toprak kayması dışında herhangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor, buradaki bütün kontrolleri yapacaklar" dedi.

ÇEVRE KENTLERDEN EKİPLER SEVK EDİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlara yer verildi:

"Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz."

"DEFALARCA UYARDIK, DİNLEMEDİLER"

Yaşam savunucularına ve bilim insanlarına kulak tıkanması yeni bir faciaya neden oldu.

Bölge halkından Eşref Demir, “8 yıldır söylüyoruz, defalarca uyardık 'toprak kayacak' diye. Dinlemediler” dedi.

Şirketin içeride sayım yaptığını ifade eden bölge halkında Eşref Demir, “Yaşanabilecekleri defalarca söyledik, dilekçelerimizde ifade ettik. Ama bize buranın en güvenilir, en büyük altın madeni olduğunu söylediler. Cevher döküm sahasının 3’te ikisi kaydı. Siyanürlü toprak ve solüsyon etrafa yayıldı. 1 buçuk saattir kimse müdahale edemiyor” ifadelerini kullandı.

MADEN FELAKET SAÇIYOR

Çöpler Altın Madeni'ni Anagold Madencilik Şirketi işletiyor.

Anagold'un yüzde 80'i Kanadalı altın maden şirketi Alacer Gold'a (SSR Mining), yüzde 20'si ise Çalık Grubu bünyesinde bulunan Lidya Madencilik'e ait.

Uzun yıllardır bölgeyi zehirleyen maden tesisinde 2022 yılında 20 ton siyanürlü solüsyon etrafa saçıldı.

Siyanür sızıntısı gerekçesiyle faaliyetine ara verilen tesise, 16,4 milyon TL ceza kesildi. Ancak kısa süre içerisinde tesisi yeniden faaliyete geçti.

2021 yılında projeye ilişkin ikinci kez kapasite artışına onay verildi.

ÇED raporunda yer alan ifadelere göre tesiste, bir yılda kullanılan kimyasal miktarı şu şekilde:

>> 11 bin ton siyanür

>> 122 bin ton sülfürik asit

>> 50 kilogram nikrit asit.

SSR Mining'in 2023 yılında 7.2 milyon dolar vergi borcunun silindiği ortaya çıkmıştı.

İktidar tüm yaşanan felaketlere rağmen maden tesisinin kapasite artırımlarını onayladı. İkinci kapasite artırımına ilişkin açılan dava ise hâlâ sürüyor.